MIT‘de görev yapan araştırmacılar ve Türk profesör Canan Dağdeviren, kişinin hayati belirtilerini izlemek için kıyafetlere işlenmiş sensörler geliştirdi. Henüz prototip aşamasında olan bu esnek sensör buluşu ile ilk adımda hastaları, sporcuları ve astronotları takip edecek.
MIT, yeni buluşuyla yeni bir dönem başlatacak
Birkaç ekipten oluşan araştırmacılar, elektronik sensörleri esnek kumaşlara dahil etmenin yöntemini buldu. Bu yöntem ile sıcaklık, solunum ve kalp atış hızı gibi hayati belirtileri izlemek için kullanılabilecek gömlekler veya diğer giysiler geliştirmesine olanak sağlamış oldular. Makinede yıkanabilir olan bu sensör işlenmiş giysiler, onları giyen kişinin vücuduna yakın olacak şekilde biçimleniyor. Araştırmacılar, bu tür algılamanın evde veya hastanede hasta olan insanları izlemek için kullanılabileceğini de belirtiyor.
Araştırmacı ekipler arasında bulunan LG Elektronik Medya Geliştirme ve Yardımcı MIT Profesörü Canan Dagdeviren bu proje için: “Her gün kullandığımız giysilere ticari olarak temin edilebilen elektronik parçalara veya özel laboratuvar yapımı elektroniklere ulaşabiliriz. Böylelikle kişinin vücutlarından sıcaklık, solunum hızı ve benzeri gibi bazı fiziksel verilere ihtiyaç duyan herkes için giysiler yapabiliriz.” açıklamasını yaptı.
Sensörlerin özelliklerine geçecek olursak, kendileri uzun ve esnek şeritler yani epoksi ile kaplanmış ve sonrasında da kumaştaki dar kanallara işlenmiş şekildedir. Kanallar, sensörlerin cildin ortaya çıkmasına izin veren küçük açıklıklara sahiptir. Bu çalışma ile birlikte araştırmacılar, 30 adet sıcaklık sensörü ile birlikte kullanıcının hareketini, kalp atış hızını ve solunum hızını ölçebilen bir ivmeölçer içeren bir prototip tasarladılar. Dışarıdan bakıldığında gayet normal bir tişört gibi görünen bu kıyafet, vücudu sıkıştırarak sensörlerin aktif kısımlarını cilde temas ettiriyor. Böylelikle giysi içerisinde toplanan veriler kablosuz olarak bir akıllı telefona rahatlıkla aktarılabiliyor.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}