Kuzey Koreli dolandırıcıların, kripto para piyasasına verdikleri zarar belli oldu. Yayınlanan son rapora göre, Doğu Asya merkezli saldırılar listelenirken, hackerların çaldıkları para ise dudak uçuklattı. 2021 yılı için araştırılan verilere göre, Kuzey Koreli saldırganların ataklarında da ciddi bir artış bulunmakta.
Blockchain analiz şirketi Chainalysis‘in internet dünyasına sunduğu rapor, oldukça önemli verileri de içermekte. Ayrıca paylaşılan bilgilere Kuzey Kore cephesinden yanıt da gecikmedi.
Kuzey Koreli dolandırıcılardan ciddi vurgun
Bir önceki yılın verilerine göre saldırı sayısında artış gözlemlenirken, çalınan para miktarında da önemli bir fark bulunmakta. 2020 yılında sadece 4 saldırı gerçekleştirebilen hackerlar, bu rakamı neredeyse 2 katına çıkarmayı başardı. Ayrıca elde edilen değerin de yüzde 40’lık artış gösterdiği öğrenildi. Ortaya çıkan verilere göre sadece 2021 yılında 7 saldırı gerçekleştiren Kuzey Koreli hackerlar, tam 400 milyon dolarlık kripto para vurgunu yapmayı başarmış.
Analizi yayınlayan şirket hackerların aldıkları parayı, Kuzey Kore devletinin kontrolünde olan hesaplara aktardığını iddia etti. Öte yandan hükumet ise, bu iddiaları standart bir metinle yalanladı ve ilgilerinin olmadığını açıkladı. Yatırımcıların kripto paralarını cüzdanlarından alan korsanlar, kimlik avı tuzakları, zararlı yazılımlar ve sistem açıkları başta olmak üzere bir dizi klasik yönteme başvuruyorlar.
Özellikle kripto para dünyasındaki en savunmasız alanlarda olan sıcak cüzdanları tercih eden hackerlar, görünüşe göre bu konuda da oldukça başarılı. Ayrıca Chainalysis, saldırıları gerçekleştiren kurumun, Lazarus Group olduğunu düşünüyor. Kuzey Kore İstihbarat Bürosu tarafından kontrol edildiğine inanılan oluşumun, 7 saldırıdan da sorumlu olabileceğine yönelik kuvvetli izlenimler yer almakta.
Öte yandan Kuzey Kore yönetimi ise, çalınan paraları aklama konusunda kendi fikirlerine de sahip. Birleşmiş Milletler‘in yaptığı suçlamaya göre ülke, özellikle kripto para piyasasındaki vurgunları, nükleer başlık harcamalarında kullanıyor. Önemli bir hususa doğru ilerleyen konu bakalım daha ne kadar gündemde kalacak, bekleyip göreceğiz.
Peki sizler yayınlanan raporu nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizce kripto para vurgununun önüne nasıl geçmek mümkün olabilir? Görüşlerinizi bizlere aktarmayı unutmayın.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}