Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net

Lazer Isısı ile Çalışan Sabit Diskler Yolda

Ana sayfa /

New York Üniversitesi’nden Profesör Tom Ostler ve “multi nasyonel” yani çok uluslu ekibi, manyetik alan kullanarak veri saklamak yerine lazer ısısı kullanmanın bir yolu olduğunu ortaya çıkardı.

Bu sayede sabit disklerimizin hızlarını da yüz kat hatta daha fazla arttırabileceklerini belirtti.

Projenin başındaki isim Tom Ostler bu yeni teknolojinin, dosya ve verilerinizi saklamak ve bilgisayarlarınıza kaydetmek gibi işlemleri artık çok daha hızlı bir şekilde gerçekleştirebileceğini söyledi.

Ayrıca manyetik alanlardan da kurtulunacağından bilgisayarların enerji tüketiminin de çok daha aşağılara çekilebileceğini belirtti.


Lazer disklerin çalışma prensibini anlatan grafik

Normal sabit disklerde veriler manyetik alanlar kullanılarak diske kaydedilebiliyor. Manyetik alanların yerlerini değiştirerek 1 ve 0’ları diske yazabiliyoruz. Şimdilik bu yöntemin en büyük düşmanı ısı çünkü manyetik alanların bozulmasına ve demirin yer değiştirmesine neden oluyor.

Fakat Ostler ve ekibinin hazırladığı yeni sistem, ısıyı düşman olmaktan çıkararak nasıl işlevli hale getirebileceğimizi gözler önüne seriyor. Isı sayesinde herhangi bir materyalin polarizasyonunu değiştirebiliyor ve bunun için manyetik alana ihtiyaç duymuyor.

Basit bir şekilde anlatmak gerekirse, üretilen lazer saniyenin 60 katrilyonda biri kadar sürede patlıyor ve bir akım darbesi oluşturuyor. Demirden ve Gadolinyum’dan oluşan materyalleri bu darbe ile oynatabiliyor. Fakat burada kullanılan demir ile ilgili bazı problemler ortaya çıkıyor.

Örneğin ısınan demir yerini değiştirdikten sonra aradan bir süre geçmesinin ardından soğuyor. Soğuduğunda ise yeniden istem dışı olarak yer değiştiriyor ve Ostler’ın ekibi bu sorunu çözmenin henüz bir yolunu bulabilmiş değiller.

“Single Switching Event” olarak adlandırılan bu durum, veri saklama konusunda Ostler’ın ekibinin en büyük problemi gibi gözüküyor.

Bu işlemin saniyenin beş trilyonda biri kadar bir sürede gerçekleştiğini düşünürsek, Tom Ostler‘ın ekibinin probleme çözüm üretmekte neden bu kadar zorlandığını da anlamış oluruz.

:: Lazer teknolojili sabit diskler yakında standart hale gelebilir mi? Tıklayın, forumumuzda tartışalım.

Yorum Ekleyin