Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Ay’dan sonra Mars’a da insanoğlunun ayak basması için gereken ilk tarihi adımı bugün attı. Yaklaşık 20 ay sürecek ve içerisinde 4 astronotun bulanacağı Orion uzay kapsülü ilk yolculuğuna bugün çıktı.
Dün yapılması planlanan uçuş, uygunsuz hava koşulları, fırlatma sahasına giren bir gemi ve füzenin ateşleme sistemindeki arızadan ötürü fırlatma bugüne ertelendi.
Bir Delta roketinin üzerine yerleştirilen Orion, Florida’daki Cape Canaveral Uzay Üssü’nden ilk deneme uçuşuna başladı.
Yaklaşık 6 bin kilometre irtifada, Dünya’nın etrafını iki kez dolaşması planlanan Orion’da yolculuk esnasında astronot bulunmuyor. Yolculuğun amaçlarından birisi ise kritik öneme sahip teknolojilerin denenmesi.
4.5 saat uçup düşecek
Uzay kapsülü Orion, bugüne kadar geliştirilen en büyük füze olan Delta IV Heavy ile Dünya etrafında 4.5 saat yol kat ettikten sonra Meksika’nın Baja California Eyaleti açıklarında Büyük Okyanus’a düşecek.
Orion’nun saatte 32 bin kilometre hızla atmosfere giriş yaptıktan sonra paraşütle suya yumuşak bir iniş yapması hedefleniyor.
Apollo’ya benzerlik
Koni şeklinde, 3,3 metre uzunluğunda ve 5 metre genişliğindeki uzay aracı, insanoğlunun 1960’lar ve 70’lerde Ay’a ilk adımını atmasını sağlayan Apollo uzay gemilerine benzerliği ile dikkat çekiyor.
Orion’u özel yapan bir diğer etmen ise Apollo’nun 1972’deki yolculuğundan bu yana Uluslararası Uzay İstasyonu’nun ötesine geçen ilk uzay aracı olacak olması.
İlk insanlı uçuşun 2020’lı yıllarda yapılması planlanırken, Mars’a yolculuğun ise 2030’lu yılları bulacağı belirtiliyor.
#video_8001#
:: Bu tarihi fırlatılış hakkında ne düşünüyorsunuz?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}