Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Linux’un Sektördeki Önemi

Ana sayfa /

Bilişim sektöründe çeşitlilik çok fazla. Çeşitlilik fazla olunca, bu alanda çalışacak olan personelin kendini hangi yönde geliştirmesi gerektiği konusunda sıkıntı yaşayacağı aşikar. Bir nebze de olsa yardımcı olmak isterim.

Öncelikle bilişim sektöründe AR-GE gibi, yönetici, gibi konularda uzmanlaşmak istiyorsanız işletim sistemleri konusunda da kendinizi geliştirmeniz gerekir. Tabi sadece işletim sistemleri yetmez. Güçlü ve popüler olan programlama dillerinde de kendinizi geliştirmeniz gerekiyor.

    

Reklam
Reklam

Şu anda çoğu ev bilgisayarında Microsoft Windows işletim sistemi olduğundan dolayı üniversiteler çoğunlukla Microsoft Windows’a ait programlama derslerini ağırlıklı olarak veriyordu. Yakın dönemlerde “açık kaynak” dersi altında “Python, Ruby” gibi diller de öğretilmeye başlandı. Artık üniversiteler de açık kaynağın önemini görmeye başladılar.

“Tamam ama GNU/Linux öğrenmenin bize ne faydası var?” diye sorabilirsiniz. Bu işletim sisteminin nerelerde kullanıldığını sayalım, böylece istihdam sağlanabilecek alanları da öğrenebiliriz.

GNU/Linux nerelerde kullanılır?

GNU/Linux; otomasyon sistemlerinde, sunucularda, arabaların dijital sensörlerinde, televizyonların işletim sistemlerinde, mobil cihazların büyük bir çoğunluğunda, savunma sanayinde, uçak yazılımlarında, radarlarda, gemilerde, bankalarda ve benzeri birçok yerde kullanılıyor. Yani bu işletim sistemini kullanmayı, yönetmeyi bildiğiniz takdirde bilişimci olarak çalışabileceğiniz alan çoğalıyor.

Sistemi öğrenmek için ise aşırı zorlu testlerden geçmenize gerek yok. Özel derslerini almanıza kısmen gerek yok.

  

Firmalar Neden GNU/Linux Kullanır?

Firmaların GNU/Linux kullanma sebepleri birçok farklı sebepten ötürü olabilir. Fakat ben en önemli 2 sebep olarak, geliştirilmeye açık olması (kendin pişir kendin ye modeli) ve ücretsiz olmasını görüyorum. Düşünsenize bir sürü sunucunuz var ve bunlara yıllık bir ödeme yapmak zorundasınız. Hatta her sürüm yükseltmeniz gerektiğinde ödeme yapmanız gerekir. Fakat GNU/Linux kullandığınız takdirde bu ödemelerden kurtulursunuz, tamamen size ait bir sisteminiz olmuş olur ve sürüm yükseltmelerini ücretsiz olarak yapabilirsiniz (birçok ücretsiz uygulamayı kullandığınız gibi). Aynı zamanda Google da özgür yazılıma destek veren firmalardandır.

{pagebreak::2}

Nasıl öğrenirim?

GNU/Linux öğrenmek için herhangi bir sistemi bilgisayarınıza kurmanız ve araştırma yapmanız gerekli. Hızlıca öğrenmek içinse İngilizce bilmeniz gerekiyor.

Ek olarak, Red Hat Enterprise Linux Sertifikası, Cisco Sertifikası, SuSE Linux sertifikası almanız işinize yarayacaktır. İnternette detaylı bilgileri bulabilirsiniz.

  

Türkiye’deki yeri nedir?

Ülkemizde GNU/Linux‘u; Aselsan, Roketsan, SAGE ve bankalar kullanıyor. Fakat bu firmalarda işe başlamanız için sadece GNU/Linux bilmeniz yetmiyor. C, C++ ve Java bilmeniz gerekenler içinde yer alıyor. Özellikle bankalarda çalışmak için şu üçlüyü yapmanız gerekli: C++, Java ve GNU/Linux.

Diğer ülkelerdeki kullanım oranlarında ise kullanan firmaları şöyle sıralayalım; BMW, Mercedes, Airbus, Concord, Google, Facebook, Twitter, Linkedin.

Fakat unutmayın, bu firmalarda dolgun ücretlerle çalışmak istiyorsanız kendinizi geliştirmeniz ve GNU/Linux bilginizi de güçlü programlama dilleri ile desteklemeniz gerekiyor.

Ev kullanıcısına ipucu

Sentelic Touchpad kullanımında sürücü sorunu yaşıyorsanız terminale:

iptal etmek için: su -c ‘modprobe -r psmouse’

aktif etmek için: su -c ‘modprobe psmouse proto=imps’

yazabilirsiniz.

Açıklama:

Linux, GNU/Linux şeklinde telaffuz edilmelidir. Çünkü çekirdek GNU’nundur.
 
Bir önceki yazımızı okumak için tıklayınız.  

:: GNU/Linux’un bilişim sektöründeki önemi hakkında ne düşünüyorsunuz?   

Yazan: Barış Şekerciler

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam