“Makarov… Fiyatı olmayan adam. En yüksek teklifi veren herhangi biri için herkesi öldürebilir. Makarov’u tanımlamak için en güzel cümle bu aslında. Rusya‘dan çıkan ve dünyaya korku salmayı başaran bir terörist.
Peşinde ise yılların eskitemediği Price var. Başına büyük bir ödül konmuş ve hain ilan edilmiş olsa da, tek amacı Makarov‘u bulup, parçalarına ayırmak. Bu yolda neleri feda edebilir? Ne kadar ileri gidebilir?”
“İnsan ırkı varoldukça, savaşlar sürecektir.” – A. Einstein
Modern Warfare 3‘ün piyasaya sürülmesi ile birlikte, yukarıda okuduğunuz iki paragrafın cevapları da ortaya çıkmış oldu. Görünüşe göre Infinity Ward, en iyi senaristlerini kaybetmiş olsa da, onların yerlerini doldurmayı başarabilmiş.
Sapık bir terörist olması ve Üçüncü Dünya Savaşı’nı başlatan isim olarak tarihe adını yazdırmayı başarması haricinde üstün bir deha olan Makarov, Modern Warfare 3 ile birlikte tüm dünyanın üzerine korku salmayı başarmış durumda.
{pagebreak::2}
Multi nasyonel bir terörist grubunun lideri konumunda olması ve Rusya’yı etkisi altına alarak, tüm dünyaya meydan okuması sonucu Üçüncü Dünya Savaşı başlamış ve tüm Avrupa, Rusya’nın işgalinden kurtulmaya çalışmaktadır.
Rusya ise yalnızca Avrupa’ya değil, daha önce de belirttiğim gibi tüm dünyaya gözünü dikmiş durumda ve tüm toprakların kendisine ait olmasını istemekte. Fakat Rusya’nın başkanının tüm bu olayların çığrından çıktığını düşünerek barış yolunu seçmeyi düşünmesi, Makarov’u pek de hoşnut bırakmamış.
Makarov bir yandan kendi ülkesinin yönetimini ele almak isterken, bir yandan da dünyanın önemli ülkelerinin başkentlerine saldırılar düzenlemektedir. Bu saldırılarla rakiplerini güçsüz durumda bırakarak, nükleer saldırılarla tüm dünyayı ele geçirmek planındadır.
{pagebreak::3}
Biz de oyuna tam bu noktada dahil oluyoruz. Modern Warfare 2’nin bıraktığı yerden, yani Price ile Soap’ın yaralı olarak kurtuldukları savaşı sürdürüyoruz. Kısa bir kurtarma operasyonunun ardından da bir anda kendimizi Üçüncü Dünya Savaşı’nın ortasında buluyoruz.
Uzun lafın kısası, senaryo konusunda yine derslik bir durum söz konusu. Infinity Ward bu işi nasıl başarıyor bilinmez ama oldukça etkileyici sahneler ve görevler yaratarak, bu tür savaş oyunlarındaki gerçekçi olmayan görevler durumunu ortadan kaldırmasını çok iyi biliyor.
Modern Warfare 3’te bizden senaryo ve görevlerin üzerimizde bıraktığı etkiler konusunda tam puan almayı başarıyor. Infinity Ward’a şapka çıkararak, oyunun grafikleri ve seslerine değinmek istiyorum.
{pagebreak::4}
“Pimi çekildikten sonra Bay Bomba artık arkadaşımız değildir.” – Amerikan Ordusu Eğitim Cümlesi
Senaryo konusunda yine ortalığı sallamayı başaran Infinity Ward ve Activision firmaları grafikler konusunda ise oldukça geride kalmış durumdalar. Zira grafikler Modern Warfare 2 ve Black Ops’tan hiç farklı değil. Aynı oyun motorunu kullanıyor olması da bunda büyük bir etken tabii ki.
Evet, grafikler kötü görünmüyor ve hatta bazı anlarda oldukça güzeller ama artık grafik standartları bu noktanın çok daha ötesine geçmeyi başardı hepimizin bildiği gibi. Bu yazı içerisinde herhangi bir karşılaştırma yapmak istemiyorum ama Battlefield 3’ü PC‘lerimizde oynadıktan sonra Modern Warfare 3 ne yazık ki biraz yavan gelmeye başlıyor ister istemez.
Eğer kendi oyun motoru üzerinden değerlendirecek olursak, en önemli noktanın oyunda grafik bozulmaları ve düşük çözünürlüklü kaplamaların çok nadiren karşımıza çıkması olduğunu belirteyim. Price ile birlikte bir binanın içerisinde sürünerek ilerlediğiniz bölümde kendisinin bacaklarının içinde yürüyordum ve bunun haricinde benzer bir olayı hiç yaşamadım.
Yani yüksek bir yerden şöyle geniş bir manzaraya baktığınızda gerçekten güzel görüntülerle karşılaşıyorsunuz ama dediğim gibi, grafiklerin çok daha iyi olması gerekirdi. Devamının gelip gelmeyeceği bilinmez ama bir sonraki Call of Duty oyununun artık yeni bir grafik motoruna ihtiyaç duyduğunun farkında olmaları gerek.
{pagebreak::5}
Oyunun animasyonları ise yaşlanan grafik motoru el verdiğince düzgün görünüyor. Askerlerin veya araçların garip hareketler sergilediğini genel olarak görmüyoruz. Aslında oldukça başarılı olarak da tanımlanabilir animasyonlar. Akıcılar ve tam yerli yerinde hareketler sergilendiğinden güzel görünüyorlar.
Görevler boyunca etrafınızda yıkılan binalar, patlayan bombalar, kaza yapan ya da devrilen araçlar göreceksiniz. Özellikle metroda geçen tren sahnesinin gerçekten çok başarılı olduğunu ve trenin devrilme animasyonlarının harika kotarıldığını söylemem gerek.
Sonuç olarak Infinity Ward, muhtemelen biraz Activision firmasının da etkisiyle hızlıca piyasaya sürmek zorunda kaldığı Modern Warfare 3’ün grafikleri ve animasyonları konusunda sınıfta kalmasa da, kanaat notuyla geçebiliyor ancak.
“Süngülerden bir taht yapabilirsin ama üzerinde fazla oturamazsın.” – Boris Yeltsin
Oyunun sesleri ve atmosferi ise iyi denilebilecek düzeyde. Özellikle bölüm tasarımları ve senaryonun akışının üzerine, seslerin de iyi denilebilecek düzeyde olması eklendiğinde harikulade bir savaş atmosferi yaratılmış demek yanlış olmaz.
{pagebreak::6}
Çok az savaş oyunu, ki bunlar genelde hep Call of Duty’ler oluyor, elimdeki silahla bir yandan düşmanların üzerine koşarken, sağa sola bomba atarak silahın dibciğini yakınımdaki düşmana vurmama sebep olacak kadar etkileyici bir atmosfere sahip olabiliyor.
Eh, Modern Warfare 3’te atalarından aldığı bu mirası sürdürmeyi başarıyor. Ağır çekim sahnelerde yaşayacağınız adrenalin ve çatışma hissiyatı çok nadir oyunda karşınıza gelecektir, benden söylemesi.
Silahlar, telsiz konuşmaları, araçlar ve çevrenizde gelişen olayların doğal sesleri oldukça güzel. Çok iyi diyemiyorum ama yine de güzel olduklarını rahatlıkla söyleyebilirim. Zaten dediğim gibi atmosfer konusunda yalnızca sesler değil, tabii ki grafikler, hikaye ve görev tasarımları öne çıkan unsurlar.
Grafik konusunda biraz geride kalan Modern Warfare 3, sesler, görev tasarımları ve hikaye sayesinde atmosfer konusunda da bizden tam not almayı başarıyor. Eğer eskiyen grafikleri göz ardı edebilirseniz, ki edebilirsiniz eminim, harika bir tek kişilik oyun deneyimine hazır olun.
{pagebreak::7}
“Her savaş bir sivil savaştır. Çünkü tüm insanlar kardeştir.” – François Fenelon
“Peki, oyunun çoklu oyunculu modlarından ne haber?” ya da “Oyunu kopya mı oynadınız sadece senaryoyu anlatmışsınız.” dediğinizi duyar gibiyim. Hayır hiç de öyle yapmadım. Modern Warfare 3’ü çoklu oyunculu modları ile de oynuyorum öncelikle bunu belirteyim.
Çoklu oyunculu modlara geçmeden önce oyunun diğer iki moduna da değinmek istiyorum. Modern Warfare 3’ü Co-Op olarak arkadaşlarınızla oynayabileceğiniz bir mod ve bunun yanında Survival haritaları da bulunuyor. İkisini de tek başınıza ya da arkadaşlarınızla oynama şansınız oluyor.
Fakat Survival modu bana Co-Op moduna göre üzerinde daha fazla durulmuş gibi bir hissiyat verdi. Zombi haritalarına benzeyen bu modda, klasik olarak üzerinizde gelen sınırsız sayıdaki düşmanı durdurmaya çalışıyorsunuz.
{pagebreak::8}
Aslında oldukça eğlenceli oluyor ama sonuçta karşınızdaki yapay zeka olduğu sürece ne kadar keyif alabilirsiniz o da tartışılır. Ayrıca yeri gelmişken yapay zekadan da bahsedelim. Modern Warfare 3’ün yapay zekası, Modern Warfare’in hiçbir versiyonundan farklı değil.
İlk bakışta mantıklı hareketler yaptığını düşündüğünüz askerler, düşman ya da dost farketmiyor, biraz takip edip izlemeye başladığınızda saçma sapan hareketler içerisine girmeye başlıyorlar. Örneğin sırt sırta vermiş iki düşman askerini bir savaş içerisinde görmek, o savaşa Fair-Play ödülü verilmesini gerektirecek bir durumdur.
Bir metre mesafede bulunan arkadaşınıza ateş etmek yerine kırk metre mesafeye ve yalnızca size ateş eden düşmanlarımız olması da cabası. Yahu önündeki adam sana yumruk atıyor sen beni vurmaya çalışıyorsun be adam. Olmaz ki böyle, ölür gidersin tabii ki.
Oyunun zorluk seviyesi ise, düşmanlarınızın ne kadar isabetli atış yaptıklarını etkileyen unsur oluyor. Eğer en zor seviyeyi seçerseniz, açığa çıktığınız anda başınıza üç mermi isabet edecek ve öleceksiniz. Bu yüzden oyunu hem en zor seviyede oynamanızı hem de oranızı buranızı açıkta bırakmadan dikkatli olmanızı tavsiye ediyorum.
{pagebreak::9}
“Savaşsız bir dünyanın öncüleri, askerlik hizmetini yapmayı reddeden gençler olacaktır.” – A. Einstein
Modern Warfare 3’ün çoklu oyunculu modları eski oyunlardan pek farklı gözükmedi gözüme. Team Deathmatch modlarında öldürdüğünüz rakiplerin künyelerini toplamanız gerekmesi, silahlara getirilen “perk” sistemi gibi kişiselleştirme opsiyonları, yeni haritalar ve oynanışta yapılan birkaç değişiklikten ibaret.
Çoklu oyunculu modlarda yapılan önemli değişikliklerden biri ise tabii ki silahların tepkileri. Bazı silahlar üzerinde hiçbir değişiklik yapılmasa da, bazı silahların ateş etme süreleri ve sekme oranları değiştirilmiş.
Eh hal böyle olunca, oyunu bir süre oynayarak alışmanız gerekiyor. Oynanış açısından klasik Modern Warfare serilerine sadık kalan çoklu oyunculu modları sayesinde, oyunun hayran kitlesi hiç zorluk çekmeden yeni oyuna da alışmayı başaracak gibi görünüyor.
Ayrıca eğer yeni başlamayı düşünüyorsanız belirtelim, eğer FPS oyunlarına karşı bir yeteneğenizi varsa birkaç haftalık oynanıştan sonra iyi bir Modern Warfare oyuncusu olmanız kaçınılmaz oluyor. Tasarımcıların oldukça başarılı hazırladıkları çoklu oyunculu haritalar da benim şahsi fikrime göre Modern Warfare ile Modern Warfare 2’nin karışımı olmuş.
{pagebreak::10}
“Yaşlı adamlar savaş ilan eder, genç olanlar ise savaşır ve ölür.” – Herbert Hoover
Geldik Modern Warfare 3 ile ilgili son sözlerime. Yaklaşık olarak son sekiz ayımı “Battlefield 3 mü daha iyi olacak yoksa Modern Warfare 3 mü?” sorusuna harcamış bir insan olarak, iki oyunun da beklenen etkiyi yarattığını söyleyebiliyorum rahatlıkla.
Hangisinin yılın FPS oyunu olacağını oyuncular belirleyecek ama ikisinin de verdiğiniz paraya kuruşu kuruşuna değeceğini söyleyebilirim. Özellikle tek kişilik savaş oyunlarını seviyorsanız Modern Warfare 3 ile eşsiz bir senaryo deneyimi daha yaşamanız mümkün.
Ayrıca Modern Warfare’in çoklu oyunculu modlarını seven insanlardansanız, çok daha fazla seveceğiniz bir FPS oyununuz oldu demektir. Grafikler ve sesler konusunda rakibine göre biraz daha geride kalsa da, Modern Warfare 3 eksiklerini kapatmasını iyi bilmiş.
Zaten bu yazıyı okuduğunuza göre yüksek ihtimalle bir Call of Duty serisi hayranısınız ve ben size “oynamayın” desem bile gözünüz kapalı şekilde bu oyunu oynayacaksınız. Fakat serinin hayranı olmayanlar için de “mutlaka denenmesi gereken” bir oyun olduğunu söylemem gerekiyor.
Siz karar verin. Makarov’u durdurmak için neleri göze alırsınız?
Grafik: 8/10
Ses ve Atmosfer: 8/10
Senaryo: 9/10
Oynanabilirlik: 9/10
Genel: 8.5/10
:: Modern Warfare 3’ü beğendiniz mi?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}