Reklam
    Reklam
    Güvenlik

    Kişisel Verilere AB Standardı Geliyor!

    Anadolu Ajansı‘nın kaydettiği habere göre tasarıda, kişisel verilerle ilgili kanunun uygulanmasını denetleyecek Kişisel Verileri Koruma Kurumu’nun kurulması ve 7 kişilik Kişisel Veriler Koruma Kurulu oluşturulması öngörülüyor.

    Başbakanlıkla ilişkili olacak kuruluş, gerçek ve tüzel kişilerin uyumunu denetleme, bu konuda yapılacak şikayetler hakkında karar verme, veri sorumluları sicilini tutma ve konuyla ilgili düzenleyici işlemler yapma yetkisine sahip olacak.

    Reklam
    Reklam

    Kişisel verilerin işlenmesi konusunun da düzenlendiği tasarıya göre, veriler, kişilerin açıkça rızası olmadan işlenmeyecek.

    Kişisel Verilere Özel Koruma

    Yasanın hayata geçmesiyle, muhafaza edilmesine artık ihtiyaç duyulmayan veriler silinecek, yok edilecek veya anonim hale getirilecek. Kişisel veriler, kural olarak ilgilinin açık rızası olmaksızın üçüncü kişilere aktarılamayacak.

    Kişisel verilerin yurtdışına aktarılmasına da güvence getiriliyor. Kişisel veri, gerekli güvence bulunmayan ülkelere, “yeterli korumanın sağlanacağının” iki tarafın veri sorumlusu tarafından yazılı olarak taahhüt edilmesi ve kurul tarafından izin verilmesi halinde aktarılacak.

    Reklam
    Reklam

    Cezalar Artıyor

    TCK’nın 135. maddesinde yer alanhukuka aykırı kişisel verileri kaydeden kimseye bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilmesine” yönelik düzenleme aynen korunacak. Kişilerin siyasi, felsefi veya dini görüşlerine, ırki kökenlerine, ahlaki eğilimlerine, cinsel yaşamlarına, sağlık durumlarına veya sendikal bağlantılarına ilişkin özel nitelikli verileri kaydedenlere verilecek cezalar, yarı oranında artırılacak.

    Tasarı, Bakanlar Kurulu‘nda imzaların tamamlanmasının ardından, TBMM’ye sevk edilecek.

    Reklam
    Reklam

    :: Yeni yasa hakkında ne düşünüyorsunuz?

    ×

    Yorumunuz gönderildi,
    onaylandıktan sonra yayımlanacak.

    3 Yorum

    1. SDN Okuru

      aslında firmalar sadece tc no kullansa. isim ve nüfüs bilgileri sadece devlette dursa. arabulucu devletin sitesi üzerinden kredi sözleşmelerini vb dijital olarak imzalasak

    2. SDN Okuru

      bu süper olur sadece tc kullanılsın geri kalan kimlik bilgileri devlete kalsın…

    3. SDN Okuru

      Windows 10 tüm kişisel verilerimii alıyor onunla başa çıkın ilk önce.

    Diğer yorumları gör (2) Yorum Yap

    Yorum Yaz

    Mobil Versiyondan Çıkış Yap