NASA’nın Perseverance ve Curiosity araçları oldukça ünlü. Mars’ta yaptığı çeşitli araştırmalar ile en az bu araçlar kadar önemli olan Insight da kızıl gezegende dikkat çeken çalışmalarda bulunuyor. Mars’ın depremlerle nasıl sarsıldığını ortaya koyan uzay aracı önemli verilere ulaştı. Araştırmacılar, Insight’ın da yardımıyla Mars’ta meydana gelen en büyük iki depremi belirlemiş durumda.
Depremlerden bir tanesi 94 dakika sürdü!
The Seismic Record‘da yayınlanan araştırma Insight verilerine bakarak Mars’ta meydana gelen depremlerin nasıl tespit edildiğini ortaya koyuyor. Bu depremlerden ilki 25 Ağustos 2021’de meydana gelirken, diğeri ise 18 Eylül’de oldu.
Bu iki deprem bazı özellikleri ile tespit edilen diğer sarsıntılardan ayrılıyor. Bu depremler öncelikle bugüne kadar tespit edilen en büyük Mars depremleri olmaları ile öne çıkıyor. Ayrıca bahsi geçen depremler önceki sarsıntılara göre çok daha derinde meydana gelmeleriyle de dikkat çekiyor.
S0976a olarak adlandırılan Ağustos depreminin büyüklüğünün 4.2 olduğu belirtiliyor. S1000a olarak isimlendirilen Eylül depremi ise 4.1 büyüklüğünde. Bu rakamlar ilk etapta kulağa o kadar da büyük gelmiyor ancak bu depremlerin daha önce tespit edilen sarsıntılardan beş kat daha büyük olduğunu söylememiz gerek.
Depremlerden ilkinin birkaç saniye sürdüğü belirtiliyor. Buna karşılık ikinci depremin 94 dakika gibi inanılması zor bir zaman boyunca devam ettiği açıklandı. Bu sarsıntı aynı zamanda en şimdiye kadar kaydedilen en uzun süreli deprem olma özelliği taşıyor. Sarsıntı aynı zamanda alışılmadık derecede geniş bir frekansa sahip. Buna göre deprem enerjisi 0.1 Hz ile 5 Hz arasındaki frekanslar içeriyor.
NASA bir süredir Mars’taki çalışmalarına devam ediyor. Sizce insanlığın sonraki durağı Mars mı olacak? Görüşlerinizi yorumlar kısmında ya da SDN Forum‘da bizimle paylaşabilirsiniz.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}