Yapay zeka destekli sistemlerin gelişmesiyle birlikte birçok alanda olduğu gibi sağlık sektöründe de aktif olarak kullanılmaya başlandı. MIT tarafından geliştirilen yapay zeka desteki uygulama öksürükten korona tespiti yapabiliyor.
MIT yapay zeka ile öksürükten korona tespiti yapmayı başardı
Yakın zamanda IEEE Journal of Engineering in Medicine and Biology’de yayınlanan makalede gönüllü kişiler tarafından elde edilen öksürük ses kayıtları sayesinde bir model oluşturulduğu belirtiliyor.
Eğitilen modele binlerce öksürük örneğinin yanı sıra kelime telaffuzu da dahil edildi. Asemptomatik korona hastalarının da dahil olduğu çalışmada yüzde 98.5 oranında başarı sağlandı.
Çalışmalarını sürdüren ekip eğitilen modeli bir uygulamaya dahil etmek istiyor. Auto-ID Laboratuvarı’nda görev yapan bilim insanı Brian Subirana, ” Tespit için geliştirilen bu model sayesinde örneğin bir fabrika veya restorana girerken kullanılırsa korona yayılımı konusunda önleyici olacaktır. ” ifadelerini kullandı.
Pandemi başlangıcından önce araştırma grupları zatürre ve astım tespiti için öksürük örnekleri üzerinden çalışma yürütüyordu. İlk olarak ResNet50 olarak bilinen genel bir makine öğrenme algoritması ile farklı derecelerde vokal kord gücü ile ilişkili sesleri ayırt etmek için ağ eğitildi.
1000 saatten fazla ses kaydı ile eğitilen ağdan sonra iki farklı model eğitimi daha yapıldı. Bu modelleri birleştirerek kas bozulmasını tespit algoritması ekleyen MIT ekibi başarılı sonuca ulaştı.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}