Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Kişisel Veriler, 1 Milyar Dolardan Daha Değerli

Ana sayfa /

Ünlü anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp, artık tamamen ücretsiz olacağını açıklamıştı. Bu açıklamayı da internet mecralarımızda haber olarak değerlendirmiştik. 

WhatsApp, Kullanıcı Verilerini Paylaşacak!

2015 yılının Nisan ayında 800 milyon aktif kullanıcıya sahip olan WhatsApp, bu sayıyı Eylül ayında 900 milyon aktif kullanıcı seviyesine çıkartmayı başardı. 2014 Ağustos’tan bu yana ortalama 5 ayda bir 100 milyon aktif kullanıcı sayısında artış yakalayan WhatsApp, hızlıca 1 milyar kullanıcı sayısına ulaşmış durumda.

WhatsApp Milyar Barajını Aştı!

Belli bir ücretsiz kullanım döneminden sonra, reklam satmamak yerine kullanıcılardan 1 dolar değerinde yıllık abonelik satan WhatsApp, bu politikadan vazgeçti.

Reklam
Reklam

Yıllara ve aylara göre WhatsApp kullanıcı sayısı

Peki yıllık 1 milyar dolara yakın bu gelir nasıl temin edilecek?

WhatsApp’ın açıklamasına göre firma uygulamasında reklam göstermemeye devam edecek.

2014 yılında 250 milyon dolar zarar eden WhatsApp, Facebook’un sahibi Zuckerberg’e göre ileri dönük bir yatırım.

İlk olarak gelir modeli için uygulama içi satın almalarla özel emojiler, duvar kağıtları ve pek çok hediye sisteminin dahil olduğu bir market WhatsApp’a dahil edilecek. Böylece firma belli bir seviyede gelir elde etmeye devam edecek. 

Evet işin görünen kısmı bu. Fakat arka tarafında neler var? 

Dünyada WhatsApp kullanıcılarının, özellikle Brezilya ve Hindistan gibi ekonomik gücün çok yüksek olmadığı ülkelerdeki kullanıcıların, kredi kartı ve kredi kartıyla bir uygulamaya verecek 1 dolarlık imkanları bulunmuyor.

Bu yüzden WhatsApp’ı kullanmayı bırakan kullanıcıların sayısı, WhatsApp’ın dikkatini çekecek seviyeye ulaşmış durumda.

Her ne kadar kişilerin bilgilerini satmadığını söylese de WhatsApp, elindeki verilerle beraber Facebook’un en önemli güçlerinden bir tanesi. Mevcut kullanıcıların kullanımı bırakıyor olmasının önüne geçmeye çalışan WhatsApp, esasında bizlere verilerin ne kadar değerli olduğunu söylüyor. Hele tüm yetkilerin neredeye kullanılabilir halde olduğu Android işletim sistemine sahip cihazlarda. 

Önümüzdeki dönemlerde büyük veri algoritmalarının gelişmesiyle beraber, insanlığın en yoğun kullandığı uygulamalar, en değerli veri toplama alanları olacak. (ki şimdi olmuş durumdalar zaten)

WhatsApp’ta bu fırsatı kaçırmak istemiyor. 1 milyar dolar değil de firma için uygulamadan kaçacak potansiyel veri kaynakları daha önemli. Zaten WhatsApp’ın bildirdiğine göre artık 3. parti firmalara bilgiler de satışa sunulacak. 

Yani resmi olarak da bilgileriniz, verileriniz satılabilecek.

 

:: WhatsApp ve diğer firmaların, verileri kullanmaları ve paylaşmaları hakkındaki düşünceleriniz neler?

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam