Bilim insanları, kök hücre ile laboratuvarda göz yapıları geliştirdiklerini açıkladı. Aslında bu teknoloji de petri kaplarında araştırmacıların büyüttüğü beyin hücreleri de yeni değil. Ancak bu yeni çalışmada bilim insanları farkını ortaya koyuyor. Bir petride büyütülen insan beyninin küçük parçaları, beyin dokusunun geri kalanına sinyaller göndererek ışığa tepki veren gözler oluşturmaya başladı.
Kök hücre yaklaşımı gelişiyor
Araştırmacılar, bir laboratuvarda yetiştirilen mini beyinlerin kendiliğinden ilkel göz yapıları geliştirdiğini bildirdi. Göz benzeri yapılar retina da dahil olmak üzere gerçek gözlerdekine benzer dokuları oluşturuyor. Ekip, çalışmayı Cell Stem Cell dergisinde yayımladı.
Çalışmaya göre, insan kaynaklı pluripotent kök hücreler (iPSC’ler), beyin organoidlerini üretmek için kullanılabilir. Düsseldorf Üniversite Hastanesinden çalışmanın yazarı Dr. Jay Gopalakrishnan, “Çalışmamız, beyin organoidlerinin ışığa duyarlı ve vücutta bulunanlara benzer hücre tiplerini barındıran ilkel duyusal yapılar üretme konusundaki olağanüstü yeteneğini vurguluyor.” dedi.
Araştırmacı, açıklamasının devamında ise, “Bu organoidler, embriyo gelişimi sırasında beyin-göz etkileşimlerini incelemeye, konjenital retina bozukluklarını modellemeye yardımcı olacaktır. Ayrıca, kişiselleştirilmiş ilaç testi ve transplantasyon tedavileri için hastaya özel retina hücre tipleri oluşturmaya yardımcı olabilir.” şeklinde konuştu.
Beyin organoidleri, düşündüğünüz gibi gerçek beyinler değil. Bunlar, indüklenmiş pluripotent kök hücrelerden geliştirilen küçük, üç boyutlu yapılar. Bu durumda bu kök hücreler, beyin dokuları parçalarına dönüşmeye başlar.
İşte bu tür ‘mini beyinleri‘, gerçek canlı beyinleri kullanmanın imkansız olduğu veya etik olmadığı durumlarda tercih ediyorlar. Örneğin, araştırmacılar ilaç yanıtlarını test etme veya belirli olumsuz koşullar altında hücre gelişimini gözlemleme gibi amaçlar için kullanıyor.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}