DDoS (Distributed Denial of Service), Türkçesiyle dağıtılmış hizmet engelleme, bir tür siber saldırı olarak biliniyor. Hedef alınan sunucu ağı, birçok bilgisayardan yollanan eş zamanlı verilerle karşı karşıya kalıyor. Bu nedenle ağ, kasıtlı olarak saf dışı kalmış oluyor. Böylelikle web siteleri ve hizmetleri, bir süre çevrim dışı oluyor. Microsoft, geçtiğimiz Ağustos ayında böyle bir saldırıya maruz kaldı.
Şirketin uğradığı bu DDoS, saniyede 2,4 terebayta (2,4 Tbps) ulaştı. Bu da Microsoft‘un 2020‘de uğramış olduğu en yüksek saldırı bant genişliğinden yüzde 140 daha yüksek bir boyuta tekabül ediyor. Bu rakam, geçen sene Amazon Web Servisleri‘nin uğramış olduğu saniyede 2,3 terebaytlık (2,3 Tbps) trafik hacminin de üzerine çıkıyor.
Microsoft, siber saldırıyla nasıl başa çıktı?
Saldırının hedefi Avrupa‘daki bir Azure müşterisi oldu. Microsoft‘un Azure pazarlama ekibinin kıdemli program yöneticisi Amir Dahan, saldırının yaklaşık 70 bin kaynaktan ve Malezya, Vietnam, Tayvan, Japonya ve Çin dahil olmak üzere Asya – Pasifik bölgesindeki ülkelerden ve ABD‘den geldiğini söyledi. Şirket, saldırının 2,4 Tbps, 0,5 Tbps ve 1,7 Tbps hacminde bantlarla 10 dakikadan fazla sürdüğünü açıkladı.
Azure’a yapılan DDoS saldırıları 2021‘de arttı. Ancak Ağustos ayında yapılan bu saldırıdan önce maksimum saldırı bandı, saniyede 625 megabayt (625 Mbps) oldu. Siber saldırının normalde sunucu ağını çevrim dışı bırakması gerekiyordu. Fakat Azure, saldırıyı absorbe etmeyi başardı ve bu sürede çevrim içi kalmaya devam etti.
Amazon Web Servisleri, daha önce 2018‘de atlatmış olduğu 1,7 Tbps’lik DDoS rekorunu 2020 Şubat ayında 2,3 Tbps’lik saldırı ile kırdı. Ancak Microsoft, uğradığı bu 2,4 Tbps’lik DDoS ile bu rekoru kırmış oluyor.
Siz Microsoft’un uğramış olduğu bu siber saldırı hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz…
{{user}} {{datetime}}
{{text}}