Yapay zekanın giderek yaygınlaşması ile başlayan tartışmalarda, birçok sektörde yapay zekanın insan istihdamına zarar vereceği yönündeki fikirler ortaya atılıyor. Her ne kadar çoğu kişi bu fikirlerin uzun vadede çok da etkili olamayacağını düşünse de her geçen gün yeni bir şirketten işten çıkarma haberleri gelmeye devam ediyor. ABD Ulusal Yeme Bozuklukları Derneği tarafından alınan yeni bir karar, bu tür düşünceleri dillendirenleri haklı çıkaracak nitelikte.
Hastalar ile artık yapay zeka ilgilenecek!
NEDA adlı dernek tarafından alınan karara göre yeme bozukluğu yaşayan kişilerin arayarak yardım talep ettiği çağrı hattındaki tüm çalışanların görevine son verildi. Alınan karar uyarınca bu görev bir sohbet botu tarafından yerine getirilecek. Hızlıca uygulamaya geçirilmesi gereken karar, taraflarca tepkilerle karşılandı. Sağlık alanında yapay zekayı tercih etmenin hem yapay zeka etiğine uygun olmadığı hem de sağlık alanının insan istihdamının öncelik taşıdığı bir sektör olduğu ifade edilerek tepkiler desteklendi.
Yeme bozukluğuna sahip kişilere yardım hattı üzerinden destek veren Amerikan NEDA Derneği’nin kararına göre 1 Haziran tarihinden itibaren çağrılara sohbet botu tarafından yanıt verilmesi kararı aldı. Uzunca bir süredir “kar amacı gütmeyen dernek” statüsünde faaliyet gösteren dernek, ‘’Tessa’’ adını verdiği sohbet botu ile çağrılara cevap verileceğini duyurarak bu bölümde çalışan personeli işten çıkardı.
Haziran ayı itibarıyla NEDA’daki görevine başlayacak Tessa’nın çalışma ömrünün çok da uzun olamayacağı bekleniyor. Kısa sürede hatalı bilgiler ve yanlış yönlendirmeler aktararak işleri karıştıracağı, ardından koltuğunu tekrardan insanlara bırakacağı düşünülüyor.
Peki, sizler bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Sizce de yapay zeka bu önemli görevde kısa süreliğine mi aktiflik gösterebilecek? Görüşlerinizi bizlerle yorumlar kısmından paylaşabilirsiniz.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}