Son dönemde metaverse kavramı ile birlikte sanal gerçeklik kavramı oldukça popüler hale geldi. Birçok kişi ne olduğunu kavrayamamışken çoğu kişiye göre kaçınılmaz teknolojik zorunluluk olacak. Tüm bu bilinmezlik devam etse de büyük teknoloji şirketleri VR başlıklar için devasa bütçeler ayırdı. Fakat tüm bu olan bitenlerin ardında göz ardı edilen bir konu var. VR başlıklar göz sağlığını bozar mı? Ne gibi olası tehlikeler bekliyor?
Mide bulantısı, görme bozukluğu, yaralanmalar ve dahası
Televizyonların insan hayatının gündelik bir parçası olmasıyla birlikte bazı klişeleşmiş sözler de türemiş oldu. Birçok kişinin küçükken büyüklerinden duyduğu “yakından bakarsan gözlerin bozulur” efsanesi de bu sözlere dahil. Yakın bakmanın gözler sağlığına doğrudan etkisi henüz kanıtlanamadı. Ancak birçok araştırma, ekrana yakın bakmanın “göz kaslarında yorgunluk” oluşturduğunu söylüyor.
Göz kaslarında oluşan bu yorgunluk düzenli hale geldiğinde görme bozuklukları yaratabiliyor. Bazı araştırmalar, uzun süre ekrana yakından bakmanın olası miyop gelişimini tetiklediğini gösteriyor. VR başlıklar, televizyon tablet ve bilgisayarlara göre oldukça yakın bir ekrana sahip. Hal böyle olunca birçok sağlık kuruluşu oluşacak göz sağlığı problemleri karşısında endişeli.
VR başlıklar, hali hazırda birçok kişi tarafından kullanılıyor. Kullanan insanlarda en çok görülen rahatsızlıkların başında mide bulantısı yer alıyor. Hareket farklılığından oluşan bu rahatsızlığı birçok kişi “araba tutması” olarak yaşadı. Düzenli olarak VR başlığı kullanıldığında birçok kişinin vücudu duruma ayak uydurabilir. Ancak uzmanlara göre bazı kişilerde olası mide rahatsızlığını da tetikleyebilir.
VR başlık kullanımı sırasındaki kazalar yüzünden sigorta talepleri yüzde 31 arttı
Metaverse ile birlikte VR başlık kullanımı arttı. Birçok kişi bu başlıkları ev ortamında kullanıyor. Ancak birçok kişi, VR başlıktaki dünyaya kendini fazla kaptırıp kaza yaşayabiliyor. Öyle ki şimdiden çok fazla yaralanma haberi gündem oldu. Bu kazalarda insanlar kendilerine zarar verdikleri gibi çevresine de zarar veriyor.
Geçtiğimiz hafta sigorta şirketi Aviva, konuya ilişkin ilginç bir açıklama yaptı. Şirket VR başlık kullanan kişilerin artık evlerindeki eşyaları kazalara karşı sigortalatmaya başladığını belirtti. Ev eşyalarındaki sigortalama oranının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31’lik bir artış yaşadığını söyleyen şirket, en çok sigortalanan ev eşyalarının başında ise televizyonların geldiğini söyledi.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi SDN Forum‘da veya yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
{{user}} {{datetime}}
{{text}}