Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net

Korsan Yazılım Düşüş Trendine Girdi

Ana sayfa /

İki yıldır süren bu düşüşe paralel olarak, Türkiye’de yasal olmayan yollarla yüklenen korsan yazılımların yıllık ticari değeri de 415 milyon USD’a geriledi. Bu gerilemeye rağmen, Türkiye 2009 yılında korsan kullanım değeri en yüksek 30 ülke sıralamasında 23. sırada yer aldı (Korsan Kullanım İhbarı Yüzde 50 Arttı).

2005-2009 yılları arasında yüklenen korsan yazılımların ticari değeri 147 milyon USD’lık artış göstererek, Türkiye’yi bu sıralamada da 21. basamağa taşıdı.

 

Korsan yazılımın Ticari Değeri 51.4 Milyar Dolar

2009 yılında dünya genelinde yaşanan ekonomik durgunluğa karşın lisanssız yazılım kullanımı 111 ülkenin birçoğunda gerilerken, dünya genelindeki korsan kullanım oranı 2008 yılına göre 2 puan artarak yüzde 43 oldu.

Çin, Hindistan ve Brezilya gibi bilgisayar pazarının hızla geliştiği ülkelerin etkili olduğu bu artışa rağmen, korsan yazılım oranı 111 ülkenin 54’ünde gerilerken, sadece 19 ülkede yükseldi. Dünya geneliinde yasal olmayan yollarla yüklenen korsan yazılımların ticari değeri ise toplam 51.4 milyar USD’a ulaştı.

 

Lisanssız yazılım kullanım oranı üst üste 2 yıl gerileyen Türkiye’de korsan yazılım düşüş trendine girdi.

 

Araştırmaya göre korsan yazılım kullanım oranının en yüksek olduğu ülkeler, yüzde 95 ile Gürcistan, yüzde 92 ile Zimbabve ve yüzde 91 ile Moldova. Yüzde 20’lik korsan kullanım oranı ile ABD, yüzde 21 ile Japonya ve yine yüzde 21 ile Lüksemburg, bu yıl da araştırmaya katılan ülkeler arasında en düşük korsan yazılım kullanım oranına sahip ülkeler oldu.

 

Dizüstü Satışı Lisanslı Yazılım Oranını Arttırdı

2009 senesinde Türkiye’ye gerçekleştirilen PC sevkiyatı genel olarak %19 artış gösterdi. Bireysel kullanıcılara yönelik sevkiyatlar %52 artarken, kurumsal kullanıcılara yönelik teslimatlarda %25’lik bir gerileme yaşandı. PC donanım kullanımının yüzde 55’ini bireysel kullanıcıların şekillendirdiği Türkiye’de tüketicilerin bu etkisi, korsan yazılım kullanım oranını %1 ve üzerinde arttırma ihtimalini de beraberinde getirmektedir.

Ancak aynı dönemde içlerinde yasal yazılımları ile tüketiciye ulaşan netbook satışlarının hızlı bir artış göstererek pazarın %14’ünü oluşturmaya başlaması ve geleneksel PC satışlarının %20’den %13’ün altına düşmesi, lisanssız yazılım oranının Türkiye’de az da olsa gerilemesine neden olan etkenlerden biri oldu.

Bu etken, BSA ve resmi mercilerin yazılım korsanlığına karşı yürüttüğü çalışmaların ardından ikinci sırada yerini aldı (Korsanın Zararı Ne Kadar?).

:: Yazılım korsanlığında bir azalma görüyor musunuz? Korsanlığa karşı ne yapılmalı?

 

Yorum Ekleyin