Birçok ülkede onlarca kişinin hayatının değişmesine katkıda bulunan Kickstarter, dünyada en çok adı duyulan bağış sitelerinden birisi.
Yükselen Kickstarter trendi, pek çok hayatı da değiştirmesiyle beraber doğru orantılı olarak insanlarda merak da uyandırdı. İşte bu yüzden Kickstarter nedir diyen takipçilerimiz için, oldukça faydalı bir Kickstarter nedir yazısı hazırladık.
Kickstarter nedir?
Çoğunlukla bağımsız yapımcıların başvurduğu Kickstarter, dans, moda, tasarım film ve video, oyun, müzik, fotoğrafçılık, teknoloji gibi 15 farklı dallarda sanatçılara ve mucitlere destek oluyor.
Greenpoint Brooklyn’de yer alan Kickstarter, 115 kişiden oluşan bağımsız bir şirket. Şu ana kadar 111,937 projenin başarıya ulaşmasını sağlayan ekip, 12 milyon kişi tarafından 2.6 milyar doları aşkın bağış topladı.
Kickstarter tarafında süreç nasıl işliyor?
Eğer üzerinde çalıştığınız bir proje varsa ve ilk örneğini üretmeyi başarmışsanız Kickstarter sizin için biçilmiş kaftan. Tüm dünya projenize katkıda bulunabilir ve hızla istediğiniz sermayeyi elde edebilirsiniz. Ancak Kickstarter’a başvurabilmek için bazı kriterlere uymanız gerekiyor.
Kriterler Neler?
Proje oluşturma şimdilik sadece ABD, Avusturya, Avustralya, Belçika, Kanada, İsviçre, Almanya, Danimarka, İspanya, Fransa, İngiltere, Hong Kong, İrlanda, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, Norveç, Yeni Zelanda, İsveç ve Singapur aşağıdaki şartlara uymak koşuluyla faydalanılabilir.
– 18 yaş ve üzerinde olmak,
– Projeyi ister kendi adınıza yapıyor olun ister yasal bir kayıtlı kurum adına yapıyor olun, yukarıda sayılan ülkelerden birinde temelli ikamet ediyor olmak,
– Belirli bir adres, banka hesabı ve projeyi oluşturduğunuz ülkeye kayıtlı bir kimlik kartı (ehliyet ve pasaport olabilir) sahibi olmak,
– Büyük meblağları biriktirebileceğiniz bir kredi kartı ya da banka kartı sahibi olmak.
Ayrıca;
Ebeveynler ve öğretmenler projeyi kendileri yürütmek ve kendi ödeme bilgilerini kullanmak kaydıyla 18 yaşından küçüklerle iş birliği yapabilirler.
Avrupa Birliği vatandaşları, herhangi bir AB ülkesinin kimliklerini kullanabilirler.
Makalemizin devamı için sayfa değiştirin…
{pagebreak::2}
Türkler Kickstarter Kullanabilir mi?
Ülkemizde Kickstarter’ı kullanmak istiyorsanız durum biraz karışık. Türkiye’den herhangi bir projeye özgürce bağış yapmanız ve karşılığında ürünü almanız mümkün.
Ancak eğer söz konusu ürün bir elektronik aletse, ürünün gümrükte takılı kalma riskini göz önünde bulundurmak lazım.
Eğer yeni bir projeye başlamak istiyorsanız da daha önceden bahsettiğimiz ülkelerden birisinde yaşıyor olmanız ya da söz konusu ülkelerde yaşayan birisinin projenizde yer alması gerekiyor.
Kickstarter’da ne için bağış toplayabilirsiniz?
Kickstarter’da bağış, yalnızca sonucunda elle tutulur bir ürün varsa toplanabilir. Kickstarter hayır işleri için para toplanmasına izin vermiyor. Üstelik projenizin yayına alınmadan önce detaylı bir inceleme sürecini de başarıyla geçmesi gerekiyor.
Son zamanlarda bu projelerin artması ve dolandırıcılık vakalarının ortaya çıkması ile inceleme süreci daha da önem kazandı.
Örneğin teknoloji konulu bir proje hazırlıyorsanız, Kickstarter‘a girmeden önce en azından bir prototip aşamasına gelmiş olmanız gerekmekte. Sadece fikir ve çizimler ile gelen teknoloji projeleri, yeni sisteme göre reddediliyor.
Proje başlatmadan önce yapılması gerekenler?
– Detaylı bir bütçe planı hazırlanmalı ve hedef miktar buna göre ayarlanmalı.
– Mutlaka personelin seçtiği Kickstarter projelerine bir göz atılmalı.
– Projeyi destekleyenler için bazı hediyeler hazırlanmalı.
– Mutlaka projenin duyurulması için bir plan hazırlanmalı.
– Projenin hazırlanabilmesi için gerekli ekip kurulmalı, en azından ön çalışmaları yapılmalı.
Proje sayfasında paylaşılması gerekenler
– Ne yapmaya çalışıyorsunuz?
– Nasıl yapacaksınız?
– Aldığınız bağışı nasıl kullanacaksınız?
– Projeyi tamamlamak için sahip olduğunuz özellikler nelerdir?
– Eğer bir çalışma grubunuz varsa, bu gruptaki kişiler kim ve neden gruptalar?
– Projeniz ne kadar sürecek?
gibi sorulara mutlaka cevap veriyor olmanız gerek. Bu sorulara cevap verebiliyor olmak ziyaretçilerin size olan güvenini arttıracak ve kampanyanızın başarı oranını yükseltecektir.
Bunlara ek olarak, proje sayfanızda, projenizin göz alıcı bir resmi ve projenizle ilgili açıklayıcı ve önemi anlaşılır bir video bulundurmanız da olmazsa olmazlardan.
Video zorunlu değil, ancak bu zamana kadar büyük başarı sağlayan projelerin neredeyse tamamında video olduğunu, videosuz projelerin pek dikkat çekmediğini hatırlatalım.
Makalemizin devamı için sayfa değiştirin…
{pagebreak::3}
Proje hedefinize ulaştınız, peki ya sonra?
Projenizde hedefinize ulaştıktan sonra ne yapacağınız ise tamamen sizin ellerinizde. Projelerinizin en fazla 60 gün sitede kalmasına olanak verilirken, 60 günden uzun süren projelerin genelde başarısız olduğu da vurguluyor.
Bu süreç başarı ile tamamlandığında ise daha önceden belirlediğiniz tahmini ulaştırma tarihine kadar projenizi destekleyenlere söz verdiğiniz hediyeleri ulaştırmanız gerekiyor.
Kickstarter’ın geliştirici rehberinde yazan bir ipucuna göreyse projeniz için en uygun süre 30 gün.
Eğer projenizin sonucundaki ürünü hediye olarak vaat etmişseniz projenizi belirttiğiniz tarihe kadar bitirmenizde fayda var zira sizi destekleyenlerin tepkisiyle karşılaşabilirsiniz.
Şunu da belirtmekte fayda var, projenize ne olursa olsun bu proje tamamen size ait ve ne bir bağışçı ne de Kickstarter sizin projenizde söz sahibi olamaz.
Kickstarter Komisyon Alıyor mu?
Kar amaçlı kurulan bir şirket olan Kickstarter elbette ki başarıya ulaşan projelerden belli bir oranda komisyon alıyor.
Ancak projeniz yeterli miktarda bağış toplayamazsa Kickstarter’a herhangi bir ücret ödemiyorsunuz. Toplanan bağışlar ise sahiplerine geri iletiliyor.
Söz konusu proje başarıya ulaştığında ise şirket toplanan bağışın yüzde 5’ini alıyor. Buna ek olarak paranın hesaba aktarılması içinse yaklaşık yüzde 3 veya yüzde 4 oranında ödeme sağlayıcı komisyonu alınmakta.
Başarılı olan Projelerden bazıları
Oculus Rift, Pebble Time, Wasteland 2, Electronic Object, The Othermill başarılı olan binlerce projeden sadece birkaçı. Bu projeler arasında, Kickstarter‘dan en çok bağış toplayan proje ise, 20 milyon USD gibi astronomik bir bağış toplamayı başaran akıllı saat Pebble Time oldu.
Sözün özü Kickstarter’da bir proje yürütmek göründüğü kadar kolay değil. Ancak projenize çok güveniyor ve dünya çapında bir üne sahip olmak istiyorsanız bu hayalleri gerçekleştirememek için hiçbir sebep bulunmuyor.
Her geçen gün kullanılabilir olduğu ülkeleri genişleten Kickstater’ı kim bilir belki bir gün Türkiye’de de görebiliriz.
:: Kickstarter hakkında ne düşünüyorsunuz?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}