Arama motorlarının başrol oyuncusu, şu kısa internet tarihinde sürekli değişti. Bir zamanların efsane, rakipler asla başedemez denilen isimleri birer birer ya piyasadan çekildi ya da farklı kulvarlarda ilerlemeye başladı. Altavista, Yahoo, Lycos ve Excite bu isimlerin ilk akla gelenleriyken şu an sadece Yahoo ve biraz da Lycos ayakta kalabilmiş durumda. 90’ların sonunda kurulan Google o zamandan beri sahneyi kimseye bırakmıyor.
Bing’in Türkçe ana sayfası şimdilik bu görünümde.
Zaman içerisinde Google’ın karşısına çeşitli rakipler de çıktı. Bu yazıda detaylarını aktaracağımız Bing, Microsoft’un arama motoru dünyasına kattığı yeni oyuncu olarak 3 Haziran’da tüm dünyada kullanılmaya başlayacak. Bakalım, Live.com ile istediği verimi alamayan Microsoft, Bing ile neler yapacak? Detaylar yazının devamında, buradan buyrun…
{pagebreak::Bing Nedir?}
Bing Nedir?
Bing için Microsoft ‘arama motoru’ yerine ‘karar verme motoru’ demeyi tercih ediyor. Zaten tanıtımlarda da “arama yapmayın, karar verin” mesajı vurgulanıyor. Teknolojisinin arkasında ise 1 Ağustos 2008’de satın alınan Powerset adlı firma bulunuyor. 2005’te kurulan San Fransisco merkezli bu firma semantik web üzerine uzmanlaşmış durumda. Zaten Bing de özellikleriyle bu teknolojiye uygun tasarlanmış olduğunu belli ediyor.
Bing’de İstanbul kelimesini arattığımızda karşımıza çıkan sonuçlar.
Bing, arama yaptığınızda verdiğiniz kelimeyi anahtar kelime olarak değil de ipucu olarak algılıyor, sizi yönlendiriyor ve doğru sonuçlara bu şekilde ulaşmanızı sağlıyor. Örneğin “istanbul” kelimesini arattığınızda size sonuçları listelerken dilerseniz sol taraftaki map (harita), hotels (oteller), airport (havalimanı), weather (hava durumu) gibi seçeneklerle bu sonuçları özelleştirebiliyorsunuz. Bing, ayrıca ilgili aramalar başlığı altında diğer seçenekleri de size listeliyor.
{pagebreak::Bing’i Keşfedin}
Bing’i Keşfedin
Bing’i açtığınızda ilk dikkatinizi çeken arka plan resmi. Mesela şu an karşınıza dev balonların uçtuğu bir Kapadokya fotoğrafı çıkarsa şaşırmayın. Bing, bu resmi her gün değiştiriyor. Değiştirilen bu resimlerin üzerine imleci getirdiğinizde farklı bölgelerde sarı çerçeve içerisinde kutular göreceksiniz. Bu kutuların üzerine geldiğinizde size o resimle ilgili kısa bir bilgi veriyor ve tıkladığınızda arama sonuçlarına götürüyor. Eğer bugün ne arasam sorusu zaman zaman aklınıza takılıyorsa iyi bir eğlencelik olabilir. Yalnız bu özelliğin yazıyı hazırladığımız sırada Türkiye seçeneği için bulunmadığını belirtmemiz gerek.
Bing’in İngilizce sayfasında Kapadokya resmi var. Bu resim günlük olarak değişiyor.
Microsoft, Bing için ayrıca özel bir tanıtım sitesi açmış durumda. Discoverbing.com adresinden yayın yapan bu sitede Bing’i nasıl kullanabileceğinize dair bilgiler aktarılıyor. Hatta bu sayfadan ulaşabileceğiniz özel ve eğlenceli bir tanıtım videosu da seyrinizi bekliyor.
{pagebreak::Neleri Arıyor?}
Neleri Arıyor?
Tabii ki interneti. Ama yukarıda kısaca bahsettiğimiz gibi özelleştirerek. Eğer herhangi bir seçenek üzerinden gitmezseniz internetin tamamını karşınıza çıkarabiliyor. Bu noktada Bing’in yerelleştirilmiş aramalar özelliği devreye giriyor. Henüz Türkçe versiyonda karşımıza çıkmayan bu yerelleştirmeyle yerel çiçekçileri, otelleri bulabilir, örneğin New York’tan Chicago’ya uçak tarifelerini görüntüleyip rezervasyon linklerine tıklayabilirsiniz.
Uçuş bilgilerini sorgulatmak mümkün. Ama Türkiye için sonuçları çok dikkate almayın deriz.
Bing, alt arama menülerini resim, vdeo, alışveriş, haber, harita ve seyahat olarak listeliyor. Ama Bing’in yeni olmasının da etkisiyle henüz Türkiye için tam bir yerelleştirmeden bahsedebilmek mümkün değil. Örneğin alışveriş sayfasında karşınıza çıkan sonuçlar Türkiye’deki fiyatlar değil. Ama kapkara bir tablo çizmeye de gerek yok. Mesela Travel sayfasından uçak kalkış yerini İstanbul, varış yerini de Ankara yazdığınızda sonuçlar yabancı bir site kaynaklı olsa da ekranınızda listelenebiliyor. Fakat şimdilik buradaki fiyatları baz almamanızı da önermeliyiz.
{pagebreak::Bing’i Kişiselleştirmek}
Bing’i Kişiselleştirmek
Bing üzerinde yapacağınız işlemleri bir miktar kişiselleştirebilmeniz mümkün. Bunun için ekranın sağ üstünde göreceğiniz “Ek Özellikler” linkine tıklamanız gerekiyor. Karşınıza çıkan açılır penceredeki Tercihler menüsünde cinsellikle ilgili sonuçları filtrelemek isteyip istemediğiniz, yaşadığınız şehir, görüntülenme dili, her sayfada kaç sonucun çıkacağı gibi bilgiler belirleyip, değişiklik yapabiliyorsunuz.
Bing’in detaylı özellikler sayfasına ulaşabilmek için önce ülkelerden ABD’yi seçin.
Yine tercihler sayfasında arama dilini de özelleştirerek sadece Türkçe olanları, bir başka dildeki sonuçların görüntülenmesini isteyebilir veya standart olarak gelen “her dilde yazılmış sayfaları ara” seçeneğini olduğu gibi bırakabilirsiniz. Bing, ilgisiz sonuçlarla yorulmamanız için birkaç dildeki sonuçları karşınıza çıkarabilmek için çoktan seçmeli bir listeyi de yine bu sayfada size sunuyor.
{pagebreak::Live ve Kumo’ya Ne Oldu?}
Live ve Kumo’ya Ne Oldu?
Bing ekibi Twitter üzerinden sorularınızı yanıtlıyor.
Microsoft, arama konusunda Live için uzunca bir süredir yatırım yapıyordu. Yeni nesil arama motoru hazırlığında olduğu da uzun süredir dolaşan dedikodular arasındaydı. Kumo adıyla anılan bu yeni arama motoru bing ismiyle karşımıza çıkmış durumda. Peki ya Live? Live.com artık yok. Microsoft’un bu alandaki yeni markası Bing olacak. Bu konuyla ilgili değişiklikleri gerçekleştiren Microsoft, Live.com’un bing.com’a yönlenmesi dışında Twitter’daki Live Search hesabının adını Bing olarak değiştirmeyi de unutmamış.
{pagebreak::Netice İtibariyle}
Netice İtibariyle
Bing.com’u sadece web’i tarama dışında tüm özellikleriyle kullanmak, yerelleştirilmiş şeklini de kullanabilmek istiyorsanız henüz erken. Ama internette herhangi bir içeriği bulmak bana yetiyor, alışveriş için yerli karşılaştırma siteleri işimi görüyor, tatil rezervasyonunu da kolayca yapabiliyorum diyorsanız deneyebilirsiniz.
Microsoft, Bing için özel bir tanıtım sitesi de açmış durumda.
Bing’in sunduğu özelliklere bakınca size şu an için geçerli bir kullanım önerisi de sunmamız gerekiyor. Bing.com’u açtığınızda karşınıza Türkiye sayfası gelecek. Sağ üst tarafta Türkiye yazısını göreceksiniz. Bu linke tıklayıp ‘bir ülke/bölge seçin‘ başlığı altından Amerika Birleşik Devletleri – İngilizce linkini seçin. İngilizceniz yeterli değilse yine sağ üstten Türkçe yazısına tıklayıp değiştirebilirsiniz. İşte şimdi Bing’in yukarıda bahsettiğimiz diğer özelliklerini de kullanmaya başlayabilirsiniz. Unutmadan son bir not; adres olarak bing.com.tr’yi değil, bing.com’u deneyin. Hatay’da bir firmaya ait görünüyor ve Microsoft’tan edindiğimiz bilgiye göre com.tr uzantılı adresi almak için bir girişimde bulunmayacaklar.
:: Bing arama alışkanlıklarınızı değiştirebilir mi?
Bilgi için: Bing
{{user}} {{datetime}}
{{text}}