Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Microsoft’un Apple’dan Esinlendikleri

Ana sayfa /

Microsoft ve Apple. Bilişim dünyasının iki en önemli firması, 20 seneden fazla bir süredir (yaklaşık 25) tatlı bir rekabet içerisindeler. Bu süre zarfında birçok ürünü piyasaya sürdüler, birçok hayal kırıklığı yaşadılar. Fakat ne olursa olsun kazanan yine bu ikisi oldu. 2009’un bitmesine iki ay kadar bir süre kaldı ve bu iki firma arasındaki rekabet devam ediyor. Bu sıralar Apple’ın Mac OS X Snow Leopard‘ı ile birlikte, Microsoft’un Windows 7‘si kozlarını paylaşıyor.

Ne var ki iki firma da birbirinin bazı fikirlerinden esinlenip, kendi ürünlerine entegre edebiliyor. Apple’ın Microsoft’tan esinlendiği fikirler olduğu gibi, Microsoft’un da Apple’dan esinlendiği fikirler mevcut. Bu yazıda Microsoft’un Apple’dan esinlendiği özellikleri inceledik. Bir başka yazıda da Apple’ın Microsoft’tan esinlendiği fikirleri yazabiliriz.

Reklam
Reklam

{pagebreak::Yenilenen Görev Çubuğu}

Yenilenen Görev Çubuğu

Windows 7’nin görev çubuğu, görenleri etkilemeyi başarıyor. Şık bir tasarıma ve işlevsel özelliklere sahip. Görev çubuğunda bulunan simgeler büyük ve üzerlerinde herhangi bir isim yazmıyor. Vista’dan bildiğimiz bu tasarım, Windows 7’de farklı bir şekilde karşımıza çıkıyor. Sadece uygulamalar değil, küçülttüğümüz pencereler de bu görev çubuğuna yerleşiyor.

Ayrıca herhangi bir uygulamanın çalıştırma dosyasını da görev çubuğuna sürükleyip bırakarak dilediğiniz şekilde ayarlama yapabiliyorsunuz. Apple, bu özelliği yıllardır Mac OS X işletim sistemlerinde kullanıyor. Ayrıca Windows 7’de, o anda çalışan bir uygulama varsa, bu uygulamanın simgesi, görev çubuğunda etrafında bir kutu beliriyor ve o uygulamanın çalıştırıldığını gösteriyor. Mac OS X’te de, çalıştırılan uygulamanın simgesinin altında nokta beliriyor ve o nokta, uygulamanın çalıştırıldığını gösteriyor.

{pagebreak::Geçiş Listeleri}

Geçiş Listeleri

Hem görev çubuğu(Windows) hem de Dock (Apple), kendi içinde menü sistemine sahip. fakat Windows 7‘nin bu menüleri, sadece Mac OS X 10.6 Snow Leopard’a değil, aynı zaman da bir önceki Mac OS X olan Leopard‘a da benziyor. Dosyalara ulaşmak için belli komutlar var. Geçiş listelerinde, adından da belli olacağı üzere birtakım listeler bulunuyor ve dosyalara bu menülerden ulaşabiliyoruz.

Mac ve Windows‘taki varsayılan internet tarayıcılarına sağ tıkladığımızda da birbirine benzeyen menü ortaya çıkıyor. Snow Leopard’tan önce, Leopard’ta da benzer menüler bulunduğundan, Microsoft’un bu menüler için Apple’dan etkilendiğini fark etmek zor değil.

{pagebreak::Aero Görünüm}

Aero Görünüm

Windows 7‘den bahsederken, öncelikle ne kadar şık bir tasarıma sahip olduğundan bahsediliyor. Bu, gerçekten de doğru bir söylem. Zira Windows7, arabirim konusunda belki de gelmiş geçmiş en şık tasarıma sahip. Peki görev çubuğu dışında Apple’dan esinlendiği yerler yok mu? Evet var. Vista’dan aşina olduğumuz ve Windows 7 ile iyice gelişmiş bir şekilde karşımıza çıkan Aero Görünüm, 2003 yılında Apple’ın piyasaya sürdüğü Mac OS X 1.3 Panther‘deki Exposé ile benzer özellikler içeriyor.

İşin ilginci, sadece özellik değil, işletim sistemine kattığı görsellik bakımından da birbirlerine benziyorlar. Panther piyasaya sürüldüğünde Exposé için “Çok şık bir makyaj gibi” deniliyordu. Aero için de farklı şeyler söylenmiyor. İki platformun versiyonları da, birbirlerinin yaptıklarını yapabiliyor. Aero Görünüm ve Exposé, birçok pencere açık olsa bile masaüstünü göstermeye ve yine eski düzene göre pencereleri göstermeye yarıyor. Aero Görünüm, pencereleri transparan hale getiriyor. Exposé da, benzer şekilde birbirleri arasında pencereleri kaydırıyor.

{pagebreak::Dosya Ön İzlemeleri}

Dosya Ön izlemeleri

Dosya ön izlemeleri, Vista’da da mevcuttu. Windows 7’de de bu özellik devam ediyor. Hem de daha işlevsel bir şekilde. Windows 7 ile birlikte, ön izleme paneli Windows Explorer’a da dahil oldu. Fakat Apple halihazırda bir adım öndeydi bu konuda. Ön izleme paneli, 2000 yılında Mac OS X 10.0 Cheetah‘da kolon görünümüyle kullanıcıların hizmetine sunulmuştu.

Cheetah’tan tam 9 sene sonra Windows 7, benzer özelliklere sahip bir ön izleme paneliyle kullanıcılarının hizmetine sunuldu. Hem de bu sefer gelişmiş özellikleri sayesinde, Mac OS X Snow Leopard‘ta olduğu gibi bir işlevselliğe sahip. Klasör içerisinde fotoğrafları ve videoları oynatabiliyor. Albümlerin kapakları da ön izleme panelinden görüntülenebiliyor.

{pagebreak::Widget}

Widget

Windows 7’de olan birçok şey, aslında Vista’da da vardı. Bunlardan biri de, Widget adı verilen kutucuklar. Tek bir işlevi olan uygulama parçacıkları olarak tanımlayabilirz bu Widget’ları. İçeriklerini internetten alarak, kullanıcıya masaüstünden pratik bilgiler veriyordu. Örneğin şehrin hava durumu, takip ettiği sitelerde yayınlanan haberler akla ilk gelen örnekler. Tahmin edersiniz ki, bunu Microsoft keşfetmiş değil.

Widget’lara ilk defa Mac OS X 10.4 Tiger’da rastlıyoruz. Hava durumundan, saate birçok Widget Tiger‘da mevcuttu. Microsoft, Vista’da Widget’lara yer vererek geç kalmış oldu bile denebilir. Windows’taki Widget’ların, Mac OS X Tiger’daki Widget’lardan bir farkı var: Tiger’dakiler, üzerine pencere geldiğinde inaktif olup, arkaplana geçerek silikleşirken, Windows‘takiler her koşul altında üstte olmayı başarıyor.

{pagebreak::Yapışkan Notlar}

Yapışkan Notlar

Kullanıcıların günlük ve pratik işlerini halletmesi amacıyla Windows 7’de yapışkan notlar bulunuyor. Vista’daki not kağıdına benzer şekilde, fakat daha farklı. Bu yapışkan notlardan birkaç tane açabiliyorsunuz. Yazdığınız notların font’ları da el yazısına benziyor. Evet doğru tahmin ettiniz, bu özellik Apple’da da mevcut. Hem de 15 yıldır. 1994 yılında piyasaya sürülen System 7.5 Mac İşletim Sistemi‘nde ilk defa kullanılan bu not kağıtları, Windows 7’dekinden farklı olarak kelime denetlemesi de yapıyor.

Windows 7’deki yapışkan notların el yazısı fontu da Apple’dakine benziyor. Bu kadar benzerlik pes dedirtiyor diyebilirsiniz, fakat yapışkan notlar bir şekilde işletim sisteminde olmalı. Biraz geç de olsa bunun farkına varan Microsoft, Mac kullanıp Windows’a geçen kullanıcıların alışkanlıklarını değiştirmek istememiş olabilir.

{pagebreak::Kaydedilen Aramalar}

Kaydedilen Aramalar

Kaydedilen arama sonuçları, ilk defa Windows Vista‘da kullanılan, Windows 7’de de mevcut olan bir özellik. Bu yenilik sayesinde arama sonuçlarını sanal bir klasörde görüntüleyebiliyorsunuz. Kullanıcı açısından da son derece faydalı olduğu bir gerçek… Hatta bu yeniliğe alıştıktan sonra, nasıl önceki Windows sürümlerinde yapmamışlar bunu diye düşünmüş olabilirsiniz.

Tabii Mac kullanıcıları bu şekilde düşünmüyor. Zira 2005 yılındaki Mac OS X Tiger’dan beri aynı işleve sahip “Akıllı dosyalar” adlı özellik, Mac OS X’lerde kullanılıyor. Microsoft ve Apple, bu özelliği giderek birbirlerine yaklaştırdılar ve sonunda Windows 7ve Mac OS X Snow Leopard’ta bu özellikler birbirlerine çok benzeyen özellikler haline geldi.

{pagebreak::Ağ Paylaşımı}

Ağ Paylaşımı

Mac OS X 10.5 Leopard ile birlikte Apple, ağdaki dosya paylaşımını solda kenar çubuğunun içerisine konumlandırdı. Microsoft da bu fikri beğenmiş olmalı, zira Windows Vista’da bu özelliğe benzer bir özelliği ekledi ve Network Neighborhood (ağ komşuluğu) özelliğinden vazgeçti. Microsoft, bu hareketiyle şüphesiz Apple’ı taklit etmiş sayılmaz. Zira, gelişen ağ yapıları giderek daha komplike hale geliyorken, kullanıcıya bu işlemleri daha pratik bir şekilde yaptırabilmek önemli. Bu amaç doğrultusunda, Microsoft’un böyle bir çözüme gitmiş olması normal bir şey.

Burada önemli olan, Apple‘ın bunu Microsoft’tan önce düşünmüş olması. Dolayısıyla ağ paylaşımında pratiklik denilince akla Microsoft’un gelmemesi normal. Zira, ne kadar zor da olsa bazı işlemleri kullanıcıya yaptırabilmek, önemli bir artı.

{pagebreak::RSS Kaynakları}

RSS Kaynakları

Microsoft RSS kaynaklarını görüntüleyebilme imkanını, Internet Explorer 7 ile Windows Vista’da kullanıcıya tanıdı. Fakat internet tarayıcısına entegre bir RSS okuyucu Microsoft’un fikri değildi. Apple bunu ilk olarak Safari 2 ile Mac OS X 10.4 Tiger’da yaptı. Apple’ın eletronik posta servisi de RSS desteği veriyor. Dolayısıyla Internet Explorer 7 üzerinden Vista’da, Safari 2 üzerinden Apple’dan esinlenilmiş bir özellik daha bulunuyor.

{pagebreak::Windows Disc Image Burner}

Windows Disc Image Burner

Windows 7’den önce ISO imajlarını CD veya DVD‘lere yazmak için üçüncü parti yazılımlara ihtiyaç duyuyorduk. Windows 7’de ise ISO dosyasına çift tıklayarak Windows Disc Image Burner özelliğini aktif hale getirerek, imaj dosyasını CD veya DVD‘ye yazdırabiliyoruz. Bu çok güzel bir özellik ve kullanıcıya büyük bir kolaylık sağlıyor.

Windows kullanıcıları için ne kadar güzel bir özellik olsa da maalesef yine orijinal bir fikir değil. Mac’ın Disk Utility adı altında verdiği hizmet de aynı işlevi görüyordu. Üstelik bu özellik Mac OS X serisinden önce de vardı. Dolayısıyla Apple’ın Microsoft’tan bir adım önde olduğu bir başka konu da bu imaj dosyalarını işletim sistemine entegre bir yazılım ile yazdırmak.

:: Esinlenilen fikirler hakkındaki görüşlerinizi forumda paylaşın.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam