CRT monitörlerin arkasından hayatımıza giren LCD monitörler bilgisayar kullanırken birçok avantaj sunuyor. Birçok model 16:9 geniş ekran sunduğu için film keyfi artıyor. Kullanıcıya daha fazla çalışma alanı sağlıyor. Oyun oynarken alacağınız zevk de CRT’lere göre kat kat fazla. Bu kadar avantaj sunan LCD monitörler, monitör pazarında da liderliğini sürdürüyor. LCD’ler pazarın yüzde 95‘ini elinde bulundururken, CRT monitörler ise yüzde 5 satış oranı ile kaybolmaya yüz tutmuş durumda.
Ekran Büyüklüğü
LCD monitör alacaksanız ilk yapacağınız işlerden biri monitörünüzün büyüklüğünü belirlemek. LCD monitör piyasasında 16 inç ekran büyüklüğünden tutun da 28 inç büyüklüğe kadar 14 farklı ekran boyutu bulunuyor. Bu boyutlar arasında seçim yaparken bilgisayarınızda kullanacağınız uygulamaları göz önüne getirmelisiniz. Mesela iki Word sayfasını yan yan görüntülemek istiyorsanız en az 20 inç büyüklüğe sahip bir monitör almalısınız.
Çünkü 19 inç ekranlarda iki word sayfasını yüzde yüz boyutlarla yan yana görüntüleyemezsiniz. Bu örnekleri kendi ihtiyaçlarına göre çoğaltabilirsiniz. Kullanacağınız programların görsel sunumuna göre ekran büyüklüğünü hayal edin. Bu uygulamaların sunumlarına göre ölçümler de yapabilirsiniz.
{pagebreak::Çözünürlük}
Çözünürlük
LCD monitörler en iyi görüntüyü tek bir çözünürlükte verir. Bu çözünürlükte LCD monitörün maksimum çözünürlüğüdür. Şu anda piyasa da bulunun LCD monitörlere baktığımızda 1280 x 800 piksel den tutunda 1920 x 1080‘e kadar oldukça fazla seçenek bulunuyor. Bu seçenekler arasında seçim yapmak oldukça güç gözükse de, ekran büyüklüğünü belirlediğinizde seçenekler oldukça az sayıya düşecektir.
Mesela 19 inç ekran büyüklüğüne sahip bir monitör alacaksınız ve bu monitörü sadece ofis uygulamaları ve internet için kullanmayı düşündüğünüz bir bilgisayara bağlayacaksınız. Bu monitör seçeneğinde iki adet çözünürlük seçeneği bulunuyor. Bunların arasında 1440 x 900 piksel olanını seçmeniz hem fiyat hem de görüntünüz açısından olumlu bir seçenek olacaktır. Tabii ki şunu unutmamanız gerekiyor, Full HD filmleri herhangi bir çözünürlükte izleyebilirsiniz ama 1920 x 1080 piksel ile alacağınız zevk bir başka olacaktır. Bu tarz ürünlerin fiyatı biraz pahalı olsa da hem ekran büyüklüğü hem de ekran çözünürlüğü bu bedele değecek türden.
{pagebreak::Bağlantılar}
Bağlantı
Çoğu yeni monitör hem analog (D-Sub), hem de dijital (DVI) görüntü bağlantıyla birlikte geliyor. Burada sizi bağlayan durum bilgisayarınızın ekran kartında ki çıkışlar. Yeni PC’ler üzerinde gelen ekran kartlarının hemen hemen hepsinde DVI arabirimi bulunuyor. Bu sayede sistemi monitöre kolaylıkla bağlıyorsunuz. Eski bir PC’niz var ve DVI bağlantısı bulunmuyorsa sadece Analog bağlantılı modellere yönelebilirsiniz. Sadece bu bağlantıyı destekleyen monitörlerin fiyatı oldukça uygun değerler de. Ama şunu unutmamanız da fayda var.
Bir LCD monitör ile iki veya üç nesil bilgisayar sistemini kullanabilirsiniz. Bu yüzden DVI bağlantılı bir monitör almanızda fayda var. En son çıkan görüntü bağlantı arabirimlerinden biri olan HDMI yeni monitörler üzerinde bulunuyor. Bu bağlantı türü de monitörünüze diğer görüntü cihazlarının bağlantısı için başarılı bir seçenek sunuyor. Genellikle büyük ekran monitörlerde bunan HDMI bağlantısı tek bir kablo üzerinden hem ses hem de görüntü aktardığı için bu bağlantıya sahip monitörlerin üzerinde hoparlör de bulunabiliyor.
{pagebreak::Ergonomi}
Ergonomi
Ergonomi, bilgisayar donanımlarında da önem kazanan bir kriter. Bu kriter monitörünüzün ne kadar kullanışlı olduğu ile doğru orantılı aslında. Uzun boylu bir yapıya sahipseniz LCD monitör alırken yüksekliği ayarlanabilen bir model seçmenizde fayda var. Çünkü monitörünüzün masa üzerindeki konumu size uymayabilir ve monitöre tam karşısından bakmak için boynunuzu aşağı doğru bükebilirsiniz. Bu gelecekte sağlınız açısından sorunlar yaşayacağınız anlamına geliyor. Bu yüzden monitör seçerken kullanacağınız bölge hakkında iyi bilgi sahibi olmalısınız.
Bazı monitör modellerinin ekranları 90 derece dönebiliyor. Bu da özellikle çizim ve grafik ile uğraşan kullanıcılar için tasarlanmış. Bu sayede monitörü dik bir sayfa gibi kullanabiliyorlar. Bu tarz örnekler arttırılabilir aslında. Ergonominin sözlük anlamı fiziksel çevrenin insana uyum sağlaması. Bu tanım göz önünde bulundurulduğunda alacağınız monitörün size uyum sağlaması gerekiyor.
{pagebreak::Özellikler}
Özellikler
LCD monitörlerin teknik özelliklerine baktığımızda kontrast oranı ve parlaklık değerlerinin verildiğini görüyoruz. Bu değerler kontrast oranında 700:1 ve parlaklık değeri de 300 cd/m² altında olmamalı. Bu değerlerin altındaki ürünlerden beklediğiniz performansı alamayabilirsiniz. LCD monitörlerin tepki süresi de önemli özellikler arasında yer alıyor. Tepki süresinin 8 ms ve altında olması LCD monitör tarafından sorun olmadığı anlamına geliyor. Ama bilgisayarınızda fazlaca oyun oynamak istiyorsanız size tavsiyemiz 2 veya 3 ms değere sahip monitörlere yönelmeniz böylece oyun zevkiniz artacaktır.
Bu özelliklerin dışında bazı monitörlerin üzerinde hoparlör bulunuyor. Genellikle 2 watt değere sahip bu hoparlörler giriş seviyesi bir çözüm sunuyor. Bu hoparlörler ile bir yere kadar müzik dileyip film izleyebiliyorsunuz. Bu yüzden alacağınız monitörün üzerindeki hoparlörlere güvenmeyin. Hoparlörlü modellerin çoğunda monitör kasası üzerinde mikrofon ve kulaklık girişi bulunuyor. Bu da kasanın arkasına uzanma derdini ortadan kaldırıyor.
{pagebreak::Sonuç}
Sonuç
Söylediklerimize dikkat ederseniz kendinize uygun bir monitör seçebilirsiniz. Tabii ki son bir şeye de dikkat etmeyi unutmayın. LCD monitör almadan önce monitörü dünya gözüyle görün derim. Tabii ki test etme şansınız varsa süper. Monitör üzerinde karanlık sahneleri ağırlıkta bir DVD film oynatın, siyah ve detay sunumlarına dikkat edin. Bu görüntüler sizi mutlu ederse o monitörü alın derim. Ama beğendiğiniz monitörü test etme şansınız yoksa forum sitelerindeki yorumları okumanızı tavsiye edebilirim. Kim ne söylerse söylesin ürünün kalitesi kullanan bilir.
:: LCD monitör kullanıyor musunuz? Kullanıyorsanız hangi marka?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}