TUSAŞ, Hürkuş ve Hürjet’in ardından 5. nesil jet muharip uçak projesi MMU-KAAN/TF-X için tüm hızla çalışmalarını sürdürüyor. Tüm askeri teknoloji takipçilerinin gözü IDEF23 fuarındayken de Azerbaycan ile bir ortaklık anlaşması yapıldığı söylendi. Bugün ise MMU KAAN için ilk uçuş müjdesi verildi:
Cumhurbaşkanı açıkladı: MMU KAAN 2023 sonunda ilk uçuş için piste çıkacak!
MMU-KAAN için belirlenen ilk uçuş tarihi 2025, envantere giriş ise 2028 olarak görülüyordu. Fakat daha sonra TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, işlerin beklenenden hızlı ilerlediğini, uçuş kontrol sistemlerinden motora, hidroliklerden iniş takımlarına kadar neredeyse tüm parçaların en ufak sorun olmadan entegre edildiğini ve maddi imkan sağlanması halinde ilk uçuşun 2 yıl geriye çekilebileceğini söyledi.
Bugün de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan benzer bir açıklama yaparak bunu doğruladı. Yeni programa göre MMU KAAN 2023 sonunda pistten teker kesecek. Daha sonra da ilk test uçuşunu tamamlayacak.
Azerbaycan, neden projeye dahil edildi?
5. nesil savaş uçağı üretmek oldukça zorlayıcı bir iş. Yalnızca bu yetkinliğe sahip olmak yetmiyor. Hem eğitimli insan gücü hem de bazı parçaların üretimi için yeterli sanayileşme gerekiyor. Bu nedenle proje maliyeti 2-3 milyar dolar olacakken birkaç katına fırlayabiliyor.
Üstelik bir de uçak başı üretim maliyetleri söz konusu. Tam olarak bu nedenle ABD, Türkiye dahil olmak üzere 8 farklı ülkeyi F-35 üretim programına alarak uçağın her parçasını en yüksek kalite ve maliyet etkin şekilde üretiyordu.
Türkiye de benzer bir durumu kendi müttefiki olarak gördüğü ülkelerle yapmak istiyor. Bu sayede üretim hiçbir zaman durmayacak, olabilecek en düşük maliyetle uçaklar üretilecek ve karşılıklı teknoloji paylaşımı sayesinde gelişim sağlanacak. Dolayısıyla yalnızca Azerbaycan değil, sıcak bakan Pakistan gibi diğer müttefiklerin de yakında projeye katıldığını duyabiliriz.
MMU-KAAN/TF-X özellikleri
- Uzunluk: 21 m
- Kanat açıklığı: 14 m
- Yükseklik: 6 m
- Itki: 2x 29.000-2x 32.500 lbs (2x F110)/ TEI üretimi 2x 35.000 lbs
- Servis tavanı: 55.000+ ft
- Azami hız: 1.8 Mach
- G limitleri: +9g / -3.5g
- Aviyonikler:
- ASELSAN’ın yerli AESA radarı bütünleşik RF sistemi (BÜRFİS)
- SAR (Sentetik açıklıklı radar sistemi)
- IRST (Kızılötesi arama ve takip) sensörü
- EOTS (Elektro-optik hedefleme sistemi)
- Kaska monteli nişangah sistem
- Diğer:
- Yüksek manevra kabiliyeti ve güçlü bir itki sistemi
- Süperseyir kabiliyeti
- Uzun harekat yarıçapı
- Radarda düşük görünürlük
- Sensör füzyonu
- Gelişmiş veri bağı kabiliyetleri
- Yüksek hassasiyete sahip mühimmatlar atabilme kabiliyeti
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
{{user}} {{datetime}}
{{text}}