SSD yani Solid State Drive bildiğiniz üzere mekanik hareket olmadan veri depolayabilen sabit disklere verilen isim. Geleneksel mekanik sabit disklerde bir yada daha fazla sabit disk plakasıyla bunların üzerinde bulunan okuyucu kafalar var. Buna karşın SSD’lerde hareketli parçalar yok.
Bir SSD’nin içini açtığınızda, bellek modülleri, kontrolcü ve yerine göre bir de önbellek modülü görürsünüz. Mekanik hareket gerekmediği için kafaların getirdiği fiziksel gecikmeler bulunmuyor. Bu yüzden de SSD’lerin gecikme süreleri geleneksel mekanik modellerin yüzde bir kaçı seviyesindedir. Dolayısıyla rastgele yazma ve okuma işlemlerinde çok daha hızlı bir erişim sağlarlar. Yani bu da daha fazla performans demek.
{pagebreak::iki}
Peki SSD’lerin avantajları neler? Kısaca bahsedecek olursak öncelikle SSD’lerde gecikme çok az olduğu ve okuma/yazma işlemleri daha hızlı gerçekleştiği için bilgisayarınızdan daha hızlı yanıt alırsınız. Bunun en kolay örneği bilgisayarımdan bir sabit diskin içine girdiğinizde içerisindeki öğeler daha çabuk gösterilir. Sabit disk içerisinde yaptığınız kopyalama işlemleri için çok çok daha az bir süre beklemek zorunda kalırsınız.
SSD’lerin okuma ve yazma hızının üst seviyelerde olduğunu söylemiştik. Yeni Intel’in SandForce SSD kontrolcülerine sahip SSD’ler saniyede 550 MB okuma ve 510 MB yazma hızlarına ulaşabiliyor. Klasik sabit disklerin saniyede 100 MB okuma ve yazma hızlarına ancak ulaşabildiğini düşündüğünüzde aradaki performans uçurumunu daha net bir şekilde görebilirsiniz.
{pagebreak::uc}
Yüksek okuma ve yazma hızları sayesinde, sisteminiz açılırken işletim sisteminizin ihtiyaç duyduğu dosyalar daha hızlı bir şekilde okunur ve bu sayede sisteminiz daha çabuk bir şekilde açılır. Windows logosu karşısında neredeyse beklemezsiniz bile 🙂
SSD’lerin bir avantajı da sıcaklık ve güç tüketimi tarafında. Mekanik parça yokluğu SSD’lerin mekanik disklere göre çok daha az güç tüketmelerine ve buna bağlı olarak da daha az ısınmalarına olanak tanır. Ayrıca SSD’ler sahip oldukları enerji tasarrufu özellikleri sayesinde de daha az enerji tüketirler.
Yine SSD’lerde klasik sabit disklerde bulunan mekanik parçalar olmadığı için daha güvenilirdirler. Plakalı sabit diskler, dışarıdan herhangi bir darbe durumunda içerisindeki diske zarar verebilir ve bunun sonucunda bir çok verinize bir daha erişemez hale gelebilirsiniz. SSD’lerde ise hareketli bir parça olmaması sebebiyle daha güvenilirdirler. Bu nedenle de daha uzun ömürlü olduklarını söyleyebiliriz.
{pagebreak::dort}
Genel olarak SSD’lerin mekanik sabit disklere göre çok daha performanslı olduklarını rahatlıkla söyleyebiliriz. Yani bu da bilgisayar başında olduğunuz her saniyenin daha hızlı geçmesi demek. SSD’ler işletim sisteminizin daha kısa sürede açılmasına, oyun ve diğer multimedya uygulamalarınızın daha hızlı çalışmasına olanak sağlar. Performans ve dayanıklılık olarak hep en yüksek seviyede olursunuz.
Masaüstü sisteminizi yeni bir SSD ile güncelleyerek daha da hızlandırabilir ya da yeni bir bilgisayar alma arefesindeyseniz Exper‘in Active, Diamond ve Action serilerinden SSD’li modelleri rahatlıkla tercih edebilirsiniz.
::SSD’lerin nimetlerinden faydalanıyor musunuz?
A D V E R T O R I A L
{{user}} {{datetime}}
{{text}}