Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net

Linux hakkında 10 şaşırtıcı gerçek

Ana sayfa / Linux

Geçtiğimiz günlerde, Linux’un 27. yaşını kutladık. 91 Yılından bu yana “özgür dünya” tutumu ile nam salmış, işletim sistemleri konusunda belki de en büyük devrimi yapmış bu çekirdek, bugünlerde pek çok endüstride ve işletmede kullanılmakta.

Son dönemde masaüstü kullanımı da epey revaçta olan bu çekirdekten doğan dağıtımların, kapalı kaynak işletim sistemlerine göre özelleştirilebilmesi ve müdahale edilebilmesi, şüphe yok ki onu bu denli popüler kılan en önemli etmenlerden. Linux hakkında 10 şaşırtıcı gerçeği sunacağımız bu yazıda, siz de ilginç bilgiler keşfedebilirsiniz.

Linux Hakkında

Günümüzün en dominant işletim sistemi çekirdeklerinden biri olan Linux, bulut sistemlerinde, IoT (Internet of Things)’de ve mobil sistemlerde çokça kullanılıyor. Henüz masaüstü savaşını kazanamamış olsa da, yakın gelecekte Linux’un her yerde olacağı tahayyülü, pek çok kimseyi heyecanlandırmaya yetiyor.

1. Kernel’de 20.323.379 satır kod var!

Evet, yanlış duymadınız. Linux kernelinde 2018 itibarı ile tam 20.323.379 satırlık kod bulunuyor! Gözünüze çok gelebilir ve bu sayıyı okumakta da güçlük çekebilirsiniz, ancak aslına bakarsanız; bu kernel bir süreliğine, “yazılan en küçük kod diziniyle yaratılan sistem” olarak biliniyordu. Açık kaynak kodlu olarak sunulan en büyük proje ise hâlâ Linux olarak bilinmekte.

2. Linux, aslında “Linux” olmayacaktı!

Başlık biraz karmaşık gelebilir, ancak şöyle açıklayalım; Linux işletim sistemi çekirdeğinin geliştiricisi olarak bilinen Linus Torvalds, bu çekirdeği sadece hobi olarak geliştirmeye başlamış ve ismini “FreaX” olarak belirlemişti. “Free” (Özgür) ve “Unix” kelimelerinin kombinasyonundan türetilen FreaX isminden vazgeçilmesi konusunda iknacı olan kişi ise Linus’un kodlarını saklayan sunucu sahibi. “Linus” ve “Unix” kelimelerinin birleşiminden doğan Linux, bir zamanlar FreaX olarak kalabilirmiş, ne düşünüyorsunuz?

3. Linux uzayda dahi çalışıyor

NASA ve ESA dahilinde pek çok uzay programı tarafından Linux kullanıldığı biliniyor. Geçtiğimiz yıllarda popülerleşen SpaceX’in de Falcon 9 roketlerini Linux ile havalandırdığı belirtiliyor. Mühendislerin ve yazılımcıların diledikleri gibi özelleştirebildikleri bu çekirdek, hemen her şeyi kusursuz yapmanız için iyi bir seçenek.

4. Neden penguen?

Linux’un logosu ve maskotu bildiğiniz gibi Tux adı verilen bir penguen ve günümüzde özgür dünya hayranlarının pek çoğu bu pengueni düzenleyerek kullanmaya bayılıyorlar. Peki, neden penguen? Linus Torvalds’a sorulduğunda, bir zamanlar penguen tarafından ısırıldığı ve buna binaen Penguinitis hastalığına kapıldığından bu logoyu seçtiğini belirtir, Linus’un arkadaşlarına göre ise Penguen seçimi onun hayvan sevgisine dayalı.

5. Linux süper bilgisayarları domine ediyor!

2018 Yılındayız ve artık devir, süper bilgisayar devri; ancak çok ilginç bir bilgi vermekte yarar var. Dünya üzerindeki en güçlü 500 süper bilgisayar, Linux kullanmakta!

6. 2000’de Linus Torvalds’a gelen iş teklifi?

Yıl 2000, Linux’un özellikle sunucu tarafında revaçta olduğu dönemlerin kıyısına doğru gelmekteyiz ve Linus Torvalds, şüphe yok ki bir hobi olarak başlattığı projenin bugünlere gelmesinden epey mutlu; ancak ilginç bir bilgi daha: 2000 yılında, Steve Jobs tarafından Linus’a bir iş teklifi yapıldığını biliyor muydunuz? Linux’u geliştirmeyi durdurması halinde geçerli olan bu teklifi, Torvalds’ın kibar bir dille reddettiği biliniyor.

7. Linux’a devler destek veriyor

Günümüzün en büyük teknoloji titanları, aslına bakarsanız Linux’a en çok destek verenler arasında yer alıyorlar. Bunların arasında, Google, Intel, Huawei, Red Hat, Canonical, Facebook ve Samsung gibi markalar bulunmakta.

8. Linux’un yüzde 95’inden fazlasında tek bir programlama dili var!

Openhub kaynaklarının sunduğu bilgiye göre, Linux kernelinde bulunan kodların %95’i C dili ile yazılmış. İkinci sırada %2.2’lik payı ile Assembly varken, üçüncü sırada C++ bulunuyor. Dennis Ritchie’ye de yeri gelmişken bir saygı sunmamak olmaz!

 

9. Android’de de Linux var!

Google’a göre dünyanın en çok kullanılan mobil işletim sistemlerinden Android’in tabanında da Linux çekirdeği olduğunu biliyor muydunuz? Cebinizde, Linux’tan doğan bir canavar taşıyor olabilirsiniz.

10. Linux her yerde!

Aslına bakarsanız Linux hakkında verilebilecek en ilginç ancak en doğru bilgilerden bir tanesi de bu. Linux, mutfağınızdan akıllı televizyonunuza; Amazon Kindle cihazlardan uzay roketlerine kadar her yerde kullanılmakta.

Siz, gelecekte masaüstünü fethetmesi de beklenen Linux hakkında ne düşünüyorsunuz?

Yorum Ekleyin