Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Kripto varlık yasası TBMM’den geçti! Şimdi ne olacak?

Ana sayfa / Kripto para

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), uzun zamandır beklenen ve kripto varlık piyasasını düzenlemeyi amaçlayan kanun teklifini onayladı. Yeni yasa, Sermaye Piyasası Kanunu’nda (SPK) değişiklikler yaparak, kripto varlık hizmet sağlayıcıları için yeni kurallar, yükümlülükler ve cezalar getiriyor.

Kripto varlık yasasının temel amaçlarından biri, yatırımcıları korumak ve piyasada güvenli ve şeffaf bir ortam oluşturmak olacak. Bu kapsamda, tüm kripto varlık hizmet sağlayıcılarının SPK’dan faaliyet izni alması zorunlu hale getirildi.

Ayrıca bu firmaların belirli bir sermaye şartını karşılamaları ve TÜBİTAK tarafından belirlenen bilgi sistemleri ve teknolojik altyapı kriterlerine uyması gerekecek.

Reklam
Reklam

Bitcoin fiyatı bir gecede eridi! İşte son durum

Bitcoin fiyatı 62 bin dolara kadar geriledi. Yüzde 10'a yakın değer kaybeden popüler kripto paranın geleceği nasıl olacak?

Yeni yasa ile kripto varlıkların ihracı, satışı ve dağıtımı da SPK’nın yetki alanına giriyor. Bu işlemlerin tamamı kayıt altına alınacak ve manipülatif eylemlere karşı 6 milyon liraya kadar para cezası uygulanacak. Piyasa dolandırıcılığı, piyasa bozucu eylemler ve bilgi suistimali gibi suçlara karşı da cezalar getirildi.

Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının mali denetimleri SPK tarafından yetkilendirilen bağımsız denetim kuruluşları yapılacak. Yasa, müşterilere ait nakit ve kripto varlıklara ilişkin tedbir, haciz ve benzeri taleplerin doğrudan hizmet sağlayıcılar tarafından karşılanmasını da öngörüyor.

İzinsiz faaliyet gösterenler ise ağır yaptırımlarla karşı karşıya kalacak. Bu firmaların yetkililerine 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ve yüksek miktarda adli para cezası verilebilecek.

Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte, yurt dışında yerleşik kripto varlık hizmet sağlayıcılarının da Türkiye’deki faaliyetlerini sonlandırmaları gerekiyor. Bu firmaların, Türkiye’de ikamet eden kullanıcılara yönelik hizmetlerine son vermeleri için 3 aylık bir süre tanındı.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam