Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Pardus için ofis uygulaması çözümü!

Ana sayfa / Linux

Ofis uygulamaları işletim sistemi ile bütünleşmiş yazılımlar olarak ön plana çıkarlar. Her alandan kullanıcılar bu yazılımlara ihtiyaç duyar. Milli işletim sistemi dağıtımı  Pardus üzerinde kurulu olarak gelen ve açık kaynak ofis projesi olan LibreOffice hakkındaki son gelişmeleri ve bu projeyi diğerlerinden farklı kılan yönlerini bu yazıda inceleyeceğiz.

LibreOffice projesi nasıl başladı?

Açık kaynak ofis  projesi olan OpenOffice’i Oracle firması satın aldı. Açık kaynak olarak devam edip etmeyeceğinin netlik kazanması gecikince, yeni bir ofis projesi ortaya çıktı. OpenOffice ekibinden önemli isimler, projeyi LibreOffice adıyla devam ettirmek üzere ayrıldılar.

Reklam
Reklam

Platformdan bağımsız ve ücretsiz

Proje Linux, Mac OS ve Windows işletim sistemlerinde bütün özelikleri ile çalışmakta. Bütün işletim sistemlerinde aynı özelliklerin bulunması ve bireysel, kurumsal gibi sürüm ayrılıklarının olmaması projeyi güçlü ve kullanışlı kılıyor.

En iyi ücretsiz ofis yazılımları (2018)

Kullanımı kolay, bolca özellik sunan ve Microsoft Office belgeleri ile tam uyumlu en iyi ücretsiz ofis yazılımları ile karşınızdayız. İşte, 2018 yılının en iyi ücretsiz ofis yazılımları.

Tarihi dönüşüm, yeni kazanımlar

Yıllardır projenin yazım denetçisi olan Zemberek, 6.2 sürümü ile birlikte yerini Hunspell-trye bırakıyor.  Hunspell’i Zemberek’ten ayıran özelliklerden en önemlisi, sistemin içinde yüklü olarak gelmesi. Bağımlılığın azalması yazım denetiminin  hafifleşmesini sağlayacak.

Melez PDF özelliği

Hazırladığınız bir belgeyi PDF biçiminde kaydederken Melez PDF özelliğini etkinleştirmeyi unutmayın. Bu şekilde PDF dosyasını ileride LibreOffice ile açarak kolayca düzenleyebilirsiniz. PDF düzenlemek için ayrıca bir uygulamaya ihtiyacınız olmayacak.

Açık standartlar, bağımsız belgeler

Açık Belge Biçimi (ODF) uluslararası bir standardın adıdır. Bu standardı kullananlar, tüm ofis uygulamalarında çalışacak ortak belgeler oluşturabilirler. Yani Microsoft Office üzerinde hazırlanan bir belge rahatlıkla LibreOffice üzerinde açılabilir, düzenlenebilir. Bu standart ne kadar hızlı yaygınlaşırsa,  herhangi bir ofis uygulamasında hazırlanan belge, diğerlerinde bozulmadan kullanılabilir olur.

 

LibreOffice Online

Nextcloud başta olmak üzere birçok bulut depolama servisiyle birlikte çalışabilen bu hizmet sayesinde belgelerinize  her yerden erişebilir, düzenleyebilirsiniz. İnternet erişimi olmadan kurum içerisindeki yazışmaları ortak bir sunucudan yürütebilirsiniz. Böylelikle belgeleriniz başkalarının sunucularında barınmaz, belge güvenliğini sağlamış olursunuz.

Android cihazlar için ne var?

Yoğun iş temposunda mailinize gelen belgeleri cep telefonunda görüntülemek ve düzenlemek artık bir ihtiyaç. Android cihazlar için LibreOffice Viewer bulunuyor. Pardus projesi android alt yapısına da katkı sağlıyor. Yakın zamanda bu alanda da süpriz gelişmeler olabilir.

Kitap severler buraya!

Ben kitap okumadan öğrenemem diyorsanız kitapları mevcut. Online olarak görüntüleyebilir veya pdf dosyaları şeklinde cihazınıza indirebilirsiniz.

Destek ve eğitim TÜBİTAK’tan

ULAKBİM tarafından belli aralıklarla düzenlenen eğitimler, kullanımını artırmayı amaçlıyor.  Sertifikalı LibreOffice geliştiricileri sizlerden aldığı geri bildirimleri inceleyerek yeni sürümlere bu özellikleri kazandırıyorlar. Hata avlama oturumları ile yeni çıkan sürümler test ediliyor, eksiklikler projeye kısa sürede ekleniyor. Yani artık bir eliniz LibreOffice’te.

Yazılımın  geliştirilmesi, desteği ve eğitimi gibi tüm ihtiyaçlarınız karşılanmakta. Artık ofisinize özgürlük getirmek için adım atma sırası sizde!

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam