Ülkemizde binlerce kullanıcısı olan Google’ın blog hizmeti Blogger, gerek kullanım kolaylığı gerekse ihtiyaçları karşılamadaki başarısıyla birçok kullanıcının tercih sebebi oluyor. Özellikle manual kurulum yapmak istemeyen kullanıcılar, sadece birkaç tıklama ile bloglarını oluşturabiliyor. (Blog nasıl açılır?)
Ancak üyelerin eksiklik duyduğu en büyük konulardan biri, Blogger’da sunulan tema seçenekleri. İstedikleri tarzda tema bulamadıklarından yakınan blog yazarları, sonunda Google’ın bu konudaki dikkatini çekmeyi başardı. Yakın bir zamanda kararlı olarak duyurulan servis sayesinde istediğiniz özelliklere sahip ve tamamen sizin tercihinize göre tasarlanmış bir tema oluşturabileceksiniz. İşte “Blogger Şablon Tasarımcısı”nın kullanım şekli ve özellikleri.
{pagebreak::Genel Tanıtım}
Genel Tanıtım
Tanıtacağımız tasarım aracını kullanabilmek için halihazırda bir Blogger blog‘unuzun olması gerekiyor. Blogger hesabı edindikten sonra buraya tıklayarak ihtiyacımız olan sisteme giriş yapıyoruz.
Dikkatimizi ilk olarak, anlık ön izleme özelliği sayesinde yapılan değişikliklerin eş zamanlı olarak görüntülenebilir olması çekiyor. Genel anlamda sade bir arayüze sahip olan sitenin sol üst taraftaki seçenekler, tasarımın birçok özelliğine müdahale edebileceğimizin habercisi.
{pagebreak::Şablonlar}
Şablonlar
Sitede kullanıma açık 6 adet şablon mevcut. Bunların bir kısmı yeni eklenmiş. Seçtiğiniz şablona göre farklı tasarım ve renk seçenekleri de mevcut. Canlı ön izlemenin de yardımıyla size en uygun şablonu seçebiliyorsunuz.
Şablonlar arasında saydamlık ve yan menü farklılıkları mevcut. Dilerseniz bu sayede blog’a transparan bir görünüm de kazandırabilirsiniz.
{pagebreak::Arka Plan Seçenekleri}
Arka Plan
Arka plan konusunda iki farklı seçenek sunuluyor. Önerilen temalar bölümünden hazır renk kombinasyonlarını kullanabilir ya da daha canlı bir arka plan için derlenen fotoğraflara göz atabilirsiniz. Fotoğraflar bölümünde sanattan aileye, eğlenceden teknolojiye kadar birçok farklı konuyu esas alan içerik mevcut.
Burada eksikliğini hissettiğimiz tek konu, kişisel fotoğrafların arka plan olarak kullanılamıyor olması. Ancak 19 farklı kategorideki arka plan seçenekleri işimizi görmeye yetiyor.
{pagebreak::Genel Yerleşim}
Yerleşim
Bu bölümde blog’unuzun menü ve altbilgi (footer) kısmının yerleşim ve yapısal özelliklerini ayarlamanız sağlanıyor. Bunun yanında “Genişliği ayarla” sekmesinden toplam genişliği de değiştirebiliyorsunuz.
Dikkat çeken özelliklerden bir diğeri, anlık ön izleme bölümündeki menülere sürükle bırak mantığıyla istediğiniz Gadget‘ları dahil edebilmeniz.
{pagebreak::Gelişmiş Düzenleme}
Gelişmiş
Tasarıma en fazla müdahale edebildiğimiz kısım olan “Gelişmiş” sekmesi, aklınıza gelebilecek birçok bölümün renk ve yazı türünü değiştirmemize izin veriyor. Örneğin blog başlığını 60px ve siyah yapabilirken Gadget metinlerini 14px ve kırmızı yapabiliyoruz.
Burada yapılacak özel ve titiz bir çalışma ile güzel bir görünüm elde edilebiliyor. Ancak dikkat edilmesi gereken, birbiriyle yeteri kadar uyum sağlamayan renklerin seçiminden kaçınılması. Bu kısımda dilerseniz kendi CSS kodlarınızı sisteme ekleyerek tamamen sizin hazırladığınız bir görünümü de kullanabilirsiniz.
{pagebreak::Temayı Blogger’da Kullanmak}
Temayı Blogger’da Kullanmak
Gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra sıra bu temayı blog’umuza yüklemeye geldi. Bunun için sayfanın sağ üstündeki “Mevcut Blog’da Önizle” ya da “Yeni Blog’a Uygula” diyerek oluşturduğumuz tasarımı hayata geçiriyoruz.
Google’ın Blogger kullanıcılarına sunduğu tasarım hizmetini sizler için inceledik. Genel anlamda kullanışlı olan uygulama birçok özelliği değiştirebilmemizi sağlıyor. Ayrıca güzel bir Gadget desteği sayesinde blog’unuzu daha dinamik hale getirebilmeniz de mümkün.
:: Bu uygulamayı nasıl buldunuz? Blogger’da nasıl bir tasarım kullanıyorsunuz?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}