Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net

Mobil Teknolojilerin Geçmişi & Geleceği

Ana sayfa /

Mobil teknolojilerin geçmişine dönüp baktığımızda bazı dönemlerde satışa sunulan ürünlerin devrimsel yeniliklere imza attığını görüyoruz. Bu yenilikler öylesine etkili olmayı başardılar ki pazarın dinamiklerini yeniden tanımlayarak rekabetin çıtasını yükseltmeyi başardılar.

Şu anda bazıları bize komik gibi gelse de bu dönüşümleri şöyle listeleyebiliriz; 

1971 – İlk taşınabilir hesap makinesi Busicom LE-120A

1981 – İlk taşınabilir bilgisayarı Osborne 1

1991 – İlk avuç içi mini bilgisayar Psion Series 3

{pagebreak:::: 2}

1999 – İlk WiFi bağlantılı dizüstü bilgisayar Apple iBook G3

2002 – İlk dizüstü/tablet hibrit bilgisayar Acer TravelMate TM-100

2002 – İlk avuç içi e-posta destekli cep telefonu RIM BB 5810

{pagebreak:::: 3}

2007 – İlk popüler klavyesiz cep telefonu Apple iPhone

2010 – İlk popüler tablet Apple iPad

2010 – İlk retina ekran Apple iPhone 4

Peki ya gelecekte neler olacak? Yenilikçi teknolojiler için takip eden sayfaları okumaya devam edin.

{pagebreak:::: 4}

Şu anda yoğun olarak ihtiyaç duyduğumuz öte yandan bize sunulsa asla hayır diyemeceğimiz ve sadece konsept olmayıp araştırma merkezlerinde geliştirilmeye devam eden teknolojiler ise şöyle;

Bükülebilir Ekranlar

Bir kaç yıldır kapalı bölümlerde demolarını görüp videolarını seyrettiğimiz bu sene ilk kez Samsung, LG gibi markaların büyük ekran TV ve cep telefonlarında kullanmaya başladıkları bir teknolojiden bahsediyoruz.

Açıkçası şu andaki uygulanma şekli ile tüketiciler için devrimsel bir anlam ifade etmiyor. Ancak ilerleyen yıllarda bu teknolojinin gelişmesiyle birlikte tümüyle ikiye katlanabilir cihazların pazara sunulacak olması özellikle mobil ürünler için devrimsel bir anlam ifade edecek.

Düşünün; cebinizde katlı halde 4,5″ yer kaplayan akıllı telefonunuz dilediğiniz zaman ikiye açılarak 9″ boyutunda bir tablete dönüşebilir veya 13″ büyüklüğündeki bir tablet rulo gibi kıvrılarak cebinize rahatlıkla girebilecek hale gelebilir.

Daha Güçlü Mobil İşlemciler

Snapdragon 805 yolda. Her bir çekirdeği 2,7 Ghz hızında çalışan dört çekirdekli bir işlemciden bahsediyoruz. Mobil ekranların büyüklük engeli tümüyle katlanabilir ekranlar ile aşılana kadar bu kadar yüksek işlemci gücü pek çok farklı amaç için kullanılabilir.

Gün boyunca yanınızda taşıdığınız cep telefonunuzu işinize veya evinize gittiğinizde yerleştireceğizi daha büyük bir ekrana bağlı istasyon üzerinden bilgisayarınız gibi neden kullanmayalım ki?

İşin doğrusu şimdiden bu tarz çözümler yok değil. Örneğin Samsung Galaxy Smart Dock ile bu söylediklerimizi kısmen yapabiliyorsunuz. Ancak sorun mobil telefonun işletim sistemi ile sınırlı olmanız. Bu sınırı ise ortadan kaldıracak olan bulut servisleri ve Microsoft Windows 8 gibi farklı platformlarda aynı anda çalışan sistemler olabilir.

{pagebreak:::: 5}

Asla Bitmeyen Piller

Bilim insanları çılgınlar gibi yeni enerji çözümleri geliştirmek için çalışıyorlar. Fiziksel hareketlerden veya ışık kaynaklarından kendisini şarj edebilen cihazlar için geri sayım devam ediyor. Şimdilik bu teknolojiler sınırsız süreli piller için maalesef yeterli değil ancak her geçen gün enerjinin daha verimli kullanılması ve dönüşümü ile alakalı yol alınıyor. Üzerinde herhangi bir şarj girişi olmayan cep telefonu hayal edin. Satış rekorları kırmaz mıydı?

Sınırsız Veri Hızı

Şu anda kullandığımız 3G, her ne kadar ülkemize gelmemiş olsa da 4G pek çok açıdan yeterli gibi görünebilir. Labratuvarlarda ve demo merkezlerinde cep telefonları ile 1 Gigabit hızlara ulaşıldığına şahit olabiliyoruz. Ancak öyle bir teknoloji düşünün ki veri hızını konuşmak artık anlamsız hale gelsin. bu mümlün olabilir mi? Cevap; Evet.

Vortex Radyo dalgaları teknolojisi sayesinde aynı anda sınırsız sinyali üst üste bindirmek mümkün. Henüz araştırma ve geliştirme aşamasında olan bu teknoloji gelecek on yıllarda mobil cihazlarımızda kullanılmaya başlanabilir. Konu ile alakalı bilimsel makaleye buradan ulaşabilirsiniz.

{pagebreak:::: 6}

Lazer Arabirimler

Son yıllarda şahit olduğumuz bir diğer teknoloji ise lazer yansıtma ile oluşturulan klavye ve arabirimler. Bu teknolojilerin mobil cihazlara girmesi ile birlikte çok daha kolay ve etkileyici arabirimlere sahip olabiliriz.

Mini Led Projeksiyon

Avuç içine sığabilecek kadar küçük projeksiyon cihazları şimdilik aksesuar olarak satılıyor. Sony‘nin bazı kameralarında ise cihazın içine dahil edildiğini gördük. Mobil telefonlar ile bir kaç deneme yapıldı ancak büyük bir başarı henüz elde edilemedi. Bu teknolojinin mobil cihazlara ne kadar entegre olabileceği biraz tatışılabilir zira katlanabilir ekranlar daha hızlı gelişirse mini projeksiyonlardan daha büyük ve kaliteli bir deneyim sunabilecekler.

{pagebreak:::: 7}

Nano Teknoloji

Nano teknoloji alanındaki gelişmeler telefonların darbelere, suya ve toza karşı daha dayanıklı olmasını mümkün kılıyor. Hatta çizildiği takdirde kendini onarabilen ekran ve gövdeler yavaş yavaş hayatımıza girecekler.

Mobil Yaşam & Sağlık Entegrasyonu

Nike Fuelband, Fitbit gibi giyilebilir ürünler akıllı telefonlar ile eşleşerek günlük yaşantımıza dair topladıkları bilgileri bizlere uygulamalar üzerinden sunuyorlar. Benzer şekilde sağlık alanına yönelik çeşitli çözümler kan şekeri ölçümü gibi işlemler yapabiliyor. Tüm bu çözümlerin mobil cihazların içine girmesi pek çok insan için büyük cazibe ve önem taşıyor.

iPhone 5S içinde gelen M7 işlemcisi kısmen bahsettiğimiz Fitbit ve Nike Fuelband gibi aksesuarların yerini alma potansiyeline sahip.

İşletim Sistemleri, Uygulamalar & Servisler

Mobil cihazlar tümüyle donanımdan müteşekkil değil. Onları çekici kılan şeylerin başında işletim sistemleri yer alıyor. iOS, Android ve Windows Mobile kendine has özelliklere sahipler. Bu üçünün dışındaki sistemler ise maalesef geniş yaygınlığa ulaşabilmiş değiller hatta Windows Mobile‘ın pazar payı iOS ve Android yanında oldukça düşük.

Piyasaya devrimsel bir işletim sistemi girebilir mi? Bu sorunun cevabını şimdilik bilemiyoruz ancak mevcut sistemlerin gelişim süreci ve şirketlerin akzandığı tecrübe açısından bunun kısa zamanda gerçekleşmesi pek olası gözükmüyor.

Uygulamalar ise ütümüyle üçüncü parti yazılım geliştiricilerin yaratıcılığıan bağlı bir durum. 2-3 Gigabyte büyüklüğünde mobil uygulamalar varken 800 Kb boyutundaki Flappy Bird dünyada büyük bir fırtına estirebiliyor.

Servisler de benzer şekilde telefon üreticilerinin ve üçüncü parti geliştiricilerin yaratıcılığı ile alakalı. WhatsApp veya Instagram gibi servisler her gün kullanıma sunulmuyor. Siri gibi kişisel asistan çözümleri belli markaların diğerlerinden ayrıştığı noktayı oluşturuyor.

Son Sözler

Ütü yapan, havada uçan gibi esprili ve ütopik ürünleri bir gün görecek miyiz? Pek ihtimal vermiyoruz. Ancak hayal etmek başarıya giden yoldaki ilk adımdır. Biz hayal edip istemeye devam ettikçe bu ürünleri birileri bizler için üretmeye çalışmaya devam edecektir.

:: Sizce geleceğin mobil teknolojileri neler olacak?


 

Yorum Ekleyin