Google’ın internet tarayıcısı pazarındaki hakimiyetine karşı ABD Adalet Bakanlığı’ndan (DOJ) önemli bir adım geldi. Bakanlık, Google’ın Chrome tarayıcısını satmasını isterken farklı adımlar da atmak istiyor. Ancak Mozilla gibi rakip kuruluşlar buna karşı çıkıyor.
Google Chrome ile tarayıcı hakimiyeti tehlikede mi?
Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığı, Google’ın tarayıcı pazarındaki konumunu kısıtlamaya yönelik önemli adımlar attı. Bu kapsamda, Chrome tarayıcısını satması dahil olmak üzere çeşitli önlemler alınabilir. Mozilla Firefox gibi rakipler için olumlu görünse de, planın bağımsız tarayıcılar üzerinde yaratabileceği etkiler tartışma konusu oldu.
Mozilla sözcüsünün yaptığı açıklamaya göre şirket, mahkemeyi “arama motoru rekabetini iyileştirirken bağımsız tarayıcılara ve tarayıcı motorlarına zarar vermeyecek çözümler düşünmeye” teşvik etti. Bunun temelinde, Google’ın kendi yazılım veya cihazlarında üçüncü taraf tarayıcıları kısıtlayabileceği endişesi yatıyor.
Mozilla’ya göre DOJ’un almaya çalıştığı önlemler büyük zorluklar teşkil ediyor. Şirketin gelirlerinin önemli bir kısmı, Firefox tarayıcısında Google’ı varsayılan arama motoru yapan telif hakkı anlaşmalarından geliyor. Mozilla sözcüsünün de belirttiği gibi, bu karar Firefox gibi bağımsız tarayıcıları olumsuz etkileyecek.
Google da doğal olarak DOJ’un önerilerine karşı çıkıyor ve bu önlemlerin aşırı olacağını söyledi. Ayrıca arama yerleşimi için ücret ödemeye dayalı iş modellerine zarar vereceğini dile getirdi. DOJ, Google’ın Safari’de Google Arama’yı varsayılan yapmayı da engelliyor.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}