Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

MIT Hafıza Genini Keşfetti

Ana sayfa /

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT)’nün nörobilim üzerine çalışmalar yapan bölümünün son keşfi, akıllara Eternal Sunshine of the Spotless Mind (Sil Baştan) adlı filmi getiriyor.

Çünkü enstitünün son keşfi beynin hafıza geni ve bu genin kontrol altına alınabilmesi oldu. Npas4 adı verilen hafıza geninin, yeni gerçekleşen olaylar karşısında beyinde bir takım komplike olaylar zincirini başlattığı ve bu sayede anıları hafızaya kaydettiği ortaya çıktı.

Reklam
Reklam

Nörobilimciler, fareler üzerinde yapılan deneylerde, bu geni kontrol altında tutarak yeni gerçekleşen olayların hafızaya kaydedilmesinin önüne geçmeyi başardılar.

{pagebreak::2}

Korkusuz fareler

Yapılan deneyde, bir labirente koyulan fareye ani elektrik şokları verildi. Ardından farenin labirentin o bölgelerinde korkudan şoka girdiği ve kaçtığı görüldü.

Fakat Npas4 genini baskılayarak genleriyle oynayan nörobilimciler, farenin yeni hafıza kaydının önüne geçti. Bu sayede labirenti asla çözemeyen ve elektrik yediği bölgelerde korkmayan bir fare yaratılmış oldu.

Npas4 geninin insanlarda da bulunduğunu belirten nörobilimciler, aynı deneyin insanlar üzerinde uygulandığında da aynı sonucu vereceğine inandıklarını belirtmiş.

Bundan sonraki ilk adımın, Npas4 geninin belli özel hafızaları nasıl kontrol ettiği ve hangi nöronlar üzerinde kaydedildiğini belirlemek ve Sil Baştan filmindeki gibi spesifik anıların hafızadan silinmesi olduğunu söyleyerek açıklamalarını noktalamışlar.

:: Npas4’ün keşfi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam