Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Modemlerin 60 Yıllık Hikayesi

Ana sayfa /

Akustik Bağlayıcı’yı biliyormusunuz? Peki ya Modülatör ve Demodülator cihazını?  Bu kelimeler size her ne kadar yabancı gelse de, bahsettiğimiz ürün hayatınızın bir parçası olduğunu söylememiz gerekiyor (4G Ürünleri Artıyor).

Geçmişe bir bakalım. İnsanlar ses’i iletmeyi başardılar. Fakat bilgisayarların gelişmesi ile birlikte ses iletiminden fazlası gerekiyordu. Veri iletimi çağı başlamıştı ve bununla birlikte de Modem’lerin atası olan Akustik Bağlayıcı (Acoustic Coupler) geliştirildi.

Reklam
Reklam

Modemler, tam 60 yıllık bir hikaye’ye sahip. Birçok kişi Modemlerle birlikte büyüdü. Akustik Bağlayıcı ile başlayan macera, çeşitli gelişmelerle günümüze kadar devam etti ve ediyor da.  Başka bilgisayarlara bağlanmak ve haberleşmek herkese heyecan veriyordu.

SDN Editörleri, bu yüzden sizlere Modemlerin şanlı tarihini gözler önüne seriyor.

{pagebreak::İlk Veri İletimi}

İlk Veri İletimi

Veri iletimi ilk olarak Radioteletype ürünleri ile başladı.

Radioteletype ile bilgiler, telefon hattı ve radyo frekansı üzerinden aktarıldı. İkinci dünya savaşında etkin olarak kullanılan bu cihazlar, 1950’nin sonlarında kurumsal pazarda yerlerini aldılar. Ürünlerin o zamanki veri iletim hızı saniyede 110 Bit civarındaydı.

{pagebreak::Full Duplex Modem’e Geçiş}

Full Duplex Modem’e Geçiş

Full Duplex özelliğine sahip ilk modem: Bell 103 Data Phone

1962 senesinde tasarlanan Bell 103 Data Phone, Full Duplex Modem özelliği ile oldukça ilgi çekmişti.  Saniyede 300 Bit’lik bir veri transfer hızına ulaşan bu ürün, AT&T’nin en ciddi tekel ürünlerinden biriydi.

 1984 yılına kadar  piyasaya hakim olan bu ürün, AT&T ağına katılmak isteyen kullanıcılar için tek seçenekti.

{pagebreak::Acoustic Coupler Devrinin Başlangıcı}

Acoustic Coupler Devrinin Başlangıcı

İlk akustik bağlayıcılar 300 Bit/sn ile 2400 Bit/sn’lik bir transfer oranına ulaşıyorlardı. Sonraki ürünler saniyede 33 600 Bit’e kadar çıkabildi.

AT&T’nin tekel döneminde sadece AT&T modem geliştirebiliyordu ve sadece bu firma, ürünlerini Telefon ağına bağlayabiliyordu. Durum böyle olunca rakipler bu tekeli kırmak için farklı çözümler oluşturdular. Sonunda “Akustik Bağlayıcı” doğmuştu.

Akustik bağlayıcının esprisi, Telefon hattına direkt olarak bağlanmaması. Bu ürün telefon ahizesine bağlanıyordu.  Bu da ister istemez AT&T’nin sessiz kalmasını sağladı. Çünkü AT&T’nin Telefon ağına direkt olarak bağlanan bir cihazın ağ yapısına zarar vereceğini iddiası bu sayede çözülmüş oldu.  

{pagebreak::PC için Tasarlanan İlk Modem}

PC için Tasarlanan İlk Modem

Hayes 80-103A işte burada geliştirildi.

AT&T tekelin bitmesi ile birlikte farklı üreticiler Modem tasarlamaya başladılar. PC için tasarlanan ilk modem Hayes 80-103A adını taşıyordu. Saniyede 300 Bit’lik bir transfer hızına ulaşan bu ürün, Bell 103A’ya uyumlu olarak geliştirildi.

Dale Heatherington ve Dennic C. Hayes bu ürünü S-100 arabirim için tasarladılar.  Bu arabirim Altair 8800 ve  IMSAI 8080 bilgisayarlarda kullanılıyordu.

{pagebreak::İlk Komut Setli Modem}

İlk Komut Setli Modem


Hayes, bu alanda büyük bir devrim yarattı.

Hayes Associates, 1981 yılında Hayes Stack Smartmodem adlı bir ürün tanıttı. Saniyede 300 Bit veri transfer hızına ulaşan bu ürün, entegre komut setleri ile fark yarattı. Kullanıcılar Ascii-Strings komutları sayesinde, RS-232 seri bağlantı arabirimi üzerinden istekler gönderebiliyorlardı.

Bu oldukça büyük bir yenilikti ve bu yenilik sonraları bir standart olarak kabul edildi.  Hayes Stack Smartmodem’den önceki ürünlerde, ilk olarak telefon numarası manuel olarak çevrilmesi gerekiyordu. Cevap alındıktan sonra da, telefonu modem ile bağlanması şarttı.

 {pagebreak::Modemlerin Yaygınlaşması}

Modemlerin Yaygınlaşması

Bazılarımız bu ürünü hatırlıyordur.

1970 ile 1980 yılları arasında birçok üretici Modem cihazları tasarlamaya başladılar. Telefon hattına direkt olarak bağlanan ve akustik ürünler bu dönemde oldukça yaygınlaştı.

Fakat bu dönemde çok büyük bir yenilik olmadı. Çünkü birçok üretici ya Hayes komut setin kopyalıyorlardı ya da Bell 103A’ya benzeyen ürünler tasarlıyorlardı.  O dönemlerde Apple’ın Modem 300, Commodore’un Vicmodem ve Atari 830 adlı ürünleri piyasaya sürüldü: Bu ürünlerin maksimum veri transfer oranı 1200 Bit’i geçmiyordu.

{pagebreak::Dahili Modem’lere İlk Adım }

Dahili Modem’lere İlk Adım

Faks özellikli modemlerin devri başladı.

1980’ın ortalarında modem cihazlarına ciddi bir hareket geldi. Bunun en büyük nedeni kuşkusuz IBM’in bilgisayarları pazarda çok büyük bir etki yapması. O zamanlarda ilk dahili ürünlerle tanışıldı. ISA arabirimini kullanan modemler daha sonra PCI arabirimini kullandılar.

Veri iletim hızı saniyede 2400 Bit’den 28 800 Bit’e kadar çıktı. Bu dönemde, kullanıcılar Faks özelliğine sahip ürünlerle de tanışıldı.

{pagebreak::Her Bilgisayara Bir WinModem}

Her Bilgisayara Bir WinModem

Winmodem’lerin gelmesi ile birlikte, fiyatlar inanılmaz derecede düştü.

1990’lı yıllarının ortasında 28.8 kbps ve 33.6 kbps modemler piyasaya sürüldü. Bu dönemde modemlerin fiyatları inanılmaz derecede düştü. Bununla birlikte piyasada bolca farklı ürün bulunuyordu.

Durum böyle olunca, kullanıcılar WinModem’lerle tanıştı. Bu modemlerin en büyük farkı bazı donanım birleşenlerin işini yazılım tarafından yürütülmesi. Bu da ürünün daha küçük ve daha düşük maliyetli olmasını sağlıyor.

 Aynı dönemde Voicemodem ürünler de piyasaya sürüldü. Bu ürünlerin en büyük özelliği ses iletimini de sağlaması.

{pagebreak::Analog Telefon Hattında Maksimum Hız}

Analog Telefon Hattında Maksimum Hız

Herkes 56K modemlere sahip olmak istiyordu.

1990’lı yılların sonlarında analog telefon hatlarında maksimum veri transfer hızına ulaşıldı. Yeni nesil modemler 56 kpbs’lik veri transfer hızı ile büyük sükse yapıyorlardı.

{pagebreak::DSL Dönemin Başlangıcı}

DSL Dönemin Başlangıcı


Yüksek hızlı İnternet ile DSL teknolojisi sayesinde tanıştık.

Zamanla analog telefon hatları yetmemeye başladı. Dijital telefon hatlarına geçildi. Bu dönem ile birlikte kullanıcılar DSL teknolojisi ile tanıştırlar.  Modemler telefon numarasına ihtiyaç duymamaya başladılar.  PC ile bağlantı Ethernet ve sonralarda W-Lan ile yapıldı.  

2000 yıllarına gelmeden kablo ve ISDN öodemler piyasaya sürüldü. Kullanıcılar daha uygun bir maliyet olması yüzünden ADSL tercih ettiler. Bu teknoloji ilk 1988’lerde test edildi. Fakat onun son kullanıcıya sunması biraz uzun sürdü.

:: Konu hakkındaki düşüncelerinizi bizimle paylaşın.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam