Mobil oyunlar geçtiğimiz yıllar boyunca popülerliğini artırarak günümüze kadar ulaşmış durumda. Akıllı telefonların da önemli ölçüde kullanıcıya ulaşmasıyla birlikte, mobil oyun deneyimi de artmış durumda. Özellikle oyun konsollarının pabucunu dama atan mobil oyunlar, salgın döneminde insanların kurtarıcısı olmuş durumda. Mobil oyunların yükselişi, konsol oyunlarını öldürüyor mu?
Mobil oyunların yükselişi ile ortaya çıkan konsol oyunları detayı
Dünyanın birçok yerinde evde karantinada olanlar kendilerini oyunlarda buldu. Özellikle ücretsiz oyun sayısının yüksek olması, çeşitlilik ve akıllı telefonların ekranının iyi bir deneyim sunuyor olması mobil oyunların yükselişine neden oldu. Bu kişilerin gerçekleştirdiği oyun içi alışverişler ile de mobil oyun gelirleri bu yıl 100 milyar dolara ulaşıyor.
Nintendo, Activision Blizzard ve Take Two gibi mobil oyun sektörünün önemli isimlerinin hisseleri bu mart ayının başından bu yana yüzde 25’ten fazla değer kazandılar. Hisse artışı yaşayan bu şirketlerin yanında ”konsol oyunları” tarafında önemli düşüşler yaşandı.
Resmi kayıtlara göre 2 milyardan fazla akıllı telefon sahibi bulunuyor ve bu sebeple mobil oyunların yükselişi karantinasını evde geçirenler için önemli bir eğlence kaynağı oldu. App Annie ve IDC raporlarına göre, Nintendo Switch, Xbox One ve PlayStation 4 oyunlarından elde edilen gelirin üç katına tekabül eden mobil oyunların gelirleri, 100 milyar doların üzerine çıkacak gibi duruyor.
Oyun sektörünün bilinen analistleri; PC ve konsol oyunlarının büyük çoğunluğunun Corona virüsü karantinasından olumsuz etkilendiğini söylüyor. Mobil oyunlar ücretsiz olsalar da oyun içi satın alımlarla ve reklamlarla milyarlarca dolarlık gelir sağlıyor. Bu da buzdağının görünmeyen kısmı olarak konumlandırılıyor.
Mobil oyunların beklenmeyen başarısı
Konsol oyunlarına yapılan harcamaların, nisan ayında ABD’de 662 milyon dolara yükseldiği söyleniyorken, yalnızca Avrupa’da mobil oyunlara yapılan harcamalar 740 milyon dolara kadar ulaştı. Söz konusu rakamlar ise muazzam olarak gösteriliyor.
Unity’e göre bu rakamlar, küresel olarak bakıldığında, mobil oyunlar için günlük uygluma içi harcamalar, ekstra canlar, oyun içi eşyalar, avatar görünümleri ve kıyafetler gibi harcamaların da etkisiyle oluyor. Salgının başlamasından bu yana harcamalar yüzde 24 oranında artış gösterdi.
Akıllı telefon kullanıcıları geçen yılın aynı dönemine oranla telefonlarına, yüzde 84 oranında daha fazla uygulama yükledi. Bunlara rağmen, mobil reklamlar tarafında ise benzeri görülmemiş bir şekilde yüzde 33 oranında düşüş yaşandığı söyleniyor.
Rakamlara göre küresel anlamda gerçek zamanlı en çok oyuncuya sahip ve diğer detaylar ile birlikte App Annie verilerinde oyunlar şu şekilde sıralanıyor;
- Game for Peace/ Tencent/Çin
- Honor of Kings/Tencent/Çin
- AFK Arena/Lilith/Çin
- Candy Crush Saga/Activison Blizzard/ABD
- Sangokushi Strategy/Alibaba Group/Çin
Sensor Tower’ın hazırladığı listede ise farklı değişkenler ele alınsa da benzer bir liste karşımıza çıkıyor; PUBG Mobile, Roblox, Candy Crush Saga, Gardenscapes, Fortnite Mobile, ve Honor of Kings de Sensor Tower’ın verilerine göre en çok harcama yapılan oyunlar olarak gösteriliyor.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}