Uzmanlar, Intel’in kurucularından Gordon Moore‘un “bir devre üzerinde bulunan transistör sayısı her iki senede bir iki katına çıkar” öngörüsünün yakında geçerliliğini kaybedeceğini iddia ettiler. iSuppli adlı pazar araştırma şirketinden yapılan açıklamada 20 nm sınırı aşıldığında yonga üreticilerinin maliyetleri karşılayamayacak duruma geleceği belirtildi.
Moore Yasası olarak da anılan öngörü uzun süredir yonga ve yarı iletken üreticilerine ışık tutuyordu. Moore Yasası’nın elbet bir gün doğal sınırlar yüzünden geçerliliğini kaybedeceği biliniyordu fakat uzmanlar bu olmadan çok önce yasanın finansal imkansızlıklar yüzünden sekteye uğrayacağını belirtiyor.
Günümüzde 32 nm üretimi yapan bir fabrika kurmanın maliyetinin 4 milyar dolar olduğu söyleniyor. Bu sebeple 10 milyar doların altında yıllık geliri olan firmaların bu işe girişmesinin imkansız olduğu belirtiliyor. 20 ve 18 nm seviyesine geçildiğinde üretim maliyetlerinin çok fazla artacağını belirten uzmanlar, bunu karşılayabilecek firma sayısının bir elin parmaklarını geçmeyeceğini söylüyor.
iSuppli’nin yaptığı tahminlere göre 2014 yılına gelinde Moore Yasası geçerliliğini yitirecek. Bu yıldan sonra yonga mimarisindeki gelişmelerde bir durgunluk yaşayabiliriz.
:: iSuppli’nin yaptığı araştırmanın sonuçlarına katılıyor musunuz?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}