Kripto para madenciliği, dijital para birimlerine olan ilginin artışı ile son yılların yükselen trendlerinden biri oldu. Peki kripto para madenciliği çevre için zararlı mı?
Kripto para madenciliği ve çevreye etikleri
Kripto para madenciliği, büyük miktarda güç tüketimini de beraberinde getiriyor. Yunan çevre mühendisi Spyros Foteinis tarafından yapılan tahmine göre Bitcoin ve Ethereum madenciliği yılda 47 terawatt saat tüketimine neden oluyor. 11 milyon kişinin yaşadığı Yunanistan’da ise yıllık tüketim 57 terawatt seviyesinde.
Bitcoin ve Etehereum’un dijital para birimlerindeki payının yüzde 88 olduğunu düşündüğümüzde, tüm şifreleme ekosisteminin tükettiği elektrik enerjisi bundan daha fazla. Yüksek miktardaki bu enerji tüketiminin nedeni ise bir dijital para birimi merkezi bir banka tarafından değil, “blok zincir” olarak bilinen ödeme işlemlerinin kapsamlı kayıtlarını derleyen tüm kullanıcı ağı tarafından kayıt altında tutulmasından kaynaklanıyor.
Foteinis’e göre, tüm kripto madenciliğinin yüzde 58’i, kömürle çalışan santrallerin yoğun bir şekilde bulunduğu Çin’de gerçekleşiyor. Bir yaşam döngüsü değerlendirmesi kullanan Foteinis’e göre Bitcoin ve Ethereum madenciliği, ortalama 6.8 milyon Avrupa nüfusu kadar ya da 43.9 milyon ton karbondioksit eşdeğeri kadar sera gazı üretiyor.
Dijital para birimleri hakkında ne düşünüyorsunuz?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}