Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

LED, OLED, AMOLED?

Ana sayfa /

AMOLED, pek bilinmeyen ve gizli kalmış bir teknoloji gibi duruyor. Oysa piyasada birçok ürün bu ekran teknolojisini kullanıyor.  LCD ve Plazma ile kıyasla oldukça büyük avantajlara sahip olan bu teknoloji, gün geçtikçe hızlı bir şekilde yayılıyor. Dijital Fotoğraf makinelerinden tutun, cep telefonları, mültimedya oynatıcıları ve hatta  MP3 oynatıcıları bile bu ekran teknolojisine geçmiş durumda.

 

Reklam
Reklam

Böyle bir televizyona kim sahip olmak istemez. OLED teknolojisini tanımakta fayda var.

 

AMOLED, Active Matrix Light Emitting Diode açılımına sahip. Bu teknolojinin avantajı her bir OLED pikselin Active Matrix ile yönetilmesi. Bunun Türkçesi, gördüğünüz her pikselin kendisine ait bir güç bağlantısı var. Panel’de yer alan piksel bağımsız bir şekilde yanıp sönebiliyor.  

Bu yazıda sizlere AMOLED hakkında bilgiler vereceğiz. Bu teknolojinin diğer teknolojilerle avantajlarını ve geleceğe dair planlarını kısaca anlatacağız.

 

OLED oldukça ince, küçük ve bükülebilen  yapılarda da kullanılıyor.

{pagebreak::OLED Nasıl Çalışıyor}
OLED Nasıl Çalışıyor

OLED teknolojisinin önemli bir avantajı oldukça küçük yapılara entegre edilmesi. Her bir piksel dört adet OLED’den oluşuyor. OLED’in yapımı için birden çok organik katman kullanılıyor. Anot ve Katot arasında geçirgen ve yayan katmanlar yer alır. Bu katmanlar organik molekül veya polimer bazlı materyallerden oluşur.

Bu materyaller elektrik ile uyarılıyor ve bu sayede de ışık kaynağı ortaya çıkıyor. Moleküller, kimyasal bir reaksiyona giriyor ve bu sayede de farklı dalga boylarda ışıklar meydana geliyor. Kullanılan enerji OLED’ın yanıp yanmaması ve rengini belirliyor.

 

OLED’in yapımı için birden çok organik katman kullanılıyor.

 

OLED teknolojisi kendi alanını aydınlatıyor. El feneri gibi ışık saçmıyor. LCD ve CRT monitörlerde kullanılan ekstra bir arka ışık aydınlanmasına ihtiyaç duymuyor.  Bu teknoloji bu yüzden çok ince yapılara monte edilebiliyor. Hatta bükülebilen malzemelerde OLED’in kullanılması söz konusu. 

OLED teknolojisi ışık yoğunluğu ve kullanılan gerilim çok daha iyi kontrol edilebiliyor. OLED bu yüzden görüntülerdeki siyah dengesini çok daha iyi verebiliyor. LCD ve Plazmalarda siyah renk piksel’i karartmakla gerçekleşiyor. Oysa OLED siyah renk için pikselleri kapatıyor. Bu da görüntü kalitesini önemli ölçüde arttırıyor.

OLED bu yüzden olsa gerek daha düşük bir güç tüketiyor. Bununla birlikte çok daha az ısınıyor.

 

Her bir piksel dört adet OLED’den oluşuyor.

{pagebreak::İnce ve Küçük}
İnce ve Küçük

AMOLED, oldukça ince bir yapıya sahip. Herhangi bir ışık kaynağına ihtiyaç duymaması bu teknolojiyi kağıt kadar ince yapılara monte edilmesini sağlıyor. Yeni nesil mültimedya cihazları bu yüzden AMOLED teknolojisini kullanıyor. Cep telefonları, dijital kameralar veya bir MP3 oynatıcısı bu teknoloji ile donatılıyor. Tabi şunu da unutmamak lazım. Yukarda saydığımız ürünler pil ile çalışıyor. OLED teknolojisini kullanmakla bu ürünlerin pil süreleri de uzuyor. Sadece bu yüzden bu teknoloji tercih edilebilir.

Bir MP3 oynatıcısı olan Sandisk Sansa Clip’de OLED ekranına geçti. Bu ekran 2.5 cm (1 inç) büyüklüğünde.

 

{pagebreak::Renk Derinliği Çok Başarılı}
Renk Derinliği Çok Başarılı

LCD ekranlar renk derinliğinin %70’ini verebiliyor. AMOLED ekranlarda bu değer %110 olarak gösteriliyor. Böyle olmasının sebebi “Helmholtz Kohlrausch Effect” adlı özelliğinin burada etkili olması. Bu olayda sabit bir ışık yoğunluğunda, varsayılan parlaklık, ışığın doygunluk oranını arttırıyor. Renk yoğunluğuna göre değişen bu parlaklık inanılmaz bir görüntü ortaya çıkarıyor. Renkler çok daha doygun ve canlı görünüyor.  Tabii burada gri tonlamada çok daha iyi yapılıyor. LCD ve Plazma siyah renk için gri tonlamayı kullanırken, OLED piksel’i kapatıp tam bir siyah elde edebiliyor.

Samsung yeni nesil dokunmatik ekran telefonlarda AMOLED teknolojisine geçmiş durumda.

{pagebreak::Yüksek Kontrast}
Yüksek Kontrast

AMOLED ekranlarda oldukça yüksek bir kontrast değeri var. AMOLED, LCD’nin 300:1’lik kontrast değerine karşın
10000:1’lik bir kontrast değerine ulaşabiliyor. Bu oldukça yüksek bir kontrast değeri. Bartleson Breneman Effect adlı özellik burada fazlasıyla geçerli. Arka planı oldukça parlak objeler, gerçeğinden daha parlak çıkıyor. Kontrast değeri bu yüzden de artıyor. Bu da parlak bir ortamdaki  görüntüyü daha net izlemenizi sağlıyor. 

 

Cowon S9, AMOLED ekranını kullanıyor. Bu üründe video seyretmek farklı bir deneyim.

 

{pagebreak::Isıya Duyarlı Değil}
Isıya Duyarlı Değil

Eski tip LCD ekranlar soğuk ve ısıya karşı duyarlı. Bunun dezavantajı tepki süresi soğuk ve ısıya karşı değişmesi. Böyle ekranlarda gecikmeler meydana gelir. Bu da keskinliği etkiler. AMOLED ekranlarda böyle bir durum yok. Bu ekranların tepki süreleri oldukça başarılı. Beyaz renkten siyah renge geçmek için 0.0001 milisaniyelik bir zaman harcıyor. Bu LCD ekranlarla kıyasla 2000 kes daha iyi. Bu ekran grafik hızlandırıcılı bir yonga ile kullanıldığında saniyede 240 resim oluşturabiliyor.

Sony, PEG VZ90 adlı ürün ile ilk OLED ekranlı PDA’sını tanıttı. 3.2
inç’lik ekran o zaman 480 x 320 piksel çözünürlüğüne ulaşıyordu.

 

{pagebreak::Geniş Görüntü Acısı}
Geniş Görüntü Acısı

Standart LCD ekranlar sol ve sağ’dan bakıldığından 45°’lik bir görüntü açısına sahipler. Bunun dışındaki açılarda görüntü solmaya başlar. Zaman zaman renk doğruluğu değişir. AMOLED ekranlarda görüntü açısı 160°.  Bu açı ile birçok yerden görüntüyü bozmadan seyredebilirsiniz.

Tabi şundan da bahsetmekte fayda var. AMOLED ekranlar tam bir doğa dostu. Çevreye zararlı maddeler (kritik düzeyde) kullanılmamış. Buna ek olarak paneller tamamen geri dönüşümlü.

 

OLED teknolojisi dijital fotoğraf makineleri de kullanıyor. Samsung NV24HD, 10 Megapiksel CCD sensor ve 2.5 inç’lik bir OLED ekranına sahip. 

{pagebreak::Gelecekte AMOLED}
Gelecekte AMOLED

AMOLED sadece ekran paneli olarak kullanmayacak. Bu teknoloji birçok alanda kullanılması düşünülüyor. Örneğin mühendisler çok ince OLED ekranlar geliştirmiş durumdalar. Bu ekran özel bir yazıcı sayesinde kâğıtlara basılabiliyor. Bükülebilen ve Solar teknolojisi ile çalıştırılabilen bu teknoloji geleceğin gazetesi olmaya aday. 

AMOLED teknolojisi oldukça esnek.

Bu teknoloji evlerde de kullanılacak. Projelerden biri, OLED’i duvar kağıdı olarak kullanmak. OLED teknolojisi tüm duvarı kaplayacak şekilde kurulacak. Kullanıcılar istedikleri an duvar kâğıdını değiştirebilecekler.

Tüm bunlara ek olarak AMOLED ekranlar daha da düşük bir güç tüketecekler. AMOLED, siyah renk için güç tüketmiyor. Kırmızı ve yeşil renklerde ise Mavi ile kıyasla daha az güç tüketiyor. Kırmızı ve Yeşil içeriklerin artması güç tüketimini önemli derecede düşürecek. 

 

  Yakın gelecekte gazete yerine geçecek.

 

:: AMOLED hakkındaki düşüncelerinizi burada paylaşın.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam