Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Melez CrossFire Testte

Ana sayfa /
AMD son zamanlar grafik konusunda, esas işi işlemcilere göre daha fazla anılıyor. ATI’ın satın alınmasından sonra grafik konusunda tökezlemeden (veya çok az tökezleyerek) pazardaki varlığını sürdürüyor. ATI’ın kendi bünyesine katılmasıyla aynı zamanda bir platform şirketi olan AMD, anakart ve sistem yongaları konusunda da çalışmalarını sürdürüyor. En son tümleşik grafikli masaüstü yongası olan RS780G, hem DirectX 10 desteğiyle hem de yerleşik grafikten düşük bütçeli terfiler için melez CrossFire teknolojisiyle dikkatleri çekiyor.

Testler ve  Test Sistemi

Testimizde AMD Türkiye tarafından sağlanan Gigabyte GA-MA78GM-S2H anakart, 2x 1 GB Corsair XMS DDR2 bellek ve Radeon HD 3450 grafik kartını kullandık. İşlemci olarak kilitsiz bir Phenom 9600 ve güç kaynağı olarak da PC Power&Cooling’in Silencer 610’unu tercih ettik.

{pagebreak::Nasıl Test Ettik?}

Nasıl Test Ettik?

Test sistemimizde üç farklı test yaptık. Bu testlerin bir tanesinde, tümleşik grafiğe 256 MB ayırarak testlerimizi gerçekleştirdik. Sonrasında ATI Radeon HD 3450‘yi tek başına çalıştırdık. En sonunda ise HD 3450 grafik kartına yardımcı olacak şekilde yerleşik Radeon HD 3200 ile CrossFire yaptık.

Burada önemli bir konu var. Melez CrossFire ile bu iki kart birleşse de, HD 3650 tek başına bu ürünleri geçebilecek seviyede bir kart. Dolayısıyla, bu teknolojinin tümleşik grafikten sonra biraz daha rahatlamaya yönelik bir teknoloji olduğunu söyleyebiliriz. Yoksa, ciddi anlamda oyun oynayan birisiyseniz, her ne kadar RS780G yongası hem ucuz hem de Phenom işlemcilere tam destek sağladığı için hâlen tercih edilebilecek bir ürün de olsa, yine ayrıca melez (hybrid) CrossFire’ı bırakıp tek başına çalışacak bir grafik kartına geçebilirsiniz.

{pagebreak::Company of Heroes}
Testler

Şimdi adım adım testlere yakından bakalım.

Company of Heroes, DirectX 9 olarak çalışırken sistemi fazla
zorlamıyor. Melez CrossFire teknolojisi ise bu testte kendisini aşıyor.
{pagebreak::3D Mark 2005}



CrossFire teknolojisi burada alışıldık şekilde kendisini gösteriyor.
Puana göre baktığımızda, ikinci GPU %40 gibi bir oranda yardımda
bulunuyor.

{pagebreak::3D Mark 2006}

3D Mark 2006’da ikinci GPU’nun katkısı daha fazla. Verimlilik artmış.
{pagebreak::Crysis}

Sistem katili Crysis, DirectX 10 altında, ayrıntıları düşürdüğünüzde
kuzu gibi çalışıyor.Melez CrossFire’dan da biraz yararlanabiliyor.
Biraz ama… Çok değil.
{pagebreak::World in Conflict}



Catalyst 8.3’ten önce ATI Radeon grafik kartlarının anasını ağlatan
World in Conflict’te hem CrossFire’ın etkisi güzel görülüyor, hem de
DirectX 9 ve orta seviyedeki ayarlarda nispeten mantıklı kare/saniye
değerleri alınıyor.

{pagebreak::Değerlendirme}

Son Sözler

İşin maliyet boyutuna baktığımızda ortalama bir AMD RS780G yongası taşıyan anakart, 100 dolar + KDV civarında satılacak. Hatta büyük üreticilerden bazıları microATX boyutundaki kartları, üzerinde DVI+D-Sub olan modellerde 90 dolar ve altına da satacaklar. Dolayısıyla, bu anakartlar, AMD markalı işlemci seçecek kullanıcılar için en önemli tercih hâline gelecek. Nvidia’nın da henüz bir şeyler çıkartmamış olması (tümleşik GeForce 8200’ü uzunca bir süre daha ertelediler) bu noktada AMD’nin işine yarıyor.

Giriş Seviyesi İçin Önemli Avantaj

Her ne kadar, daha önce de söylediğimiz gibi, HD 3450 ile RS780G birbirine iyi miktarda güç katıyor olsa da, bu ancak küçük bütçeli bir yükseltme için iyi bir seçim olabilir. Öteki türlü, piyasada 100 dolar seviyesinde çok daha iyi performans veren grafik kartları hem var, hem de yenileri gelmeye devam edecek. Sessiz ve enerji tüketimi konusunda cimri davranan sisteminize, biraz doping yapmak isterseniz de, melez CrossFire, iyi bir seçenek.

Bilgi için: AMD
Yazan: Berkin Bozdoğan
SDN – http://shiftdelete.net

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam