Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Meta hacklendi: Milyon dolarlık yapay zeka çalındı! Peki nasıl?

Ana sayfa / Güvenlik

Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden Meta, yeni bir sızıntı haberi ile tekrardan dikkatleri üstüne çekti. Firmanın yakın zamanda bilim dünyasına katkıda bulunmak için kullanıma sunduğu LLaMA dil modeli internete sızdırıldı.

Meta’nın dil modeli LLaMA, internete sızdırıldı!

OpenAl’nın geçtiğimiz aylarda kullanıma sunduğu ChatGPT sohbet robotunun ardından birçok teknoloji şirketi, buna benzer yapay zeka hamlelerinde bulundu. Bu firmalar arasında Google’ın yanı sıra, Meta da yer aldı.

Geçtiğimiz günlerde Meta, bilimsel çalışmalara katkı sunması için geliştirilen LLaMA dil modelini tanıttı. ChatGPT’de kullanılan GPT-3.5‘ün en büyük rakibi olarak görülen bu dil modeli, yalnızca bilim dünyası için kullanıma sunuldu. Yani herkese açık değil.

Reklam
Reklam

ChatGPT, siber suçluların kötü amaçlı kullanımıyla tehlike saçıyor!

OpenAI tarafından geliştirilen yapay zeka destekli sohbet robotu ChatGPT, siber suçluların kullanımıyla tehlike saçıyor! İşte detaylar...

Tanıtımdan bir hafta sonra LLaMA’nın bütün kaynak kodları, yetkili hesabı üzerinden ele geçirildi. 4chan platformunda “llamanon” adındaki bir kullanıcı, dil modelinin 7 milyar ve 65 milyar parametreli versiyonlarını Torrent üzerinden internete sızdırdı.

Teknoloji dünyasının gündemine bomba gibi düşen bu sızıntının ardından “shawwn” adında bir GitHub kullanıcısı ise LLaMA’nın herkes tarafından kullanılabilmesi için bir yazılım kütüphanesi hazırladı. Bu kütüphane ile dil modelinin toplamda 219 GB boyutundaki bütün sürümlerini kullanabilmek mümkün hale geldi.

Siber güvenlik sektörünün uzman araştırmacılarından Jeffrey Ladish, sızıntı ile ilgili yayınladığı gönderide “Meta’nın 65 milyar parametreli dil modeli az önce halka açık internete sızdırıldı, bu çok hızlıydı. Bir sürü kişiselleştirilmiş spam ve kimlik avı girişimine hazır olun. Bu modelleri açık kaynak yapmak berbat bir fikirdi.” dedi.

Meta, LLaMA’yı kötüye kullanılmaması için herkese açık yayınlamadı ve yalnızca bilim insanlarının kullanımına sundu. Bu sızıntının ardından dil modelinin kötü amaçlarla kullanılması, beklenmeyen bir durum değil. LLaMA için büyük yatırımlar yapan şirket, milyonlarca dolarlık zarar görebilir.

Peki sizler bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Meta bu duruma nasıl bir aksiyon gösterecek? Görüşlerinizi aşağıdaki Yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam