Dünyanın en büyük işlemci üreticisi Intel geçtiğimiz yılın sonlarına doğru piyasaya çıkardığı Core i7 işlemcileri ile büyük bir beğeni toplamıştı. Bu işlemci serisi gösterdiği yüksek performansa karşın sahip olduğu yüksek fiyatlar nedeniyle her keseye hitap etmiyordu.
Şimdi ise Intel fiyat/performans segmentinde yeni bir işlemci serisi piyasaya çıkarıyor. Core i5 adı verilen bu seri mevcut Core i7 işlemcileri gibi LGA 1366 değil, LGA 1156 soket kullanıyor. Bu da dolayısıyla yeni anakartlar manasına geliyor. Intel de bu sebeple piyasaya çıkacak LGA 1156 soketli Core i5 ve Core i7 işlemcileri için yeni bir yonga seti geliştirdi.
{pagebreak::P55 ile tanışın}
P55 ile tanışın
P55 adı verilen bu yonga seti, kendinden önceki yonga setlerine nazaran oldukça farklı özellikler gösteriyor. Öncelikle bu yeni yonga seti önceki modellere göre çok daha basit bir yapıya ve tasarıma sahip.
P55 yonga setinin en büyük özelliği, görmeye alışık olduğumuz kuzey ve güney köprülerine sahip olan tasarımın değiştirilmiş olması. X58 yonga setinde bulunan IOH (Input Output Hub) ve ICH (Input Output Control Hub) yongalarının yerine P55′te DMI (Digital Media Interface) üzerinden bağlanan tek bir devre bulunuyor. Böylece kuzey köprüsünün işlevinin büyük bir kısımının işlemci tarafından yapılması sağlanmış.
{pagebreak::Yapısal değişiklikler}
Yapısal değişiklikler
Kuzey köprüsü, güney köprüsü, IOH, ICH ve DMI gibi terimler kafanızı karıştırmış olabilir. Bu yüzden basitçe açıklamak gerekirse kuzey köprüsü , işlemci, bellek ve PCI slotları arasındaki bağlantıyı sağlar. Intel P55 ile kuzey köprüsünün görevini yeni işlemcilerde bulunan bir kontrolcüye devrediyor.
Güney köprüsü ya da asıl adıyla ICH ise SATA, USB, Firewire gibi bağlantı noktalarının bulunduğu yer. Önceki yonga setlerinde güney köprüsü önce DMI aracılığıyla kuzey köprüsüne, daha sonra oradan işlemciyle iletişim kurarken, P55′te işlemci ile PCH (Platform Controller Hub) adı verilen yeni güney köprüsü arasında DMI ile doğrudan bağlantı kuruluyor.
Bunun dışında yakın bir gelecekte piyasaya çıkacak olan ve bünyesinde grafik yongası da barındıracak olan 32 nm’lik Westmere işlemcileri ile de tümleşik grafik yongasına olan ihtiyaç kalkmış olacak. Tüm bu yapılanlar sonucunda P55 daha az güç harcayan ve fiyat/performans oranı iyi olan bir yapıya sahip oluyor.
{pagebreak::LGA 1156 soket}
LGA 1156 soket
P55 için tasarlanan LGA 1156 işlemciler de daha önceki işlemcilerden oldukça farklı özelliklere ve farklı görevlere sahip. P55 yonga setinde, önceki yonga setlerinde bulunan kuzey köprüsünün görevinin büyük ölçüde işlemciye devredildiğini belirtmiştik.
LGA 1156 soketli işlemciler resmi olarak 6 Eylül tarihinde piyasaya sürülecek. Intel bu tarihte 3 farklı işlemciyi tanıtacak. Core i5 750 (2,66GHz), Core i7 860 (2,80 GHz) ve Core i7 870 (2,93 GHz) modelleri olan bu işlemcilerden Core i5 750 ilk Core i5 olma unvanını taşıyor.
{pagebreak::Core i5 karşınızda}
Core i5 karşınızda
Core i7 serisinin fiyat/performans oranı daha uygun sürümleri olacak olan Core i5′lar halen piyasada olan modellerden yapısal olarak çok farklılar. LGA 1156 soketli olacak bu işlemciler şimdilik sadece P55 yonga setiyle uyumlular.
P55 yonga setinin daha önce saydığımız özellikleri nedeniyle Core i5 işlemcileri bünyesinde tümleşik çift kanal DDR bellek kontrolcüsü, tümleşik PCI-Express grafik kontrolcüsü ve DMI kontrolcüsü barındırıyor. Core i5′ların diğer modelleri önümüzdeki yıl piyasaya sürülecek.
{pagebreak::MSI P55-GD65}
MSI P55-GD65
Intel’in yeni yonga setini, yeni LGA 1156 soketli işlemcilerini genel hatlarıyla kısaca tanıttıktan sonra teorik bilgileri bir kenara bırakıp pratiğe, yani inceleme ve teste geçelim. MSI’ın P55 yonga setli ilk modellerinden P55-GD65′i sizler için Türkiye’de ilk defa test edip hem yeni yonga setinin, hem de Core i5 750′nin neler yapabildiğini gördük.
MSI, yeni yonga setine sahip birçok farklı model piyasaya sürüyor. P55 yonga seti birçok özelliği işlemcinin üzerine yıktığı için anakart üreticileri modeller arasında büyük fark oluşturacak özellikleri sunmakta zorlansa da soğutma çözümleri, güç tasarruf özellikleri ve overclock seçenekleri ile modelleri çeşitlendirmeye çalışıyorlar. P55-GD65 de MSI’ın bu yonga setine sahip en üst ikinci modeli olma özelliğine sahip.
{pagebreak::Hem SLI, hem CrossfireX}
Hem SLI, hem CrossfireX
P55 yonga setine sahip olan P55-GD65′in üzerinde iki adet PCI-E x16 slotu bulunuyor. Ancak çoklu ekran kartı kullanmak istiyorsanız bu yonga seti ve dolayısıyla MSI P55-GD65 bu işlemi x8 + x8 şeklinde yapabiliyor.
Bu durum bant genişliği açısından bir dezavantaj oluştursa da P55-GD65 hem SLI hem de CrossfireX’e destek vererek hem ATI hem de NVIDIA kullanıcılarını sevindirmeyi başarıyor. Çoklu ekran kartı kullanmayı düşünüyorsanız bu anakart ile belli bir markaya takılı kalmak zorunda değilsiniz.
{pagebreak::Giriş çıkışlar}
Giriş çıkışlar
P55 yonga setinin yapısı itibariyle anakart üreticilerine çok fazla seçenek tanımadığını belirtmiştik. Bu sebeple giriş çıkışlar açısından bu yonga setine sahip modeller arasında büyük farklar görmek pek mümkün olmayabilir.
MSI P55-GD65′in üzerinde 14 adet USB, 1 adet Firewire, 1 adet eSATA bağlantısı bulunuyor. P55 yonga setinde standart olarak 6 adet SATA portu olsa da MSI bu anakartın üzerine bir adet daha SATA girişi yerleştirmiş. Ayrıca kart RAID 0,1,5,10 konfigürasyonlarına da destek verebiliyor. Kartın üzerinde bir adet PATA portu da kendine yer bulabilmiş.
Üzerinde dört adet DIMM bellek slotu olan MSI P55-GD65, 16 GB’a kadar DDR3 bellek alabiliyor. Overclock yapıldığında 2133, 2000 ve 1800 MHz’lik belleklere destek verebilen anakart aynı zamanda 1333 ve 1066 MHz desteği de sağlıyor.
{pagebreak::Dr.Mos}
Dr.Mos
P55 güç tasarrufu açısından oldukça başarılı bir yonga seti. Bunu daha da ileri götürmek isteyen MSI, Dr.Mos adıyla bilinen teknolojisine bu anakartta da yer vermeyi ihmal etmemiş.
Bu teknoloji ile APS adı verilen sistem sayesinde güç tasarrufu sağlayan MSI, bu konuda gerçekten iyi bir performans gösteriyor. P55-GD65′in bu alanda yapabildiklerini test tablolarımızda görebilirsiniz.
{pagebreak::Overclock}
Overclock
P55 yonga setinin yeni yapısının etkilerinden biri de overclock olayına çok da izin vermemesi. Bu yonga setini destekleyen işlemcilerde çarpan kilidi olacak olması ve FSB’nin bulunmaması overclock seçeneklerini kısıtlıyor.
Herkesin yapamayacağı türden bir işlem olan overclock MSI P55-GD65 ile tek tuşa indirgeniyor. Çok fazla seçenek sunmayan yonga setine rağmen MSI, OC Genie adlı teknolojisi sayesinde tek tuşla voltaj ayarlarını ve bellek saatini sistemin çökmesine neden olmayacak seviyeye kadar otomatik olarak getirebiliyor.
{pagebreak::Test Sistemi}
Test Sistemi
Anakart: MSI P55-GD65
İşlemci: Intel Core i7 850
Bellek: Kingston 1600 MHz DDR3 2×2 GB
Ekran kartı: PowerColor Radeon HD 4870
Güç kaynağı: Cooler Master 1000 W
Sabit disk: Western Digital 320 GB
{pagebreak::PCMark Vantage}
PCMark Vantage
{GRAPH::210}
{pagebreak::3DMark Vantage}
3DMark Vantage
{GRAPH::211}
{pagebreak::Cinebench ve DivX Converter}
Cinebench ve DivX Converter
{GRAPH::212}
{GRAPH::214}
{pagebreak::SiSoft Sandra}
SiSoft Sandra
{GRAPH::213}
{pagebreak::Call of Juarez}
Call of Juarez
{GRAPH::215}
{pagebreak::Güç tüketimi}
Güç tüketimi
{GRAPH::216}
{pagebreak::Sonuç}
Sonuç
Yeni bir yonga setine ve işlemci tipine geçiş her zaman için sıkıntılı olmuştur. P55 yonga seti de önceki yonga setlerine göre sahip olduğu radikal değişiklikler ile dikkat çekiyor. Düşük güç tüketmesi ve daha sade bir mimariye sahip olmasının yanı sıra LGA 1156 soketli Core i5 işlemcilerinin yüklendiği görevler ile bu yonga seti geleceğe doğru atılan ilk adım gibi gözüküyor.
Böyle yeni bir teknolojiye sahip olan ilk ürünler genelde sorunlarıyla kullanıcıların sinirlerini bozarlar. Ancak MSI’ın P55-GD65 ile gerçekten çok iyi bir iş çıkardığını söylemek mümkün. Kart hem kurulumda hem de testlerde neredeyse hiç sorun çıkarmadı ki bu gerçekten bizler için çok önemli.
Anakartla birlikte Core i5 750′nin gösterdiği performansın tam da beklenildiği gibi çıktığını söylemeliyiz. Yeni P55 yonga setinin ve LGA 1156 Core i5 işlemci serisinin ilk üyeleri beklentileri karşılıyor. Yakın bir gelecekte yapacağımız karşılaştırmalı testler ile de bu konuda daha iyi fikir edinebileceğiz.
{pagebreak::Teknik Özellikler}
Teknik Özellikler
MSI P55-GD65
Anakart
Form faktör: ATX
İşlemci yuvası: LGA1156
Yonga seti: Intel P55
Bellek desteği: 2133/2000/1800/1333/1600/1333/1066 MHz DDR3
Maksimum bellek kapasitesi: 16 GB
Entegre ağ yongası: Gigabit Ethernet
Entegre ses yongası: Realtek ALC889 8-kanal
PCI Express yuvaları: 2 adet x16, 1 adet x4, 2 adet x1
PCI yuvası: 1 adet
PATA bağlantısı: 1 adet
SATA bağlantısı: 7 adet
eSATA bağlantısı: 1 adet
RAID desteği: RAID 0,1,5,10
USB bağlantısı: 14 adet
Firewire bağlantısı: 1 adet
Bilgi için: MSI
Web: http://www.msi.com.tr/
Fiyat: –
:: P55 yonga seti Core i5 işlemcilerden beklentileriniz neler?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}