Her ne kadar yeni nesillerin pek umursamadığı besin zinciri, dünyadaki tüm canlıların bir işe yaradığını ve canlıların sayılarının gerektiğinden çok ya da az olmasının doğrudan besin zincirine etki ettiği biliniyor.
Örneğin bir yerde hiç bir kedi yoksa, orada fare sayısı artacaktır. Benzer pek çok örnek getirilebilir. Kurbağalar mesela sinek yer. Ekosistemde sürekli bir hayvan grubu, diğer bir hayvan grubundan beslenir. Bu da aşırılıkların ya da yoklukların oluşmasını engeller.
Her şey buraya kadar güzel. Peki LED ile böceklerin ne alakası var?
Son yıllarda kullanımı inanılmaz oranlarda artan LED teknolojisi, halojen lambalara göre çok daha düşük enerji sarfiyatıyla, çok daha yüksek aydınlatma gücü sunabiliyor. Ayrıca halojen lambalar gibi ısı da oluşturmuyor. Oluştursa da makul seviyelerin altında kalıyor.
LED lambalar, böcekleri öldürüyor!
Yeni Zellanda’da yapılan çalışmaya göre, bilim insanları LED ışıkların etrafında standart ışıklara oranla yüzde 50 daha fazla böceğin toplandığını, böylece sokak lambalarında bile kullanılmaya başlanan LED teknolojisinin artmasıyla beraber böcek ekosisteminin ciddi derecede etkileneceğini ortaya koydu.
Biliyorsunuz ışıkların yanına yaklaşan böcekler, genel olarak telef oluyorlar. Bu da demek oluyor ki, telef olacak yani ölecek böceklerin sayısı gittikçe artacak.
Bakalım bu çağrı ve uyarı, LED aydınlatma konusundaki hassasiyeti azaltacak mı? Bana sorarsanız cevabı hayır olacaktır. Her geçen gün inanılmaz artan tüketim hastalığı, ışıklandırmada da yaşanıyor. Işıl ışıl olan dünyada, gökyüzündeki yıldızları, şehiriçinde pek göremez olduk. Böyle bir durumda ilk başta her zaman olduğu gibi ekosistem düşünülmez. Daha sonra böceklerin ölmesiyle beraber sonuçlar kötüleşirse bir çözüm üretilmeye başlanır.
:: LED teknolojisinin bu negatif özelliği hakkında düşünceleriniz neler?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}