Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Kıyamet senaryosu: Kaç kişi türümüzü kurtaracak?

Ana sayfa / Popüler Bilim

Bir kıyamet senaryosunda hayatta kalmak için gereken minimum insan sayısı nedir? Bilim insanları, bu sorunun cevabını araştırıyor. Araştırmacılar, küçük bir popülasyonun türümüzü kurtarma ihtimali üzerinde durdu.

Küresel bir nükleer savaştan dev bir asteroit çarpmasına kadar, Dünya’daki insan yaşamını aniden sona erdirebilecek faktörleri hayal etmek zor değil. Ancak hayatta kalanların olduğunu varsayarsak, araştırmacılar türümüzün devamı için gereken insan sayısını hesapladı. Bu sorunun cevabı duruma göre değişir. Farklı felaketler, hayatta kalan insan popülasyonlarının katlanabilmesi için farklı koşullar oluşturacaktır. Örneğin, bir nükleer savaş, radyasyona maruz kalmanın yanı sıra hayatta kalanların dondurucu yaz sıcaklıkları ve küresel kıtlıkla karşı karşıya kalmasını tetikleyebilir.

Simülasyonda yaklaşan asteroit Türkiye’yi vurdu

Bilim insanları, olası bir asteroit çarpmasında yapılacakları hesapladı. Simülasyon, yıkıcı bir asteroidi engelleyecek teknolojinin olmadığın gösterdi.

Reklam
Reklam

Olası bir kıyamet kentlileri daha çok etkileyecek

Portland Eyalet Üniversitesi Antropoloji Bölümünden Dr. Cameron Smith, kıyamet senaryolarını Live Science‘a değerlendirdi. Smith, “Birkaç yüz nüfusla muhtemelen yüzyıllarca hayatta kalabilirsiniz. Bu türden pek çok küçük popülasyon, yüzyıllar ve belki de binlerce yıl hayatta kalmıştır.” dedi.

Araştırmacılar, küçük bir popülasyonun türümüzü hayatta tutacağını söyledi.

Smith, erken dönem insan uygarlıkları ve uzayın kolonileştirilmesi üzerine araştırma yapıyor. Küresel medeniyetin parçalanması durumunda özellikle büyük şehirlerin daha savunmasız olduğunu söyledi. Çünkü büyük şehirler neredeyse tüm yiyeceklerini ithal ediyor ve elektriğe büyük ölçüde bağımlı. Hayatta kalan popülasyonlar ise kaynak bulmak için büyük olasılıkla dağılacaktır.

Smith’e göre, erken Neolitik dönemde (son buzul çağının ardından yaklaşık 12 bin yıl önce) insanlar çiftçilik yapmaya başlamıştı. Bu insan popülasyonlarının nüfusu birkaç yüz kişiden bin kişiye kadar değişiyordu ve birçok küçük köy vardı. Smith, “Bunlar oldukça bağımsız popülasyonlardı. Ancak diğer köylerle de üreme ve evlilik bağlantılarına sahip olduklarından şüpheleniyorum. Kıyamet senaryosunda da aynı şeyin olacağını tahmin ediyorum.” dedi.

Smith, hayatta kalan birkaç yüz kişinin üremeyi sürdürmeye ihtiyacı olacağını söyledi. Yakın akrabalar arasındaki evlilikler, küçük nüfusların karşılaştığı büyük bir zorluk. Sağlıklı bireylerin doğması için karşı cinsten yeterli sayıda üreme çağındaki bireyler gerekli olacaktır.

Sığınaklar insanları felaketten korur mu?

Olası bir kıyamet alarmında insanlar hazırlık yapmaya çalışacak. Düşünce kuruluşu Global Catastrophic Risk Institute‘un yönetici direktörü Seth Baum, küresel felaketlerin meydana gelme riskine bakıyor.

Bilim insanları uzaya kaçış ve sığınak gibi farklı senaryoları değerlendirdi.

Baum, örneğin, nükleer savaş durumunda nükleer silahlara sahip ülkeler arasındaki ilişkileri iyileştirerek felaketi önlemekten yana. Ancak Baum, olası bir felakette insanları korumak için sığınak inşasını da araştırıyor. Dünya üzerinde bir yerde özel bir felaket sığınağını inşa etmeyi planlıyorlar.

Uzayda hayatta kalmak

Araştırmacılar, olası bir kıyamet senaryosunda uzaya kaçmayı da değerlendirdi. İnsanlar bir uzay aracına binip kaçacak olursa uzayda hayatta kalmak için gereken asgari insan sayısı nedir? Strasbourg Üniversitesinden astrofizikçi Frédéric Marin uzay antropolojisi çalışıyor. Ekip, bu soruları yanıtladı.

SpaceX uzay şirketi Mars’ta koloni kurmak için çalışıyor.

Marin’in araştırması, sadece 98 kişilik bir mürettebatın yeterli olacağını ileri sürdü. Güneş’e en yakın yıldız Proxima Centauri’nin yörüngesindeki potansiyel yaşanabilir gezegen Proxima Centauri b kaçış için ideal aday. Mürettebat, 6,300 yıllık bir yolculuğa çıkacak.

“Proxima Centauri b ekibi, rastgele bir grup olmamalı” diyor araştırmacılar. Ekip, mürettebata genlerini aktarmaya hazır, birbirine yabancı 49 çiftten oluşmalı. Nüfus, yalnızca belirli koşullar altında genetik olarak çeşitli ve sağlıklı kalacaktır.

Marin ve ekibi, 500 kişilik daha büyük bir ekibin daha başarılı olacağını belirtti. Çünkü, genetik çeşitliliği muhafaza etme ihtimali daha yüksek.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam