İnsanları koronavirüsten koruyan en ulaşılabilir ürünlerden birisi de maske. Milyonlarca insan dışarı çıkarken maske takmak zorunda ve pek çok çeşit maske bulunuyor. Bunların yanında Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) araştırmacılar elektrikle çalışan maske geliştirdi. Bu maskenin yaydığı sıcaklık ile virüsü öldürdüğü söyleniyor.
Söylenene göre elektrikle çalışan maske virüsleri öldürebiliyor
MIT İnternet sitesinde yayımlanan makalede söylendiği kadarıyla ilginç bir maske geliştirildi. Mühendisler, koronavirüsü filtrelemek ve etkisiz hale getirmek için ısıtılmış bir yüz maskesi fikrine başvurdu. Yeniden kullanılabilir şekilde tasarlanan bu maske, pil ile çalışabiliyor ve yalıtkan neopren ile çevrelenen ısıtılmış bir bakır ağı bünyesinde barındırıyor.
Araştırmacılar, ısıtılmış bir bakır ağ içeren maskeler yapmayı hedefliyor. Maskeyi takan kişi nefes alıp verirken, hava ve havanın içinde yer alan virüsler yüksek sıcaklıklar tarafından yavaşlatılıyor ve etkisiz hale getiriliyor. Araştırmacılar, böyle bir maskenin sağlık uzmanları için ve kalabalık bir otobüs gibi sosyal mesafenin elde edilmesinin zor olduğu durumlarda insanlar için yararlı olabileceğini söylüyor.
MIT’de Carbon P. Dubbs Kimya Mühendisliği Profesörü Michael Strano maske için: “Bu tamamen yeni bir maske konsepti, çünkü öncelikle virüsü engellemiyor. Aslında virüsün maskeden geçmesine izin veriyor, ancak yavaşlatıyor ve etkisiz hale getiriyor ”diyor.
Yayımlanan makale bilimsel veya tıbbi uzmanlar tarafından hakem incelemesine tabi tutulmamış hali, ancak kısa süre içinde maske makalesinin incelenmesi bekleniyor.
N95, cerrahi maskeler ve bez maskeler de virüse karşı etkili ancak ısıtılmış maskelerin potansiyel bir avantajı bulunuyor. Virüsü öldürdükleri için tek kullanımlık olmuyor aksine, tekrar kullanım sunabiliyor. Araştırmacılar, ısıtmalı maskelerin, kumaş maskelerden veya cerrahi maskelerden daha pahalı olacağını ancak virüse yakalanma riskini düşüreceğini söylüyor. Maske tasarımları için bir patent başvurusunda bulunuldu ve prototipleri MIT’de ortak çalışanlarla test edilmesi planlanıyor.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}