Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net

Mobil İnternet, Sabit İnternet’i Geçecek

Ana sayfa /

PwC’nin yıllık “Küresel Eğlence ve Medyaya Bakış 2013-2017” raporuna göre, dünyada dijital yenilikler ve büyüme Eğlence & Medya sektörünü giderek ele geçirecek ve önümüzdeki yıllarda yeni trendler ortaya çıkacak.

Dünyada, 2014 yılında 259 milyar ABD doları olması beklenen mobil internet gelirleri, toplam internet erişimi harcamalarının %50’sinden fazlasına denk gelerek sabit geniş banttakileri sollayacak.

Mobil internet harcamalarının 2013’te ABD ve Güney Kore’de, 2015’te de İngiltere’de sabit internet harcamalarını geçmesi bekleniyor. Güney Afrika ve Endonezya gibi bazı pazarlarda ise, 2013-2017 dönemi boyunca mobil internet harcamalarının sabit internet harcamalarını geçmesi öngörülüyor.

Akıllı cihazların yaygın olarak kullanılması sonucunda dijital Eğlence & Medya harcamaları 2017’de olgun pazarların %44′ünü oluşturacak. Bu rakam 2012’deki %34’ün üzerinde ve 2008’deki rakamın neredeyse iki katı.

Mobil reklamcılığın ise önümüzdeki beş yıl içinde tüm bölgelerde büyümesi öngörülüyor. 2017 yılında ABD’de %15’i internet reklam gelirlerinden olmak üzere, 27 milyar ABD dolarından fazla mobil reklam geliri sağlayacak. Reklam harcamaları açısından en büyük pazarlara bakıldığında, 2016 yılında Japon reklam pazarı olgunlaşıp büyüme sınırlandıkça, Çin ikinci en büyük pazar olarak Japonya’yı geçecek. 

Türkiye’de durum

Türkiye’deki internet erişimi piyasasının önümüzdeki beş yıl içinde patlama yaşaması, 2012 yılında 2,72 milyar dolar olan gelirlerin 2017 yılında 7,25 milyar dolara yükselmesi bekleniyor.

Mobil internet hizmetleri ise uygun fiyatlı akıllı telefonlar ve nispeten düşük sabit-geniş bantlı giriş nedeniyle büyümenin başlıca itici gücü haline gelecek. Bu sektörün gelirleri 2012 ila 2017 yılları arasında 4 milyar dolara ulaşırken, abonelikler aynı dönemde 47,1 milyona yükselecek.

Türkiye’de genç ve teknoloji meraklısı nüfus, gazete yayıncılığındaki dijital büyümede en önemli gücü oluşturuyor. Türkiye’deki hane halklarının %41’i geniş bantlı erişime sahip ve bu rakamın 2017 yılına kadar %52’ye çıkması öngörülüyor.

Gazeteler kendi internet sitelerini geliştiriyorlar ancak gazetelerin internet versiyonlarının para kazanmaya başlaması dünyada olduğu gibi Türkiye’de de zor görünüyor.

:: İnteneti ağırlıklı olarak hangi platformda kullanıyorsunuz?

Yorum Ekleyin