İlk bilgisayar oyunlarının piyasaya çıkışı 1950 yıllarına dayanır. O dönemde video oyunları sadece vektör grafiklerle donanırdı. 1975 sonbaharında satışa sunulan ve televizyona bağlanabilen Magnavox Odyssey ile yepyeni bir çağ başladı.
Magnavox Odyssey yüksek satış rakamlarına ulaşamasa da, Atari firmasının ürettiği Pong ile her şey değişti. Magnavox Odyssey biçim değiştirdi, bazı donanımsal takviyelerle Odyssey 100 ve Oddysey 200 olarak oyunseverlerin beğenisine sunuldu. “Smash” isimli oyunun desteğiyle, Oddysey çılgınlığı dünyayı sardı.
{pagebreak::Basit Zevkler, Basit Yapı!}
Basit Zevkler, Basit Yapı!
İlk nesil konsollar, son derece basit bir yapıya sahipti; ROM ve mikroişlemciden oluşuyorlardı. ROM’a yüklenen oyunlar konsollar bütünleşiyor ve işlemcinin görüntü işleyicisi sayesinde televizyon ekranına aktarılıyorlardı. 1977 yılında, stok krizi yaşandı.
Firmalar talebe yanıt veremedi ve üretimde geç kaldı. Magnavox ve bağımsızlığını ilan eden Atari, sağ kalabilen üreticilerdi. Diğerleri ise piyasadan çekilmek ve iflaslarını açıklamak zorunda kaldı.
{pagebreak::Efsane Doğuyor!}
Efsane Doğuyor!
1983 yılında Nintendo isimli şirket, video oyunlarında yepyeni bir dönem başlatmak üzere harekete geçti ve Family Computer’u (Famicom) piyasaya sürdü. İki sene sonra ise Nintendo Entertainment System (Nintendo Eğlence Sistemi) yani NES ortaya çıktı.
NES, Space Invaders ve halen dört bir yanımızı saran Super Mario serisi ile birlikte yükselecekti. Sega, NES ile rekabet edebilmek için Master Console isimli ürünü piyasaya sürse de, başarısızlığa mahkum oldu.
{pagebreak::Sony’nin Egemenliği}
Sony’nin Egemenliği
Sony, PlayStation (PS) isimli konsoluyla 1994 yılında oyunseverleri sarstı. Konsol, dönemine göre olağandışı denebilecek grafikler ve oynanabilirlik sunuyordu; kullanıcıların uykusuz geceler geçirmesine neden oluyordu. PS One, dünya tarihinin en çok satan konsollarından biri olarak PS2 ve PS3’ün önlerini açtı.
{pagebreak::Oyun Kontrollerinde Devrim}
Oyun Kontrollerinde Devrim
Microsoft, gitgide büyüyen pazarın kokusunu alarak, zekice bir hamleyle Vezir’ini oynadı; Xbox. İlk nesil Xbox, 2001’de piyasaya sürüldü ve Sony PS2’ye meydan okudu. Pazar, uzun bir dönem boyunca iki firma tarafından paylaşıldı.
Ancak bu dönemde, bir firma küllerinden doğmak üzereydi. Nintendo, Motion Controller ile donanmış Wii’yi Kasım 2006’da satışa çıkardı. Wii, dünyada “Oyun yaparken kalori yakma” dönemini başlattı. Geleneksel arabirimlerin tersine Wii’de sürekli hareket yapmak zorundaydınız.
{pagebreak::Wii’nin Çağı!}
Wii’nin Çağı!
Wii Sports Tennis oyunuyla raketi savuruyor, Red Steel’de kılıçla blok yapmak için hızlı el hareketlerine başvuruyor ve Force Unleashed’de sol elinizle “Force”u kontrol ederken, sağ elinizle ışın kılıcını sallıyordunuz.
Wii, 2009 yılının sonlarına kadar rakiplerini açık ara geride bıraktı, aynı yıl içerisinde “Tarihin bir ayda en çok satılan konsolu” unvanını kazandı. Halen de rekabetin içinde ve dünya çapında, Sony PS3’ü geride bırakıp, X360’a karşı liderlik için savaşıyor.
{pagebreak::Wii’yi Tercih Etmeli mi?}
Wii’yi Tercih Etmeli mi?
Peki, rakiplerine göre nispeten yaşlı kalmış Wii’yi tercih etmek doğru mu? Bizce, bu sorunun yanıtı “Evet”; Nintendo Wii, rakiplerinden ucuz ve çoğu açıdan, açık ara farkla eğlenceli. Grafiklerde, onlardan geri kaldığını düşündüğümüz Wii, Dumble oyun kumandaları, bisiklet, Wii Fit gibi arabirimler sayesinde, sporseverlerin bir numaralı tercihi.
{pagebreak::Joystick Sizsiniz!}
Joystick Sizsiniz!
Her şeye karşın Wii, hiç olmadığı kadar güçlü rakiplerle karşı karşıya. Yeni devrimci olarak nitelendirebileceğimiz Natal projesi, ticari adıyla Kinect ve Microsoft Xbox 360.
Natal projesi, ilk açığa çıktığında “şaka” zannedildi. Pek çok kişi, tanıtım videolarını izlediğinde gözlerine inanamamıştı. Ortada bir arabirim yoktu. Joystick yoktu. Aslında vardı ve asıl şaşırtıcı olan Joystick’in vücudunuz olmasıydı.
TV başında tekme salladığınızda (televizyonunu kırmamayı başarabilirseniz), oyunda da tekme sallamış oluyorsunuz. Elinizle telekineziyi çağrıştıran hareketler yaptığınızda, nesneleri ekranda orada oraya taşıyorsunuz.
{pagebreak::Sonsuzluk ve Ötesine}
Sonsuzluk ve Ötesine
İnanılmaz gibi görünüyor ama karşımızdaki şey gerçeğin ta kendisi; Wii arabirim başarısı, birkaç adım öteye taşınıyor. Kinect, web kamerası ve mikrofon ile donanmış hareket algılayıcı sensörlere sahip.
Bu sensörler, vücudunuzu baştan aşağı tarıyor ve hareketlerinizi oyuna yansıtıyorlar. Elinize tahtadan bir kılıç aldığınızı varsayın, o kılıç sizin Star Wars oyunlarındaki ışın kılıcınız olacak.
Kinect’te halen bazı problemler olduğu da kulağımıza çalınıyor. Hareketler, zamanında algılanamıyor ve laglar ortaya çıkıyor. Üretici firma Microsoft, 4 Kasım’da piyasaya süreceği Kinect’te bu sorunlarının hepsinin üstesinden gelinmiş olacağını açıkladı.
{pagebreak::Xbox 360 mı Almalı?}
Xbox 360 mı Almalı?
Eğer bütçeniz elveriyorsa, biraz daha beklemenizi ve ilk testler yapılıp sorunların giderildiği ortaya çıktıktan sonra, Xbox 360 + Kinect setini dikkate almanızı öneririz. Çünkü vaatleri, gerçekten de inanılmaz.
{pagebreak::Rekabette Üçüncü Boyut!}
Rekabette Üçüncü Boyut!
Sony PS3, piyasaya sürüldüğü ilk günden beri istediği başarıyı elde edemedi ve rakiplerinin gölgesinde kaldı. Sony yöneticileri, bu soruna ikili bir çözüm aradı: Üçüncü boyut ve Wii benzeri PS Move kontrol yapısı.
Evinizde 3 boyutlu bir televizyonunuz varsa, PS Move ile birlikte, PS3 çok cazip olabilir. Wipeout HD, Pain ve Stardust HD, hali hazırda üçüncü boyutu destekliyor. 2011 için hazırlanan tüm PS3 oyunları 3D destekli. PS Move da piyasaya sürüldü ve PS3, eskisine göre çok daha cazip fiyat etiketleri ile satılıyor.
{pagebreak::Son Karar!}
Son Karar!
Eğer kısıtlı bir bütçeniz varsa ve grafikten ziyade eğlence arıyorsanız, Nintendo Wii’yi tercih etmeli ama grafiklerinin, rakiplerinin gerisinde kaldığını kabullenmelisiniz. Eğer bütçeniz biraz daha genişse Kinect’i bekleyin ve başarabildiklerini görün.
İlk tercihiniz görsellikse ve 3D televizyon satın alacak kadar şanslıysanız mutlaka PS3 alın. Gönül ister ki, her oyun sever, üçüne de yetecek bütçeye sahip olsun.
:: Sizce en iyi oyun konsolu hangisi?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}