Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

MSI 890FXA-GD70 Anakart Test

Ana sayfa /

AMD’nin son dönemde piyasaya sürdüğü yeni nesil yonga setlerinin en üst seviye olanına 890FX adı veriliyor. Kendinden önce gelen 890GX yonga setinin daha çok fiyat performans dengesi arayan kullanıcılara hitap etmesinin aksine 890FX daha çok üst seviye kullanıcılara hitap ediyor. (Altı Çekirdekli Phenom Testte)

890FX yonga setinin telem olarak 890GX ile temelde çok benzer özelliklere sahip olduğunu söylemek gerek. Ancak bazı detaylarda 890FX üst seviye olduğunu ortaya koyuyor.

Bunların en başta geleni ise altı çekirdekli Phenom II X6 işlemcilerine destek vermesi. Önceki yonga setlerinde bu destek için BIOS güncellemesi yapmak zorundayken, 890FX’te bu zorunluluk yok.

Reklam
Reklam

 

890FX yonga seti AMD’nin en üst seviye yonga seti konumunda

 

890FX’in Farkları

890FX yonga setinde tümleşik grafik işlemci yer almıyor. Bunun yerine bu yonga setli anakartlarda dört adet PCI-Express 2.0 slotu yer alıyor. (Phenom II X6’lar Piyasaya Çıktı)

SB850 adlı yeni nesil güney köprüsüne sahip olan 890FX yonga setli anakartlarda AM3 işlemci soketi ve altı adede kadar SATA 6 Gbps portu desteği bulunuyor.

AMD’nin en üst seviye yonga seti olan 890FX, MSI’ın 890FX-GD70 adlı anakartında hayat buluyor. MSI yonga setinin üzerine kendinden çok şey katmış.

{pagebreak::Soğutma Bloğu ve Tasarım}

Soğutma Bloğu ve Tasarım

MSI 890FX-GD70′i gördüğünüzde ilk dikkat çeken şey siyah ve mavi rengin hakim olduğu tasarım. Bu tasarımın kullanıma pek katkısı olmasa da eğer cam kapaklı bir kasa kullanıyorsanız hoş bir görünüm elde edeceğinizi söyleyebiliriz. (İşlemci ve Anakart Uyumluluk Rehberi)

 

 

Soğutma Bloğu

Kartta diğer dikkat çeken şey oldukça büyük olan pasif soğutma bloğu. Üzerinde Dr.Mos logosu olan bu blok kartın tüm soğutmasını üstleniyor. (890FX’in Özellikleri)

Soğutma bloğunun içe doğru olan tarafının sonunda SB850 güney köprüsünü soğutan geniş bir bölüm bulunuyor. Bu soğutma bloğu çok büyük olsa da özellikle overclock yaparken ortalamanın üzerinde ısınabiliyor.

{pagebreak::İşlemci, PCI ve RAM Slotları}

İşlemci, PCI ve RAM Slotları

Kartın düzeninde göze çarpan sorun ise AM3 işlemci soketi ile RAM slotlarının birbirine çok yakın olması. Büyük bir işlemci fanı takmak istiyorsanız iç tarafta bulunan slotları kullanamayabiliyorsunuz. Standart soğutucularla ise bu problem yaşanmıyor. (MSI, 3DMark 11 İle Rekor Deneyecek)

Çift kanallı DDR3 bellek takabileceğiniz DIMM bellek slotlarının yanında beş adet LED ışık bulunuyor. Bu LED’ler Dr.Mos olarak adlandırılan özelliğe ait voltaj regülatör modülleri tarafından sağlanan işlemci için 5 fazlı güç sistemini temsil ediyor. Bu ışıklar bu beş fazın kaçının kullanıldığını gösteriyor.

 

Dijital göstergede POST aşamaları gösteriliyor

 

PCI-Express Slotları

890FXA-GD70′te dört adet PCI-Express x16 slotunun yanı sıra bir adet PCI-E x1 ve bir adet de PCI slotu yer alıyor. ATI Crossfire desteği olan anakart ile birden fazla ATI ekran kartını bir arada kullanabiliyorsunuz. (MSI’dan Uzay Kaçkını Robot)

Bu slotların olduğu yerde bir de dijital gösterge bulunuyor. Burada gösterilen sayılar işletim sistemi açılmadan önce yapılan testleri temsil ediyor. Eğer bilgisayarın açılmasında her hangi bir sorun varsa, testlerin hangi aşamada kaldığını görerek ona göre çözüm önerilerini alabiliyorsunuz.

{pagebreak::Dokunmatik ve SATA}

Dokunmatik ve SATA

Anakartın bu bölgedeki en uç tarafında ise göze OC Dial adlı analog düğme çarpıyor. Bunu çevirerek kolay yoldan overclock yapabilmek mümkün. Ancak bu düğmeden sadece Hyper Transport hızları ayarlanabiliyor. (MSI Tabletlere Farklı Bakıyor)

Kartın üzerinde dokunmatik olarak tasarlanmış açma kapama ve yeniden başlatma tuşlarının yanı sıra MSI anakartlarda görmeye alışık olduğumuz OC Genie tuşu yer alıyor. Bununla da kısa yoldan belli bir seviyeye kadar overclock yapılabiliyor.

 

Kartın üzerindeki beyaz SATA girişleri 6 Gbps hızında çalışıyor

Kaç SATA Var?

MSI 890FXA-GD70′in üzerinde 890FX yonga setinin izin verdiği en üst miktar kadar, yani altı adet SATA 6 Gbps bağlantısı bulunuyor. Beyaz renkli bu girişlerin yanı sıra kartın üzerinde bir de SATA 3 Gbps girişi yer alıyor. (MSI Big Bang Trinergy İnceleme)

{pagebreak::Giriş Çıkışlar}

Giriş Çıkışlar

Kartın arka tarafında yer alan giriş çıkışlara baktığımız zaman 8 adet USB girişi görüyoruz. Bunların mavi renkli olan iki tanesi USB 3.0 özelliği taşıyor. Kartta USB 3.0 desteği için NEC’in kontrolcüsü bulunuyor. (USB 3.0 Hakkında Her Şey)

Arka tarafta bulunan USB girişlerinden biri ise aynı zamanda eSATA olarak da kullanılabiliyor.

Bu bölümde ayrıca iki adet Gigabit Ethernet portu, iki tip S/PDIF ses çıkışı, fare ve klavye için PS/2 girişleri bulunuyor.

 

Kartın üzerinde iki adet USB 3.0 girişi var

 

Clear CMOS

S/PDIF ve PS/2 portlarının arasında ise CMOS’u sıfırlamak için bir tuş bulunuyor. Bu tuş overclock yapanlar tarafından sıkça kullanılıyor. (Bilgisayardaki Giriş Çıkışları Tanıyalım)

Giriş çıkışlarda eksik olarak görülebilecek tek şey ise FireWire girişinin olmaması olarak görülebilir. Bunun dışında MSI 890FXA-GD70 ihtiyaçları karşılayabilen bir anakart.

{pagebreak::MSI’a Özel Güzellikler}

MSI’a Özel Güzellikler

Dr.Mos ve OC Genie gibi MSI anakartlarda görmeye alışık olduğumuz özelliklerin dışında 890FX-GD70′te yine sadece MSI’a özgü birkaç özel teknoloji daha bulunuyor. (Adım Adım Anakart Rehberi)

Bunlardan en öne çıkanları Military Class ve Green Power özellikleri. Military Class, MSI’ın anakartlarında yer verdiği en yeni özelliklerden biri. Anakartlar üzerindeki bileşenleri askeri dayanıklılık testinden geçiren MSI, böylece ürünlerinin dayanıklı ve az ısındığını kanıtladığını belirtiyor.

 

MSI Control Center’dan birçok ayar yapabilirsiniz

Green Power

Green Power ise uzun bir süredir MSI ürünlerinde yer alan bir teknoloji. Bu da kartın güç tasarrufu yapmasını sağlayan ayarlar sunarak daha az güç harcanmasını sağlıyor. (Adım Adım CPU-Z Rehberi)

Buna otomatik bir profil atayabileceğiniz gibi MSI Control Center üzerinden de kendiniz ayarlayabiliyorsunuz.

MSI Control Center ise kartla beraber gelen faydalı bir yazılım. Bu yazılım sayesinde anakartınızın ve sisteminizin genel durumu hakkında bilgi edinebilmenin yanı sıra overclock da yapabiliyorsunuz. Bunun için basit ve gelişmiş olarak ayrılmış çeşitli ayarlar mevcut.

{pagebreak::BIOS}

BIOS

890FXA-GD70′in BIOS ekranı MSI’in önceki modellerinden çok farklı değil. BIOS’un en çok dikkat çeken özelliği overclock için çok fazla seçeneğe yer vermesi. (Oyun Bilgisayarı Kurma Rehberi)

BIOS üzerinden sadece işlemcinin frekans ve çarpan ayarlarını değil, bellek ve Hyper Transport’un da frekans ve çarpanlarını ayarlayabiliyorsunuz.

 

BIOS’tan çok detaylı ayarlar yapılıyor

Çekirdek Açma

Bunun dışında, kartta bulunan çekirdek açma özelliği ile AMD işlemcilerinin bazılarında yer alan kapalı çekirdekleri de açabilmeniz mümkün. Bunu BIOS üzerinden yapıyorsunuz. (RAM Satın Alma Rehberi)

{pagebreak::Test Sistemi}

Test Sistemi

 

 

Anakart: MSI 890FXA-GD70
İşlemci: Phenom II X4 965 BE C3
Bellek: 4 GB Team Xtreem DDR3
Ekran Kartı: ATI Radeon HD 5770
Sabit disk: 1,0 TB 7200 RPM Seagate
Güç Kaynağı: Thermaltake 750 Watt
Soğutucu: Referans AMD

{pagebreak::Cinebench}

{GRAPH::719}

{GRAPH::728}

{pagebreak::Everest}

{GRAPH::721}

{GRAPH::722}

{GRAPH::723}

{pagebreak::7-Zip}

{GRAPH::725}

{GRAPH::726}

{pagebreak::WinRAR, DivX}

{GRAPH::724}

{GRAPH::727}

{pagebreak::Sonuç Olarak}

Sonuç Olarak

AMD’nin üst seviye yonga seti olan 890FX’in gerçekten başarılı bir yonga seti olduğunu söyleyebiliriz. Bu yonga setine sahip anakartları bir de Phenom II X6 işlemcilerle beraber kullanırsanız çok güçlü bir sistem oluşturabilirsiniz.

MSI ise uzun süredir anakartlarına eklediği güzel özelliklerin tümünü 890FX serisi anakartlarının en üst modeli olan 890FXA-GD70′te kullanmış.

 

MSI 890FXA-GD70 kendine has özelliklerle dikkat çekiyor

 

MSI Farkı

Military Class, Dr.Mos, Green Power gibi MSI’a özgü özellikler kartın dayanıklı olmasını sağlarken, overclock yapanlara da birçok kolaylık sağlıyor.

Kurulum ve BIOS ayarlama konusunda hiç sorun yaşatmayan MSI 890FXA-GD70, 890FX yonga setli bir anakart almak isteyenlerin mutlaka gözden geçirmesi gereken bir anakart.

:: 890FX-GD70’in özelliklerini ve performansını beğendiniz mi?

 

 

 

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam