KVKK’dan ”Natro’da Veri İhlali” bildirimi!


13 Kasım 2020 Cuma 19:22
KVKK’dan ”Natro’da Veri İhlali” bildirimi!

Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK) Natro’yu da bünyesinde bulunduran Çizgi Telekomünikasyon A.Ş. için veri ihlali bildirimi yayınladı. Yapılan kamuoyu açıklamasına göre kullanıcı verilerinin yer aldığı sunucuda kötü amaçlı yazılımların tespit edildiği açıklandı. İşte yaşanan veri ihlaline dair detaylar ve KVKK açıklaması…

Natro sunucularında kötü amaçlı yazılım tespit edildi

Kişisel Verileri Koruma Kurulu’nun 12.11 2020 tarihli 2020/863 sayılı kararı kapsamında barındırma hizmetleri sunan Natro’da veri ihlali yaşandığı tespit edildi. Konuya ilişkin incelemelerin devam ettiğini duyuran KVKK’nın resmi açıklaması ise şöyle:

Kamuoyu Duyurusu (Veri İhlali Bildirimi) – Çizgi Telekomünikasyon A.Ş.

Bilindiği üzere, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununun “Veri güvenliğine ilişkin yükümlülükler” başlıklı 12 nci maddesinin (5) numaralı fıkrası “İşlenen kişisel verilerin kanuni olmayan yollarla başkaları tarafından elde edilmesi hâlinde, veri sorumlusu bu durumu en kısa sürede ilgilisine ve Kurula bildirir. Kurul, gerekmesi hâlinde bu durumu, kendi internet sitesinde ya da uygun göreceği başka bir yöntemle ilan edebilir.” hükmünü amirdir.

Veri sorumlusu sıfatını haiz olan Çizgi Telekomünikasyon A.Ş. tarafından Kurumumuza gönderilen kişisel veri ihlali bildiriminde özetle;

  • 7 Kasım 2020 tarihli hafta sonu vardiyası için şirkete gelen görevli çalışanın, rutin kontrolleri yapmak için sunucuya uzaktan bağlandığında sunucu masaüstünde bir mesaj bulduğu, bunun üzerine yapılan inceleme neticesinde, müşteri bilgilerinin bulunduğu şirket sunucularında bazı kötü amaçlı yazılımların bulunduğunun aynı gün tespit edildiği,
  • İhlalden, T.C. kimlik numarası, ad ve soyadı, e-posta ve ev adresi, müşteri işlem detayları (kredi kartı bilgileri gibi), müşterinin satın aldığı hizmetler ve bu hizmetlere ilişkin işlemlere konu tarih-saat bilgileri gibi müşteri bilgilerinin etkilenmiş olabileceği,
  • İhlalden etkilenen kişilerin şirketten hizmet alan müşteriler olduğu,
  • İhlalden etkilenen kişi ve kayıt sayısının henüz bilinmediği,
  • İhlal hakkında incelemenin devam ettiği

ifade edilmiştir.

Konuya ilişkin inceleme devam etmekle birlikte, Kişisel Verileri Koruma Kurulunun 12.11.2020 tarih ve 2020/863 sayılı Kararı ile söz konusu veri ihlali bildiriminin Kurumun internet sayfasında ilan edilmesine karar verilmiştir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Güncelleme: Konuyla alakalı Çizgi Telekomünikasyon A.Ş.’den gelen açıklama şu şekilde:

Natro olarak tüm hizmetlerimizi en ileri teknolojilere sahip donanım ve yazılımlar üzerinden yüksek hız, performans ve güvenlik standartlarında sunmak için çalışıyoruz Bu çerçevede yürüttüğümüz rutin altyapı tarama, kontrol ve iyileştirme çalışmaları esnasında, 7 Kasım 2020 tarihinde, sunucularımızdan birinde bazı kötü amaçlı yazılımlar bulunduğunu gördük ve bu çerçevede kimlik, iletişim, müşteri işlemleri ve kart bilgileri gibi verilere yetkisiz erişim girişimleri olabileceğinden konuyu ivedilikle araştırmaya başladık.

Yürütmeye başladığımız detaylı inceleme ve araştırmalarımız doğrultusunda, elimizde bulunan şu anki bulgular hizmetlerimizin doğru bir şekilde çalıştığı ve herhangi bir aksama bulunmadığı yönünde olup teknik ekiplerimiz ve global danışmanlarımız ile detaylı incelemelerimiz devam etmektedir, Konu Kişisel Verileri Koruma Kurumu‘na da bildirilmiştir. Bu noktada siz değerli müşterimiz nezdinde olası riskleri bertaraf etmek amacıyla gerekli önemleri de almaktayız Bu doğrultuda, mevcut müşteri şifrenizin kullanımı kısıtlanmıştır, Kısıtlamanın kaldırılması için güvenlik doğrulaması ile şifrenizi yenilemeniz gerekmektedir.




Yeni ! ShiftDelete.Net ya da SDN Forum hesabınız ile yorum yaparak yorumlarınızın rumuzunuz ile yayınlanmasını sağlayabilirsiniz. Giriş için tıklayın.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

4 yorum - “KVKK’dan ”Natro’da Veri İhlali” bildirimi!”

  1. Ziyaretçi dedi ki:

    Yıl olmuş 2020 heryerde secure coding diye bas bas bağırıyorlar halen verilerimiz unencrypted olarak tutuluyor. 100deyüz eminim şifreleri plaintext olarak tutuyorlardır. Soeumsuzluk umarın cezalarını çekerler.

  2. Ziyaretçi dedi ki:

    Türkiye de bu sektörde bulunduğu konumu kesinlikle hak etmeyen bir firma…

  3. Ziyaretçi dedi ki:

    Bende sanal kredi kartım ile nasıl alışveriş yapılmaya çalşıldığını ve nasıl çalındığını düşünüyordum. Allah’tan sanal kart kullanıyorum hep yoksa şimdi borç batağına sürüklenmiş olacaktık.

  4. Ziyaretçi dedi ki:

    Natro yine mi? Of.

" KVKK’dan ”Natro’da Veri İhlali” bildirimi! konulu haberimizde ShiftDelete.Net olarak sizlere KVKK’dan ”Natro’da Veri İhlali” bildirimi! ile ilgili son gelişmeleri aktarmak istedik. Hemen yukarıda KVKK’dan ”Natro’da Veri İhlali” bildirimi! ile ilgili yorum ve görüşleri inceleyerek sizlerde yorum bırakabilirsiniz. "

En yeni Videolar

  1. 1 Orta segment savaşları! realme 7 Pro vs Poco X3 NFC Orta segment savaşları! realme 7 Pro vs Poco X3 NFC
  2. 2 Oyun savaşları başlıyor! PlayStation 5 vs PC Oyun savaşları başlıyor! PlayStation 5 vs PC
  3. 3 RTX 3070'li Game Garaj Deluxe 7A inceleme! RTX 3070'li Game Garaj Deluxe 7A inceleme!
  4. 4 Yetkili bi abi ile teknoloji sohbeti gerçekleştirdik! Yetkili bi abi ile teknoloji sohbeti gerçekleştirdik!
  5. 5 Kendisini AirPods Pro zanneden 109 liralık kulaklık! Kendisini AirPods Pro zanneden 109 liralık kulaklık!
  6. 6 Anker Nebula Apollo taşınabilir projeksiyon inceleme! Anker Nebula Apollo taşınabilir projeksiyon inceleme!
  7. 7 Xiaomi Mi Robot Vacuum inceleme! Xiaomi Mi Robot Vacuum inceleme!
  8. 8 Ofis içi video: Hakkı Alkan hediye dağıtıyor! Ofis içi video: Hakkı Alkan hediye dağıtıyor!
  9. 9 BİM'den 250 liralık kulaklık alırsanız ne olur? BİM'den 250 liralık kulaklık alırsanız ne olur?
  10. 10 Çekiliş mafyası, insanları kandırıyor mu? Çekiliş mafyası, insanları kandırıyor mu?