Öncelikle terminale nasıl ulaşacağımıza bakalım. Terminal Linux ve OS X’de sisteme gömülü olarak gelir ve herhangi bir yükleme gerekmeden araçlar arasından kolayca ulaşılabilir. OS X’de, bilgisayarımızın ayarları ile kolayca oynamamızı, bir nevi kendi bilgisayarımızı hacklememizi sağlayan terminale; Command+Space tuşlarına basarak Spotlight aramasını açıp, terminal yazarak ulaşabiliriz.
1)”pwd”
Terminalde işlem yaparken nerede olduğumuzu bilmek gerekir. Burada nereden kasıt bilgisayarda hangi dosya içinde ve nerede olduğumuzu anlamaktır. Bunun için pwd komutunu kullanacağız ve terminal bize şu an nerede işlem yaptığımızı söyleyecek.
{pagebreak::1}
2)”ls –l” ve “cd”
Bulunduğumuz yeri belirledikten sonra orada neler olduğunu görmek istiyorsak terminale ls –l komutunu vereceğiz. Sadece ls komutunu da verebiliriz ancak ls –l bize hem dosyaları söyleyecek hem de bu dosyalara kimlerin erişim hakkı olduğu, son düzenlenme tarihleri gibi bazı ekstra bilgileri de verecek. Bir adım öteye gitmek ve gizli dosyalar dahil bütün dosyaları görmek isteyenler için ise ls –la komutu var.
Şimdi girmek istediğimiz yere cd komutu ile gidelim. Ve pwd ile nerede olduğumuza bakalım.
Girdiğimiz dosyadan çıkmak için ise cd .. komutunu yazabiliriz.
{pagebreak::2}
3)”man”
man komutu ise herhangi bir terminal komutunun ne olduğunu ve nasıl kullanıldığını bize anlatan manualın kısaltmasıdır. Örneğin, man ls yazdığımız zaman ls komutunun kullanımını veya man cd yazdığımız zaman cd komutunun kullanımını öğrenebileceğimiz manual açılır. İşimiz bittiğinde q tuşu ile çıkış yapabiliriz.
{pagebreak::3}
4)”mkdir”, “rm”, “touch”, “rmdir”
mkdir komutu ile bulunduğumuz dosya için de başka bir dosya yaratabiliriz. rmdir komutu ile de yarattığımız dosyayı kaldırabiliriz. Benzer şekilde dosya yaratmak için touch kaldırmak için de rm komutunu kullanabiliriz.
{pagebreak::4}
Mac’inizi Konuşturun!
5)”say”
Mac’inizin konuşabildiğini biliyor musunuz? Terminalinizde say komutunu kullanarak yazdığınız herhangi bir kelime veya cümleyi bilgisayarınıza sesli olarak okutabilirsiniz.
say hello / say merhaba
{pagebreak::5}
6) Ekran Görüntüsü
Mac bilgisayarınızda Command+Shift+4 kısayolu ile ekran görüntüsü alabilirsiniz. Bilgisayarınız bunu varsayılan olarak masaüstüne ve png resim formatında kaydedecektir. Ekran görüntüsünün kayıt yerini değiştirmek için terminale vermemiz gereken komut;
defaults write com.apple.screencapture type jpg
ekran görüntüleri bundan böyle jpg formatında kaydedilecektir.
Ekran görüntüsünün kaydedileceği yeri değiştirmek için ise terminale vermemiz gereken komut;
defaults write com.apple.screencapture location /drag/location/here
locationdan sonra kaydetmek istediğimiz yerin konumunu vermeliyiz.
{pagebreak::6}
7)”uptime”
Mac’imizi uzun süredir kapatmıyor olabiliriz. Bilgisayarımızın ne kadar süredir çalışmakta olduğunu uptime komutu ile kolaylıkla öğrenebiliriz.
{pagebreak::7}
8) Açılış Penceresinde İstediğiniz Yazıyı Yazdırın
Bilgisayarınız açılırken sizi özel bir mesajla karşılamasını isterseniz bu terminal komutunu kullanabilirsiniz.
sudo defaults write /Library/Preferences/com.apple.loginwindow LoginwindowText “Merhabalar”
Bu mesajı kaldırmak istersenizde;
sudo defaults delete /Library/Preferences/com.apple.loginwindow LoginwindowText
{pagebreak::8}
9) Bilgisayarınıza Stres Testi Uygulayın
Terminale yes komutunu vererek CPUnuzu %100 kullanıma sokabilirsiniz ve bir nevi bilgisayarınıza stres testi uygulamış olursunuz. Apple teknisyenlerinin ağır yük altında bilgisayardaki donma ve çökmeleri tespit etmek için sıklıkla kullandığı bir komut.
Ctrl+C ile komutu durdurabilirsiniz.
{pagebreak::9}
10)Mac’inizin Uykuya Yatmasını Engelleyin
Esprili bir komut olan caffeinate ile bilgisayarınızın uyku moduna geçmesini engelleyebilirsiniz. Bilgisayarınız siz Ctrl+C ile komutu iptal edene kadar uykuya yatmayacaktır.
{pagebreak::11}
11) Tüm Aktif İşlemleri Görün
Bilgisayarımızda çalışan tüm işlemleri ve detayları izlemek için terminale top komutunu vermemiz yeterli.
Çıkmak için q tuşuna basın.
{pagebreak::12}
12) “history”
Son olarak da history komutu ile terminale girdiğiniz andan bu yana hangi komutları verdiğinize bakabilirsiniz.
:: OS X’te terminal’i kullanıyor musunuz?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}