Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’dan bazı bilim insanları Kızıl Gezegen Mars’ın gizemini çözmek için önemli çalışmalar yürütüyor. Yapılan son çalışmada Mars’taki rüzgar hızını ölçme yeteneğine sahip olan oldukça hassas bir cihaz geliştirildi. Amerikan Fizik Enstitüsü tarafından açıklanan detaylara göre bu yeni anemometre sayesinde Mars’taki hava değişimi en ince detayına kadar takip edilebiliyor.
Yeni anemometre Mars’taki gizemleri çözmeye yardım edecek
Yıllardan bu yana Mars’ta görev yapan bilim insanları Kızıl Gezegenin koşullarının zorluğunu vurguluyor. Mars’taki hava sıcaklığı gün içinde onlarca santigrat derece değişim gösterebiliyor. Dünya’dan çok daha farklı bir atmosfere sahip olan gezegende bilim insanlarının rüzgar hızını saptamaları ne yazık ki oldukça zor bir hale geliyor.
Fakat bilim insanlarının geliştirdiği yeni anemometre sayesinde bu zorlu süreç oldukça basit bir hale geliyor. Tufts Üniversitesi tarafından da test edilen cihaz, önceki tüm anemometrelerden on kat daha hızlı ve daha doğru bir performans sergiliyor. Bu da bilim insanlarının Mars’taki gizemi aydınlatmaları adına önemli bir adım olarak nitelendiriliyor.
Gaz ve havanın hareket hızını ölçen yeni anemometre cihazı ultrason yayıcıları kullanarak ses darbelerini Mars’taki havadan geçmesinin ne kadar süreceğini belirleyen piezoelektrik dönüştürücülerden oluşuyor. Bilim insanları dalgaların ileri ve ters yönde nasıl hareket ettiğini analiz ederek rüzgarın hızını üç boyutlu bir şekilde oluşturabiliyor.
Çalışmada görev alan bilim insanları 1 cm/sn hızdaki hava titreşimlerini kaydetmeyi başardı. Ortaya çıkan sonuç önceki anemometrelerin hassasiyet eşiğinden onlarca kat daha az oldu. The Journal of the Acoustical Society of America dergisinden Robert White bununla ilgili şu sözleri kullandı:
Hızlı ve doğru bir şekilde ölçerek, yalnızca ortalama rüzgarları değil, aynı zamanda türbülansı ve dalgalanan rüzgarları da ölçebileceğimizi umuyoruz. Bu yakın zamanda Mars’ta uçan Ingenuity helikopteri gibi küçük araçlar için sorun olabilecek atmosferik değişkenleri anlamak için önemlidir.
Robert White / Acoustical Society of America
Bir rüzgar tünelinde Mars’takine benzer koşullar oluşturan bilim insanları yeni anemometreyi test etti. Yapılan testlerde cihaz rüzgar hızını saniyede yüzlerce kez kaydetti ve veri hatası oranı yalnızca yüzde 0,14 olarak kayıtlara geçti. Gelecekte ise bu cihazın Mars’ta kullanılmaya başlanması ve Kızıl Gezegendeki bazı soru işaretlerini ortadan kaldırması bekleniyor.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}