Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Mağazalar Arasındaki Ülke Farklılıkları

Ana sayfa /

Hatırlayacağınız üzere akıllı telefonlara aklını kullandırtan marka iPhone ile Apple olmuştu. Apple’ın dokunmatik telefon deneyimi bir çığır açmıştı ama parayı kazandıran olgu ise App Store ile gelmişti.

Rakipler geri kaldı

Reklam
Reklam

Microsoft ve Nokia (ki o dönemler akıllı telefon piyasasının kralları idiler) farklı kulvarlarda da olsalar mağaza işini tam anlamıyla hayata geçiremediler. Keza kurumsal alanın kralı RIM’den de benzer bir hamle gelmemişti. Dolayısıyla Apple’ın mağazası firmaya, benzersiz dokunmatik deneyimi ile eşsiz bir ivme kazandırdı.

Neyse ki Android mağaza konusunda açığı kapatacak hamleler yaptı. Ancak halen mükemmel olmadığını, hatta son güncellemelerden sonra App Store’un da sorunları olduğunu söylemek mümkün. Ancak o arada bir de PSN geliyor aklıma. Malum Sony’nin PlayStation için hizmete açtığı mağaza.

Sony de mağaza işine girdi

Sony, geçtiğimiz günlerde PS4’ü yıl sonunda piyasaya süreceğini açıkladı. Sony’nin PlayStation için sunduğu mağazanın Amerika versiyonu ile Türkiye versiyonunu şöyle bir karşılaştırınca epey bir can sıkıcı detaylara ulaştım.

PSN Türkiye adında bir mağaza var ancak mağazada satın alınabilecek içerik bulunmuyor. Gençliğimde yüzlerce jeton harcadığım After Burner adlı oyunun PlayStation 3 için sadece online mağaza üzerinden satışa sunulduğunu duyunca bir heves oyunu satın almak istedim. Ancak gördüm ki Türkiye mağazasında böyle bir oyun yok!

Online satış yapılmıyor

ABD mağazasına giriyorsun ama kredi kartınız bu ülkede geçerli olmadığı için oyun satın alamıyorsunuz. Türkiye mağazasında ise böyle bir oyun yok. Öte yandan mağazalar arasında başka farklılıklar da var: PSN Türkiye’de film kategorisi yok.

PSN Kuzey Amerika’da var. PS kullanıcılarının bir araya geldiği hayat simülasyonu diyebileceğimiz PS Home uygulaması yine Amerika’da var ama Türkiye’de yok.

PSN Amerika’da yüzlerce PS3 ve PS Vita uygulaması var ama Türkiye’de ikisinin toplamında iki elin parmaklarının sayısını geçmeyen kadar uygulama mevcut. Aynı durum televizyon kanalları uygulamalarında da geçerli, tek farkla, bizde hiç yok. Bir YouTube uygulamamız bile yok. Bu konu telif haklarına girdiğinden müzik konusunda da Türkiye’de uygulama yok, Amerika’da Music Unlimited uygulaması var.

Oyun sayısı yarı yarıya

Biz bu yazıyı kaleme alırken PSN Amerika’da 1700’e yakın oyun varken Türkiye’de (bu fena değil) 900 küsur oyun bulunuyordu. Oyun demosu konusunda yarı yarıya seyrediyoruz. 500’e 250 civarında bir demo oranımız var.

En bomba konuyu sona sakladım. PSN Türkiye diyoruz ama PSN Türkiye Türkçe değil.

Sony’den PS4 ile birlikte PSN Türkiye konusunda da bir yenilik bekliyoruz. Diğer mağazalara da sonraki sayımızda değinelim.

:: Oyun mağazalarında ne sıklıkla alışveriş yapıyorsunuz?

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam