Laboratuvarda yetiştirilen deniz ürünleri ya da genel olarak etler birçok insana cazip geliyor. Çünkü bu ürünler sayesinde insanların hayvanları öldürmesine ya da gezegene daha fazla zarar vermesine gerek kalmıyor. Üstelik istediklerini yiyerek! Ayrıca belirtmek gerekirse, bu laboratuvar ürünleri geleneksel ürünlerle rekabet edebilecek hayvan proteinine de sahip.
Laboratuvarda yetiştirilen deniz ürünleri neden farklı?
Bitki bazlı et alternatiflerine ne ad verileceği konusundaki tartışma sürüyor. Üstelik, endüstrinin laboratuarda yetiştirilen et ürünlerini geleneksel çiftlik hayvanı muadillerinden nasıl ayırt edeceği de soruları genişletti. Şu anda araştırmacıların standart kabul ettiği tek bir terim yok. Ancak araştırmacılar, şirketlerin bu ürünlere ne isim vereceğini bulmuş görünüyor.
Öncelikle, laboratuvarda yetiştirilen deniz ürünleri ve etleri bitki bazlı etlerle karıştırmamak lazım. Çünkü bitki bazlı etler, tamamen proteinden ve bitkisel gıdalardan elde edilen diğer bileşiklerden yapılıyor. Buna karşın laboratuvarda yetiştirilen et aslında sadece et. Yalnızca farkı canlı bir hayvanın ürünü değil.
Laboratuvar ortamındaki bu etleri araştırmacılar, büyütülen ve daha sonra steril bir tesiste toplanan hayvan hücrelerinden yetiştiriyor. Laboratuarda yetiştirilen et, kesilen çiftlik hayvanlarının sayısını azaltmak için büyük bir potansiyele sahip. Böylece, hem çevresel hem de zulüm endişelerini gideriyor.
Bununla birlikte bir sorun var; tüketiciler bu etleri geleneksel muadillerinden nasıl ayırt edecek? İşte bunun cevabı da ürünlerde etiketlerin ve markalamanın kullanılmasıyla cevaplanabilir.
Rutgers Üniversitesi araştırmacılarının yaptığı bir çalışma, bu ürünler için potansiyel bir standart adlandırma seçeneği sunuyor. Deniz ürünleri söz konusu olduğunda, en azından “hücre kültürlü” veya “hücre bazlı” ismine sahip olmasını ve böyle satılmasını istiyorlar.
Araştırmacılar, bin 200 tüketici ortalama bir marketteki Atlantik somonu ürününün paketlerini değerlendirdi. Etiketler ‘hücre bazlı deniz ürünleri’ veya ‘hücre kültürlü’ deniz ürünleri ibaresini içerdi. Tüketiciler, “hücre kültürlü” yerine “hücre bazlı” ifadesini biraz daha fazla tercih ettiklerini ifade etti.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}