Türümüzü (insan) benzersiz kılan nedir? Araştırmacılar bu soruya cevap bulmaya çalışıyor. Bilim insanları modern insanın DNA’sı ile soyu tükenmiş insanların DNA’sını karşılaştıran bir çalışma yürüttü. California Üniversitesi araştırmacıları ilk olarak bireylerin atalarını bulmaya yarayan kısaca SARGE isimli araç geliştirdi.
Ekip, genomun hangi bölümlerinin modern insanları ilkel homininlerden ayırdığını görmek için çeşitli veriler kullandı. Modern insanın yanı sıra Neandertal ve Denisovan genomlarını da incelediler. Çalışmada araştırmacılar çok çarpıcı sonuçlar elde etti.
Modern insan beyin evriminde mi farklılık gösterdi?
California Üniversitesi araştırmacıları Science Advances dergisinde yeni bir çalışma yayımladı. Araştırmaya göre, genomumuzun sadece yüzde 7’sini diğer insanlarla paylaşıyoruz. Ancak soyu tükenmiş insanlar ile bu kısmı paylaşmıyoruz. Yani sadece yüzde 7’lik benzersiz bir DNA’ya sahibiz.
Phys.org‘un haberine göre, California Üniversitesinden biyolog Nathan Schaefer, “Bu oldukça küçük bir yüzde. Bu tür bir bulgu, bilim insanlarının biz insanların Neandertallerden çok farklı olduğunu düşünmekten uzaklaşmalarının nedenidir.” dedi.
Araştırmacılar, yaklaşık 40 bin ila 50 bin yıl önce yaşamış olan Neandertaller ve Denisovanların fosil kalıntılarını inceledi. Aynı zamanda dünyanın dört bir yanındaki 279 modern insandan elde edilen DNA’dan yararlandılar. Bilim insanları, modern insanların Neandertallerle bazı DNA’ları paylaştığını zaten biliyor. Ancak farklı insanlar genomun farklı kısımlarını paylaşıyor. Bu yeni araştırmanın amacı modern insanlara özgü genleri belirlemekti. Yani bizi biz yapan şey ne?
Çalışma, genomumuzun yalnızca yüzde 1,5 gibi çok küçük bir yüzdesinin hem türümüze özgü olduğunu hem de günümüzde yaşayan tüm insanlar arasında paylaşıldığını gösterdi. Bu DNA parçaları, modern insanı benzersiz yapan şeyin ne olduğunun ipuçlarını veriyor gibi.
Biyolog Richard Green, “Genomun bu bölgelerinin nöral gelişim ve beyin işleviyle ilgili genler açısından oldukça zengin olduğunu söyleyebiliriz.” şeklinde konuştu. Genomdaki insanlara özgü DNA’nın, beyin gelişimi ve işleviyle ilgili genleri içerme eğiliminde olması, beyin evriminin insanları insan yapmada önemli olduğunu gösteriyor. Ancak araştırmacılar, genlerin tam olarak ne yaptığını ve beyin evrimini nasıl etkilemiş olabileceğini henüz tam olarak bilmiyor.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}