Kuzey ışıkları, sunduğu görsel şov ile gök yüzü meraklarının ilgisini çekiyor. Yeni bir araştırmada, kuzey ışıkları oluşumundaki olaylar teyit edildi.
Kuzey ışıkları ve elektron yoğunluğu
Tokyo Üniversitesi’ndeki jeofizikçiler kuzey ışıklarına neden olan mekanizmaları gözlemledi ve oluşumları ile ilgili teorileri teyit etti. Kabul gören genel teoriye göre muhteşem ışık şovu, Chrous dalgaları adı verilen bir tür plazma dalgasıyla başlıyor. Manyetik yeniden yapılandırma, elektronların üst atmosfere yağmasına neden olabiliyor. Güneş’ten Dünya’ya doğru olan bu yayılma kutuplarda yoğunlaşıyor. Elektronlar üst atmosfere yağarken renkli ışıklar oluşuyor. Bu yapıya “aurora ovali” deniliyor. Ancak bu dalgaların auroraları üretmek için yeterli enerjiye sahip olup olmadığı konusunda net bir bilgi yoktu.
Bu olguyu gözlemleyebilmek için araştırmacılar yeni bir sensör geliştirdi. Japonya Uzay Keşif Ajansı tarafından başlatılan Geospace (ERG) enerjilendirme ve Radyasyon Araştırması’na monte edilen sensör ile gözlem yapıldı. Araştırmacılar, titreşen elektron akışının aurora üretmek için yeterince yoğun olduğunu tespit etti.
Bu gökyüzü olayı hakkında ne düşünüyorsunuz?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}