Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net

MSI P45 Platinum

Ana sayfa /

Intel’in yenilenmiş yonga serisinden overclock tutkunlarına özel bir yonga olan P45, MSI’ın P45 Platinum ürünüyle yeni bir anlam kazanıyor. P45 Platinum, tek grafik kartlı sistemler için Intel tarafında tercih edilebilecek yüksek performanslı çözümlerden birisi.

Her ne kadar P45 model anakartlarda ATI CrossFireX desteği bulunsa da üzerindeki iki tane fiziksel 16X PCI Express veriyolundan bir tanesi daha düşük hızlarda çalıştığı için X48 yongası kadar bu işte uzman değil. Ama hani denerseniz, bir noktaya kadar çalışır ve performansa da bir miktar katkı yapar.


Fotoğrafın büyük halini görmek için tıklayın!

Yenilenmiş Circu-Pipe

Daha önceki MSI anakartlarda gerçek anlamda dairesel olan Circu-Pipe soğutma sistemi, bu anakartla beraber değişik bir hal almış. Bakıra böylesine şekil veren MSI, ortadaki çiçek gibi açılan soğutucuyu Güney köprüsü ve işlemci yanındaki güç düzenleyicilere ikişer boruyla kavuşturmuş. Ortada, yani Kuzey köprüsünün üzerinde ise, Circu-Pipe 2‘nin esas ismini aldığı işlemci soğutucudan gelen hava ile kendisini soğutan palmiye gibi soğutucuları görüyoruz.
{pagebreak::Genel Bakis}
Genel Bakış


Fotoğrafın büyük halini görmek için tıklayın!

MSI P45 Platinum, üst seviye bir anakart olduğunu üzerindeki soğutma sistemi ve bileşen bolluğundan belli ediyor. Bu anakartın üzerinde bulunan soğutma sistemi daha önce bahsettiğimiz gibi artık dairesellikten çıkan Circu-Pipe soğutmasının son nesli. MSI‘ın bu anakartta en çok vurguladığı özellik ise hız aşırtma (overclock) ve gerilim konusunda daha fazla esneklik ve kararlılık sağlayan DrMOS. Bu bileşen, iki MOSFET ve bu MOSFET bileşenlerini yöneten tümleşik devreyi tek bir yongada toplayan bir çözüm. Zekice!

{pagebreak::Islemci Cevresi}
İşlemci Çevresi


Fotoğrafın büyük halini görmek için tıklayın!

Circu-Pipe sistemi, işlemcinin etrafındaki elektriksel bileşenleri de soğutmak amacıyla çevreyi sarmış durumda. İlk fotoğrafta gördüğünüz üzere, OCZ Vendetta ile herhangi bir sorun yaşamıyoruz. Hatta, Vendetta’nın hava üfleme şekli Circu-Pipe 2 ile oldukça güzel çalışıyor. Yalnız tabandan itibaren çok geniş olan fanları burada kullanamayabilirsiniz.

{pagebreak::Arka Panel}
Arka Panel


Fotoğrafın büyük halini görmek için tıklayın!

Anakartın arka paneline bakıyoruz. Hemen göze çarpan şey, birbirine gayet mesafeli olarak yerleştirilmiş olan dört tane USB yuvası. Önce bu yuvaların neden bu kadar fazla yer kapladığını merak etmiştik; fakat tombul USB sürücüleri buraya taktığınızda diğer yuvaların kullanılmaz hale gelmesini engelliyorsunuz. 6 tane USB yuvası, yeterli. Arka panelde bir tane FireWire görmek hoşumuza giden bir ayrıntı. Ayrıca eSATA, optik ses çıkışı ve o gördüğünüz minik BIOS sıfırlama tuşu güzel bir bileşim olmuş.

{pagebreak::Genisleme Yuvaları}
Genişleme Yuvaları


Fotoğrafın büyük halini görmek için tıklayın!

MSI P45 Platinum‘da iki tane PCI Express 16x yuvasını görebiliyorsunuz. Aynı zamanda bu anakartta ATI CrossFireX çoklu grafik kartı teknolojisi var. Fakat bu yuvaların ikisi de aynı anda 16x olarak çalışmadığı için ikinci karttan çok fazla perfromans katkısı beklemeyin. Anakartın üzerinde iki tane PCI Express 1x ve iki tane de PCI yuvası var.

{pagebreak::Guney Koprusu}
Güney Köprüsü


Fotoğrafın büyük halini görmek için tıklayın!

Burada gördüğünüz güney köprüsü Intel’in en yeni ürünü olan ICH 10R. Yani RAID desteği sunan bir yonga. Bunun yanında, fotoğrafta sağ tarafta gördüğünüz yonga ise kolay RAID yapmanız için üretilmiş olan bir JMicron yongası. Dolayısıyla depolama çözümler için yeterince yuvamız mevcut. JMicron yongası aynı zamanda IDE yuvasını da denetliyor.

{pagebreak::Ek Cikislar}
Ek USB Çıkışları


Fotoğrafın büyük halini görmek için tıklayın!

Anakartın üzerinde 6 tane daha USB yuvası için çıkış bulunuyor.  Bu fotoğrafta görebileceğiniz iki tane daha minik düğme mevcut. Bunlardan birisi açma kapama, diğeri ise sistem sıfırlama (reset) düğmesi. Bizim gibi uzay montaj çalışanlar için biçilmiş kaftan.

{pagebreak::Surucu Baglantilari}
Sürücü Bağlantıları


Fotoğrafın büyük halini görmek için tıklayın!

MSI P45 Platinum’un üzerinde yeterince bağlantı olduğunu söylemiştik. JMicron’dan gelen 2 SATA ve 1 IDE’nin yanında ICH 10R’den gelen 6 tane daha SATA yuvası mevcut.

{pagebreak::Guc Baglantisi}
İşlemci İçin Güç


Fotoğrafın büyük halini görmek için tıklayın!

Anakartın üzerinde uzaklarda bir yerlerde 8 iğneli işlemci güç bağlantısı mevcut. Neden dört tane girişin üzerini kapatıyorlar anlamadık; zira bu seviye bir anakart veren birisinin sahip olabileceği bir senelik markalı güç kaynaklarının neredeyse hepsinde 8 iğneli işlemci güç bağlantısı mevcut. Bu bağlantının yerleşimi ise her Intel tabanlı anakartlar gibi, güç kaynağına en uzak yerde.

{pagebreak::Bellek}
Bellek Desteği


Fotoğrafın büyük halini görmek için tıklayın!

MSI P45 Platinum dört tane DDR2 bellek yuvasına sahip. Bu yuvalar 1200 MHz’e kadar DDR2 bellek desteği veriyorlar.

{pagebreak::Yorumlar}
Yorumlar

MSI P45 Platinum, P45 yongalı MSI anakartlar arasında daha az bileşene sahip model olarak görünüyor. Zira MSI’ın listelerinde bir de Diamond olarak anılan en tepe ürün mevcut. MSI, yenilenmiş olan Circu-Pipe 2 ile yeterli soğutma performansını da veriyor. Aynı zamanda biraz da "şekil" yapıyor.

Ürünün satış fiyatı 202 dolar + KDV civarında olacak. Giriş seviyesi ürünlerden 30-35 dolar daha pahalı anlamına geliyor. Açıkçası verilebilir bir fark. Diamond modelinin fiyatını ise şu anda bu yazıyı yazarken öğrenerek dumura uğradık. 313 dolar + KDV; sanırız ortalama kullanıcı için çok cazip değil (yazıya 5 dakika ara verdik).

Sonuçta istenileni veren bir anakart olarak MSI P45 Platinum ürününü yeniliğe ve yüksek hız aşırtma potansiyeline merak duyanlara öneriyoruz. Çok fazla sınırları zorlamayacaksanız herhangi bir markanın P35 çözümlerini piyasada 70-80 dolar daha ucuza bulmak mümkün. Bunu da her P45 incelememizde hatırlatmazsak maaşımızdan keserler. 🙂

{pagebreak::Teknik Bilgiler}
Teknik Bilgiler

MSI P45 Platinum
Anakart

Soket Uyumluluğu: Intel LGA 775
Yonga:  Intel P45 / ICH10R
Güç Gereksinimi: 24 iğneli ATX bağlantısı, işlemci için 8 iğneli bağlantı.
Bellek: 4 tane DDR2 1200 yuvası
İç Bağlantılar: 2xPCIe 16x, 2x PCI, 6x USB, 8x SATA, IDE, 2x PCIe 1x, FireWire
Dış Bağlantılar: PS/2 Klavye ve Fare, 6x USB, 6x 3,5 mm ses bağlantısı, Gigabit LAN, SPDIF çıkış, FireWire, eSATA

Üretici: MSI / Tayvan
Temsilci: MSI Türkiye
Fiyat: 202 dolar + KDV (henüz satışta değil)


Hazırlayan:
Berkin Bozdoğan
SDN – http://shiftdelete.net

Yorum Ekleyin